آشنایی با Google Tensor G3 پردازندهی قدرتمند و کم مصرف سری Pixel 8
شاید تصور کنید هرچه قدرت پردازش بالاتر باشد، بهتر است؛ اما این موضوع برای گوشیهای هوشمند کاملا صادق نیست. با این حال، پردازندهی قوی به گوشیهای Pixel 8 گوگل کمک میکند تا با گوشیهای رقیب همقدم شوند.
آخرین نسل گوشیهای هوشمند گوگل یعنی سری Pixel 8، از جمله Pixel 8a، از پردازندهی جدید و اختصاصی این شرکت به نام تنسور G3 استفاده میکنند. همانطور که از اسمش پیداست، این سومین نسل از پردازندههای گوگل برای گوشیهای هوشمند است و نسبت به نسل قبل یعنی تنسور G2، پیشرفتهای قابل توجهی دارد.
جالب است بدانید که گوگل در مراسم معرفی Pixel 8، زمان زیادی را صرف توضیح در مورد تنسور G3 نکرد. پس بیایید ببینیم چه ویژگیهای جدیدی در این پردازنده وجود دارد و چطور با دیگر پردازندههای گوشیهای هوشمند رقابت میکند.
معرفی پردازندهی گوگل تنسور G3
پردازندهی تنسور G3 در Pixel 8 از چند بخش تشکیل شده است: یک هستهی بسیار قدرتمند به نام Arm Cortex-X3 با سرعت ۲.۹۱ گیگاهرتز، چهار هستهی با سرعت و قدرت متوسط به نام Cortex-A715 با سرعت ۲.۳۷ گیگاهرتز و در نهایت چهار هستهی کوچک به نام Cortex-A510 با سرعت ۱.۷ گیگاهرتز. این هستهها نسبت به نسلهای قبلی که در تنسور و G2 استفاده میشدند، بسیار جدیدتر هستند. همچنین این تغییر نشان میدهد که گوگل حالا به طور کامل از هستههای ۶۴ بیتی استفاده میکند. اما نکتهی جالب این است که برخلاف برخی از رقبای گوگل، تنسور G3 از جدیدترین مدلهای هستههای Cortex استفاده نمیکند.
مورد دیگری که باید به آن توجه کنیم، سرعت کلاک هستهی اصلی (Cortex-X3) است. با اینکه گوگل از فرآیند تولید پیشرفتهتری استفاده میکند، سرعت این هسته تقریبا با نسل قبلی یعنی Cortex-X1 تفاوتی ندارد. برای درک بهتر این موضوع، باید بدانید که شرکت کوالکام در تراشهی اسنپدراگون ۸ نسل ۲، هستهی X3 را با سرعت ۳.۱۹ گیگاهرتز کلاک میکند. همانطور که بعدا متوجه خواهید شد، به نظر میرسد تمرکز اصلی گوگل در طراحی تنسور G3، به صرفه بودن مصرف انرژی به جای رسیدن به بالاترین سرعت پردازش بوده است.
تمرکز تنسور G3 بر استفاده ی بهینه از انرژی به جای سرعت بالا
این رویکرد باعث شده تا عملکرد تک-هستهای تنسور G3 نسبت به نسل قبل کمی بهتر شود، اما نکتهی مهمتر این است که برای انجام کارهای مشابه، انرژی بسیار کمتری مصرف میکند. در نتیجه شارژ باتری گوشی شما بیشتر دوام خواهد آورد. همچنین برخلاف نسلهای قبل که از پردازندهی ۸ هستهای استفاده میکردند، تنسور G3 یک پردازندهی ۹ هستهای است. این افزایش تعداد هسته باعث میشود تا گوشی شما در انجام کارهای سنگین که نیاز به پردازش بیشتری دارند، عملکرد بهتری داشته باشد.
با توجه به اطلاعات شرکت Arm، میتوان هستهی A715 را با تنظیمات مشابه به اندازهی هستهی قدیمی X1 کارآمد ساخت. اما به نظر میرسد گوگل به طور کامل به این سطح از کارایی نرسیده است. با این حال، استفاده از چهار هستهی A715 نسبت به نسلهای قبل پیشرفت خوبی محسوب میشود. همچنین هستههای کممصرف A510 نیز به صرفهی بیشتر باتری کمک میکنند.
به طور کلی، به نظر میرسد که گوگل در طراحی تنسور G3 رویکرد متفاوتی را در پیش گرفته است. این پردازندهی جدید بیشتر بر روی صرفهی انرژی تمرکز دارد. شاید دلیل این تصمیم، جبران فرآیند تولید نه چندان ایدهآل سامسونگ باشد (البته حدس میزنیم که این مشکلات در نسلهای جدیدتر فرآیند تولید برطرف شدهاند). نکتهی مهم دیگر این است که گوگل حالا برای اجرای کارهای مرتبط با هوش مصنوعی، وابستگی کمتری به هستههای CPU بزرگ دارد. واحد پردازش تنسوری (TPU) جدید تنسور G3 بسیار قدرتمندتر است و هستههای جدید CPU و GPU نیز توانایی های بیشتری نسبت به نسل قبل ارائه میدهند.
و اما در مورد بخش گرافیکی (GPU) ...
بخش پردازش گرافیکی (GPU) تنسور G3
قلب بخش گرافیکی (GPU) Pixel 8 جدید، پردازندهی قدرتمند Arm Mali-G715 است. گوگل تعداد هستههای آن را به طور رسمی اعلام نکرده است، اما بر اساس بررسیهای انجام شده، حدس میزنیم همانند نسلهای قبل، احتمالا از هفت هستهی گرافیکی استفاده میکند.
توجه داشته باشید که در اینجا به جای برند «Immortalis» از Mali-G715 استفاده شده است (برند Immortalis برای پردازندههای گرافیکی با ۱۰ هستهی G715 یا بیشتر به کار میرود). این موضوع به این معنی است که تنسور G3 از فناوری ردیابی پرتو (Ray Tracing) که به تازگی مورد توجه قرار گرفته، پشتیبانی نمیکند (بنابراین اجرای بازیهایی که از این تکنولوژی استفاده میکنند نیز ممکن نخواهد بود). با اینکه رهگیری پرتو هنوز یک ویژگی خاص به شمار میرود، اما انتظار میرفت برای گوشی هوشمندی که قول پشتیبانی نرمافزاری ۷ ساله را میدهد، از پردازندهی گرافیکی بهروزتری استفاده شود تا کاربران حرفهای بازیهای موبایل هم از عملکرد آن راضی باشند.
با وجود این، شرکت Arm ادعا میکند که پردازندهی گرافیکی Mali-G715 نسبت به نسل قبلی یعنی Mali-G710، ۱۵ درصد در زمینهی عملکرد کلی، دو برابر در زمینهی یادگیری ماشین و ۱۵ درصد در مصرف انرژی بهبود داشته است. پس مطمئنا گیمرها میتوانند انتظار عملکرد روانتر بازیها را نسبت به نسل قبل داشته باشند. اما همچنان باید به خاطر داشت که پیکسل ۸ و ۸ پرو در ردهی میانرده قرار میگیرند و برای رقابت با بهترین گوشیهای گیمینگ اندرویدی ساخته نشدهاند.
دیگر قابلیتهای جدید تنسور G3
متاسفانه، گوگل جزئیات مربوط به واحد پردازش تنسوری (TPU) که وظیفهی پردازشهای مرتبط با هوش مصنوعی را برعهده دارد، به طور کامل مخفی نگه داشته است. اما کمی در مورد قابلیتهای جدید آن صحبت کرد. گوگل حالا مدلهای پایهی (Foundation Models) قابلیتهای هوش مصنوعی ابری خود را به طور مستقیم روی تنسور G3 اجرا میکند. به عبارت دیگر، این مدلها نسخهی کوچکتر و با دقت پایینتری از مدلهای تولید محتوای قدرتمند گوگل هستند، اما دیگر نیازی به اتصال اینترنت برای استفاده از آنها ندارید.
ویژگیهایی مثل بهترین برداشت (Best Take) که چند عکس را با هم ترکیب میکند، قابلیت پاککننده جادویی (Magic Eraser) بهروزرسانی شده و دستیار صوتی گوگل با قابلیت تبدیل متن به گفتار بهبود یافته، همگی از تواناییهای ارتقا یافتهی واحد پردازش تنسوری (TPU) این تراشه که جزئیات آن مشخص نشده، بهره میبرند. با این حال گوگل همچنان برای برخی ویژگیها مثل حالت تقویت ویدیو (Video Boost) در پیکسل ۸ پرو، به قدرت پردازش ابری تکیه میکند. دلیل این موضوع میتواند هزینههای بالای پردازش ابری یا محدودیتهای سختافزاری تنسور G3 باشد. در ضمن، لازم به ذکر است که به دلیل این محدودیتها، همهی قابلیتهای هوش مصنوعی نسخهی پرو روی پیکسل ۸ اجرا نمیشوند.
در بخش پشتیبانی از چندرسانهای، تنسور G3 اولین پردازندهی موبایلی است که از کدگذاری AV1 برای فرمتهای ویدیویی کارآمدتر پشتیبانی میکند. این فرمت جدید باعث میشود تا با حجم اینترنت کمتری، همان کیفیت ویدیو را دریافت کنید. با این حال، در حال حاضر، اپلیکیشن پیشفرض دوربین پیکسل ۸ تنها میتواند ویدیوها را با فرمتهای H264 یا HEVC ضبط کند. به نظر میرسد که فعالسازی قابلیت ضبط ویدیو با فرمت AV1 نیاز به بهروزرسانی نرمافزاری آتی داشته باشد.
همچنین تنسور G3 از Wi-Fi 7 برای اتصال به شبکهی خانگی پرسرعتتر با روترهای سازگار پشتیبانی میکند. مودم این گوشی نیز مشابه سری پیکسل ۷، نسخهی بهروزرسانیشدهی G5300i (که نسخهای از اگزینوس ۵۳۰۰ سامسونگ است) میباشد. بنابراین همان قابلیتهای ۵G نسل قبل را ارائه میدهد.
عملکرد پیکسل ۸ و پردازنده تنسور G3: امتیازدهی و بررسی
علاقمندان به عملکرد فوقالعاده، از سری پیکسل ۸ ناامید خواهند شد، به ویژه در مدل معمولی (Pixel 8) نسبت به نسخهی پرو (Pixel 8 Pro). این موضوع به خصوص در مورد پردازندهی مرکزی (CPU) مشهود است. نتایج بنچمارک GeekBench 6 نشان میدهد که پیکسل ۸ حدود ۱۰.۷ درصد و نسخهی پرو حدود ۲۳ درصد نسبت به نسل قبل (تنسور G2) در بخش CPU پیشرفت داشتهاند. با وجود این، هر دو گوشی همچنان از پرچمداران رقیب یعنی اسنپدراگون ۸ نسل ۲ و A17 Pro اپل عقب هستند. همچنین، شکاف عملکردی قابل توجهی بین تنسور G3 و اسنپدراگون ۸ نسل ۳ وجود دارد. نتایج ما از بنچمارک این تراشه که روی یک دستگاه مرجع اجرا شده است، به طور قابل توجهی بهتر از تنسور G3 بوده و همین موضوع در مورد گوشیهای مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۳ مانند سری گلکسی S24 نیز صدق میکند.
امتیاز چند-هستهای (Multi-core) به لطف تعداد هستهی بالاتر و هستههای میانی قدرتمندتر، در مقایسه با نسل قبل حدود ۱۸.۷ تا ۲۳.۷ درصد افزایش یافته است. با این حال، این بهبود همچنان باعث نمیشود تنسور G3 بتواند با بهترینهای بازار رقابت کند. تست Work 3.0 بنچمارک PCMark نیز تنسور G3 را به دلیل استفاده از پردازندهی مرکزی محتاطتر و حافظهی UFS 3.1 در ردههای پایین قرار میدهد.
اما خبرهای خوبی هم وجود دارد! سری پیکسل ۸ در تستهای عمر باتری ما عملکرد بسیار بهتری داشته است و در تستهای وبگردی و پخش ویدیو، چندین ساعت زمان استفادهی بیشتر را به ارمغان آورده است. ماهیت بهینهتر تنسور G3 برای عمر باتری در طول روز مفید است و طبق تجربه، برای کارهای روزمره نیز خنکتر کار میکند.
توجه داشته باشید که در بنچمارکهای GeekBench 6، 3DMark و PCMark، اعداد بالاتر نشاندهندهی عملکرد بهتر هستند.
3DMark Wildlife Stress Test : پیشرفت قابل توجه در بخش گرافیک
گرافیک جهش بسیار چشمگیرتری نسبت به CPU نشان میدهد. با حرکت از پردازندهی گرافیکی G710 به Mali-G715، در تست 3DMark WildLife شاهد افزایش ۳۲.۶ درصدی هستیم. این پیشرفت قابل توجهی است و سری پیکسل ۸ را به گوشیهای گیمینگ قدرتمندتری تبدیل میکند. با این حال، گوگل کار خود را از پایهی پایینتری آغاز کرده است و G3 همچنان با اختلاف قابل توجهی نسبت به بهترینهای بازار عقب است، حداقل در مورد عملکرد اوج (Peak Performance). با توجه به اینکه اسنپدراگون ۸ نسل ۳، افزایش قابل توجهی در بخش گرافیک را به رخ میکشد، پیکسل ۸ پرو اکنون در سال ۲۰۲۴، فاصله زیادی با رقبای گیمینگ پیدا کرده است.
متاسفانه، این گوشیها در تست پایداری ما برای جلسات بازی طولانیمدت، عملکرد خوبی ندارند. افت عملکرد (Throttling) به خصوص پس از چند بار اجرا، پیکسل ۸ را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد و سریعتر از نسل قبلی کاهش مییابد. پیکسل ۸ پرو کمی بیشتر دوام میآورد و افت عملکرد آن به سرعت نسل قبل نیست، که احتمالا به دلیل فضای بیشتر برای خنکسازی باشد، اما مطمئنا عملکرد آن نسبت به مدل سال گذشته بهتر نیست. در واقع، دمای داخلی پیکسل ۸ به نزدیک ۴۴ درجه سانتیگراد و پیکسل ۸ پرو به ۴۳ درجه سانتیگراد میرسد. این دما کمی بالاتر از اکثر رقبا و پیکسل ۷ پرو است که دمای آن به کمی کمتر از ۴۱ درجه سانتیگراد میرسد.
نگاهی به امتیازدهی تنسور G3 در پیکسل 8a
بهطور سنتی، گوشیهای میانردهی سری A گوگل از نظر عملکرد، عقبتر از پرچمداران این شرکت هستند. این موضوع حتی در مورد Pixel 7a نسل قبل نیز با وجود استفاده از همان تراشهی تنسور G2 سری Pixel 7، صدق میکرد. دلیل این اختلاف عملکرد معمولا به فرایند ساخت متفاوت نسبت داده میشد، اما دفع گرما (یا نبود آن) نیز ممکن است نقش مهمی ایفا کرده باشد.
برخلاف انتظار، در مقایسه با Pixel 8، Pixel 8a توانست در تستهای ما همقدم با آن ظاهر شود. برای مثال، در بخش تکهستهای بنچمارک GeekBench 6، هر دو گوشی امتیاز مشابهی کسب کردند و Pixel 8a تنها در تست چند-هستهای 5 درصد ضعیفتر عمل کرد. این عملکرد عالی برای یک گوشی میانرده با قیمت 500 دلار است و Pixel 8a را به یکی از قدرتمندترین گوشیهای همرده خود، به ویژه در بازارهای غربی تبدیل میکند.
نتیجهگیری: تنسور G3، مجموعهای از فراز و نشیب
با وجود نتایج نه چندان درخشان بنچمارک، عملکرد روزانهی Pixel 8 کاملا مناسب است. پیکربندی CPU به اندازهی کافی برای اجرای روان چند کار همزمان (Multitasking) قدرتمند است و تمرکز بر بهبود بازدهی در تنسور G3 منجر به افزایش عمر باتری شده که برای اکثر کاربران اهمیت بیشتری دارد. همچنین، اگرچه پردازندهی گرافیکی در صدر بازار قرار نمیگیرد، اما همچنان اجرای تمام بهترین بازیهای موبایل امروزی را ممکن میکند.
با این حال، نگرانیهایی در مورد عملکرد تنسور G3 در بلندمدت وجود دارد. رویکرد محافظهکارانه در زمینهی عملکرد، ضعف در پایداری زیر بار سنگین و فقدان ویژگیهایی مانند رهگیری پرتو (Ray Tracing) باعث میشود تا تنسور G3 به سرعت به سمت بخش میانرده سقوط کند. این احتمال وجود دارد که تا اواسط دورهی عمر سری Pixel 8، عملکرد آن به انتهای ردهی کارایی برسد.
در نهایت، تنسور G3 مجموعهای از ویژگیهای مثبت و منفی است. گرچه از نظر عملکرد خام، انتظارات را برآورده نمیکند، اما به گوگل امکان میدهد تا قابلیتهای منحصر به فردی را به سری در غیر این صورت عالی Pixel 8 اضافه کند. این قابلیتها میتوانند شامل پردازش سریعتر تصاویر، دستیار صوتی کارآمدتر و تجربهی کلی روانتر نرمافزاری باشند.
تصمیم نهایی برای خرید Pixel 8 به اولویتهای شما بستگی دارد. اگر به دنبال قدرتمندترین گوشی اندرویدی در بازار هستید، Pixel 8 شاید بهترین گزینه نباشد. اما اگر اولویت شما عمر باتری عالی، تجربهی نرمافزاری روان و ویژگیهای منحصر به فرد هوش مصنوعی است، Pixel 8 همچنان گزینهی وسوسهکنندهای به شمار میرود.
برچسبها: