نبود استیو جابز، نبود کیفیت!
استیو جابز فقید، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت قدرتمند اپل، هفتههایی پیش از فوتش خبر استعفای خود را اعلام کرد، زیرا میدانست دیگر زمان کمی برای ادامه حیات در اختیار دارد. بیماری سرطان، پس از چندین سال که جابز با آن دست و پنجه نرم کرد، او را به فرد ضعیفی از لحاظ جسمانی تبدیل کرده بود و دیگر قدرت کافی برای در دست گرفتن شرکت نداشت و ترجیح داد روزهای آخر باقیمانده را در کنار خانواده خود سپری کند. او تیم کوک را، که سالیان درازی برای این شرکت زحمت میکشید، جانشین خود اعلام کرد. استیو جابز به تیم کوک و خطاب به دیگران چنین گفت: فکر نکن اگر من بودم چه کار میکردم؛ خودت ببین کار درست چیست و آن را انجام بده!
پس از اعلام خبر فوت استیو جابز، غوغای بسیاری در رسانهها به پا شد. جمع کثیری از مردم در غم و اندوه فرو رفتند و خیلیها نگران آینده این شرکت شدند و هیچکس نمیدانست در نبود او قرار است بر سر این کمپانی چه بیاید: آیا باز هم خلاقیت و نوآوریهای انقلابی از این شرکت خواهیم دید؟ آیا محصولات کنونی و نسلهای آینده محصولات اپل کیفیت خود را حفظ میکنند؟
چند سال گذشت و حالا میتوان این سالهای سپریشده را ارزیابی کرد. در این مطلب قصد داریم فقط نکتهها و موارد منفی را بازگو کنیم، زیرا نکتههای خوب و راضیکننده را تقریبا همه میدانند و خود اپل هم جلوه خاصی به آنها میدهد. قصد بنده گرفتن ذرهبین روی نکات منفی است.
بیرونزدگی لنز دوربینهای iPhone 6/6 Plus
هنگامی که اولین ویدئوی معرفی آیفونهای ۶ و ۶ پلاس در کنفرانس اپل پخش شد، بیرونزدگی لنز این دوربینها را نشان داد که البته اپل سعی کرد به این نکته توجه نکند، اما وبلاگنویسان و منتقدان همیشگی اپل و بهخصوص طرفداران بسیار متعجب و ناراحت شدند، زیرا از شرکتی مانند اپل خیلی بعید بود که دست به این کار بزند. دلیل این کمکاری تیم طراحی سختافزاری اصلا قابل توجیه نیست، زیرا آیفونهای ۶ و ۶ پلاس کاهش ضخامت کمی هم نسبت به آیفون ۵اس داشتند. این ضعف و کمکاری در طراحی باعث شد کاربر وقتی آیفون خود را روی سطح صافی میگذارد، نتواند بهدرستی با آن کار کند و آیفون زیر دست کاربر بلغزد.
برطرف نکردن بیرونزدگی لنز با توجه به افزایش ضخامت iPhone 6s/6s Plus
اپل در کنفرانس معرفی iPad Pro ،Apple TV 4 و آیفونهای ۶اس و ۶اس پلاس، که بیش از ۲ ساعت بود، تنها حدود ۲۰ دقیقه به معرفی آیفونهای جدید خود اختصاص داد که در آن هم از آمار همیشگی مانند کاهش وزن و ضخامت، که همیشه پز آنها را به همه میداد، دیگر خبری نبود! همانجا بود که هرکسی میتوانست پیش خودش فکر کند که ممکن است این دستگاهها افزایش وزن و ضخامت به همراه داشته باشند؛ اتفاقی که اولین بار برای New iPad یا همان iPad 3 افتاد. آیفونهای جدید ۰.۲ میلیمتر افزایش ضخامت داشتند؛ یعنی آیفون ۶ از ۶.۹ میلیمتر به آیفون ۶اس ۷.۱ میلیمتری و آیفون ۶ پلاس از ۷.۱ میلیمتر به آیفون ۶اس پلاس ۷.۳ میلیمتری تبدیل شد!
خیلیها امید داشتند که در این سری بیرونزدگی لنز دوربین برطرف شود، اما، با وجود افزایش ضخامت آیفونها، باز هم شاهد رفع نشدن این مشکل بودیم. البته خیلیها بر این باورند که بهدلیل جابجایی لنز برای فوکوس و زوم مکانیکی امکان به داخل بردن لنز وجود ندارد؛ اما استیو جابز اگر زنده بود، با سابقه سختگیریهای شدیدش، این توجیهها را نمیپذیرفت و مطمئنا راهی برای این موضوع در نظر میگرفت.
بالا بردن قیمت لوازم جانبی
اپل بهدلیل حفظ کیفیت و درجه یک بودن محصولات خود، قیمت تمامشده آنها را فدای کیفیت نمیکند و از قدیم هم به گران بودن محصولاتش معروف است. اما این اواخر این شرکت بر طبق سیاستی نادرست در دراز مدت، اما پولساز برای خود، شروع به افزایش قیمت لوازم جانبی محصولات خود کرد.
بهطور مثال، Dock آیفون را، که بهرایگان همراه با آیفون نسل اول ارائه میشد، سال بعد جداگانه با قیمت ۲۹ دلار فروخت و هر سال هم کاربران برای سازگاری آن با آیفون خود مجبور میشدند مدل جدید آن را بخرند. تا این که سال پیش قیمت آن را ۳۹ دلار کرد و چند ماه بعد مدل فلزی آن را باز هم با افزایش ۱۰ دلاری تبدیل به داکی با قیمت ۴۹ دلار کرد؛ آن هم همان قطعهای که در گذشته بهرایگان در جعبه آیفونها قرار میداد!
محصول Camera Kit Connection هم با قیمت ۲۹ دلار فروخته میشد و از نسل قدیمی آیدیوایسها پشتیبانی میکرد که با کانکتور ۳۰پین کار میکردند؛ محصولی که شامل تبدیل SD Card و USB بود. پس از آن اپل مدل جدید آن را سازگار با پورت Lightning عرضه کرد، اما بهصورت جداگانه و هر کدام ۲۹ دلار؛ یعنی با افزایش قیمت دو برابری این محصول مواجه شدیم.
موس جدید اپل، Magic Mouse 2، هم که تنها قابلیت اضافهشده به آن حذف باتری قلمی و جایگزینی آن با باتری داخلی همراه با پورت شارژ Lightning بود، با افزایش ۱۰ دلاری قیمت از ۶۹ دلار به ۷۹ دلار تبدیل شد.
دو محصول Magic TrackPad و Magic Keyboard هم با افزایش قیمت همراه بودند. افزوده شدن امکانات و قابلیتهای جدید جزو قوانین همیشگی شرکتهاست و اگر دلیل افزایش قیمت آنها را افزوده شدن قابلیتی مانند Force-Touch در Magic Trackpad بدانیم، بهانه جالبی نیست.
قیمت نسبتا بالای iPad Pro و مجبور کردن کاربران Cellular به خرید نسخه ۱۲۸ گیگابایتی
آیپد پرو با دو ظرفیت ۳۲ و ۱۲۸ گیگابایتی ارائه میشود، بهترتیب با قیمت ۷۹۹ دلار و ۹۴۹ دلار که خودبهخود کاربر را به سوی نسخه ۱۲۸ گیگابایتی سوق میدهد. نکته منفی اینجاست که نسخه سیمکارتخور آن یا همان Cellular تنها در نسخه ۱۲۸ گیگابایتی موجود است، آن هم با قیمت ۱۰۷۹ دلار که تقریبا همرده نتبوک است!
عدم جایگزینی نسخه ۱۶ گیگابایتی آیفون ۶اس با ۳۲ گیگابایتی
با توجه به افزایش کیفیت دوربین iPhone 6s/6s Plus به ۱۲ مگاپیکسل و فیلمبرداری 4K و البته افزایش روزافزون حجم اپلیکیشنها، نسخه ۱۶ گیگابایتی آیفون کاربران را اذیت میکند و اپل هم امسال میبایست نسخه ۳۲ را جایگزین ۱۶ میکرد؛ هرچند این کار را، به هدف کسب سود بیشتر، انجام نداد و باز هم کاربران را به نسخه گرانتر سوق داد.
حرف آخر
تمام بخشهای این مطلب بر طبق حقیقت و البته به همراه نظر شخصی اینجانب، سروش چمنی کارشناس جیاسام، بود و درمجموع میتوان گفت اپل با زنده ماندن استیو جابز قدرتمندتر و باکیفیتتر میبود. به نظر من خروج اسکات فورستال، مدیرعامل و بنیانگذار آیاواس، از اپل نیز صدمه شدیدی به بخش iOS زد.
با امید بازگشت اپل به روزهای اوج خود؛ نه از لحاظ فروش و سهام، بلکه از نظر کیفیت و خاص بودن آن.
برچسبها: