چرا شرکتهای موبایل گوریلا گلس را کنار میگذارند؟ پشت پرده این تغییر چیست؟
تولیدکنندگان موبایل یکی پس از دیگری از گوریلا گلس فاصله میگیرند، اما دلیل این تصمیم چیست؟ آیا فناوری بهتری معرفی شده یا پای مسائل تجاری در میان است؟
چند وقتی است خبرهایی منتشر میشوند مبنیبر این که شرکتهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند قصد دارند استفاده از شیشههای گوریلا گلس شرکت کورنینگ را کنار بگذارند، اما با توجه به عملکرد رضایتبخش این شیشهها در مقایسه نظرات کاربران، بنابراین آیا شرکتها با این تصمیم سعی در کاهش هزینهها دارند یا کلا علت چیز دیگری است؟
در طول سالهای اخیر، شیشههای گوریلا گلس تولید شده توسط شرکت کورنینگ بهعنوان یک استاندارد طلایی برای گوشیهایی هوشمند معرفی میشد و واقعا هم محافظت و امنیت فوقالعادهای را برای گوشیها فراهم کرده است. قدمت شیشههای محافظ کورنینگ در واقع به اولین آیفونها برمیگردد و پس از آن، نام «گوریلا گلس» به یک نام تجاری جذاب در کل صنعت گوشیهای هوشمند تبدیل شد و تولیدکنندگان از آن بهعنوان مهر تاییدی برای کیفیت بالای پنل نمایشگر استفاده کردند.
کاربران و خریداران هم با چنین وضعی، یکی از اولویتهای اصلی خود را داشتن شیشههای گوریلا گلس انتخاب کرده بودند و با این وضع، هر محصولی که شیشه گوریلا گلس نداشت، عملا حضور چندانی در این بازار نمیتوانست داشته باشد. با این انتظار و درخواستهای شدید کاربران، شرکت کورنینگ هم ارتقاهای قابلتوجهی را در مدلهای جدید خود ارائه میداد و گوشیهای پرچمدار اخیر را به یکی از محکمترین دستگاهها تبدیل میکرد.
با این حال، اگر دقت کرده باشید، در چند سال اخیر اتفاق بسیار جالب و قابلتوجهی رخ داده است. در حالی که تولیدکنندههای برتر اندرویدی مانند گوگل و سامسونگ هنوز هم از شیشههای گوریلا گلس استفاده میکنند، اما تولیدکنندههای رقیب مانند هواوی، آنر و شیائومی از گوریلا گلس به نفع مدلهای داخلی چینی فاصله گرفتهاند. بنابراین، این حرکت چه چیزی را نشان میدهد و واقعا چهقدر اهمیت میتواند داشته باشد؟
چرا تولیدکنندههای چینی از گوریلا گلس به نفع مدلهای داخلی تغییر صرفنظر کردهاند؟
اولین ایده که ممکن است به ذهن هر کسی هر برسد، این بوده که برندهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند خواستهاند تا بدون هیچگونه تغییری خاصی در ساختار گوشیها، چند دلاری صرفهجویی داشته باشند. احتمالا همانطور که میدانید، کورنینگ یک شرکت گرانقیمت بوده و محصولات آن از جمله شیشههای گوریلا گلس هم قیمت بالایی دارند. در نتیجه با اعمال قیمت بالا به تولیدکنندهها، درنهایت منجر به افزایش قیمت گوشی میشود.

در همین حال، بسیاری از گوشیهای مقرون بهصرفه از مدلهای قدیمی و ارزانقیمت گوریلا گلس یا دیگر مدلهای شخص ثالث مانند Dragontrail Glass از برند Asahi استفاده میکنند. در سال ۲۰۲۱، صنعت موبایل راهکار مناسبی برای شیشه سرامیکی در گوشیهای با نمایشگر خمیده نداشت و این مسئله آنر را مجبور به سرمایهگذاری در تحقیقات فناوری شیشه سرامیکی کرد. این تحقیقات بالاخره در آنر مجیک 3 پرو پلاس نتیجه داد و در سال 2024، برای آنر مجیک 6 به سراغ نسل بعدی شیشههای سرامیکی خود، HONOR NanoCrystal Shield رفت. در واقع، تاکنون آنر دو نسل از شیشههای سرامیکی خود را عرضه کرده که نسل اول تقریبا 3 سال و نسل دوم هم در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد.
بهعبارتی دیگر، آنر برای استفاده از گوریلا گلس آماده بود، اما راهحلی که میخواست وجود نداشت و همین دلیل باعث شد تا شیشههای سرامیکی اختصاصی خودش را توسعه دهد. البته این شرکت همچنان برای برخی مدلها از شیشههای گوریلا گلس و دیگر مدلهای شخص ثالث استفاده میکند. در همین راستا، آنر اعلام کرده که برای سری HONOR Number و X، همچنان از گوریلا گلس و دیگر شیشههای شخص ثالث استفاده میکند.
با توجه به هزینه بسیار بالاتر شیشههای سرامیکی در مقایسه با شیشههای تقویت شده فعلی مانند گوریلا گلس، آنر تنها شیشههای اختصاصی خود را در سری مجیک پرچمدار برای افزایش دوام صفحهنمایش و فراهم کردن ویژگیهای جذابی مانند وزن سبک و بدنه باریک سری گوشیهای تاشو بهکار میگیرد.

جالب است که آنر میگوید راهکارهای شیشه سرامیکی مانند NanoCrystal Shield هزینهای «بهمراتب بالاتر» نسبت به شیشههای فعلی گوریلا گلس دارند، برخلاف انتظار که تصور میشد این فناوری ارزانتر باشد. با اینحال، این شرکت مشخص نکرده که آیا راهکار خودش از سرامیکهای جدیدتر کورنینگ، مانند Gorilla Armor 2، ارزانتر است یا خیر.
در همین حال شیائومی هم به سراغ راهکارهای شیلد گلس و شیلد گلس 2.0 در گوشیهای پرچمدار اخیر مانند شیائومی 15 اولترا رفته است. همانطور که متوجه شدید، این شرکت هم از شیشههای محافظ داخلی استفاده کرده است، چراکه میخواهد با انتخاب دقیق موادی که هم دوام و هم عملکرد را بهینه میکنند، بهترین تجربه کاربری ممکن را فراهم کند.
البته لازم به ذکر است که آنر و شیائومی همچنان از شیشههای گوریلا گلس برای گوشیهای ارزانتر استفاده میکنند، اما برای دستگاههای پرچمدار برنامههای دیگری دارند.
شیائومی همچنین تصریح کرده که گوریلا گلس را به کلی کنار نمیگذارد. این شرکت همچنان از شیشههای کورنینگ در گوشیهای مقرون بهصرفهتر مانند ردمی نوت 14 پرو پلاس استفاده خواهد کرد و همچنین تایید کرده که در شیائومی 15 اولترا، از شیشه گوریلا گلس 7i برای لنز دوربین استفاده میکند.

در هر صورت بهنظر میرسد که هزینه سرمایهگذاری اولیه در شیشههای محافظ اختصاصی برای شرکتهای تولیدکننده گوشیهای هوشمند چینی بسیار بالا است. همچنین باید توجه داشت که تاکنون هیچ دستگاهی غیر از محصولات سامسونگ با Gorilla Armor یا Armor 2 مشاهده نشده که نشان میدهد این فناوری احتمالا انحصاری گوشیهای گلکسی است. بنابراین، برندهای دیگر که به دنبال شیشههای سرامیکی یا شیشهی میکروکریستالی بودهاند، احتمالا تا این ماه، زمانی که کورنینگ از شیشه Gorilla Glass Ceramic رونمایی کرد، چارهای جز توسعه فناوری اختصاصی خود نداشتهاند.
اما کورنینگ درباره این روند چه نظری دارد؟ این شرکت در پاسخ به این پرسش، توضیح چندانی ارائه نمیکند:
ما به نوآوری ادامه میدهیم و راهکارهایی برای محافظت قویتر از نمایشگرها ارائه میکنیم تا نیازهای مصرفکنندگان در سراسر جهان را برآورده سازیم. بهطور کلی، ما دربارهی برنامههای محصولات مشتریان یا پیشنهادات رقبا اظهارنظر نمیکنیم. سوالات مرتبط با انتخاب مواد و برنامههای محصول باید مستقیما از خود تولیدکنندگان (OEM) پرسیده شود.
آیا این راهحلهای جایگزین بهتر از گوریلا گلس هستند؟
این سوال واقعا در حد مقیاس میلیون دلاری است و در واقع میتواند تا این حد اختلاف ایجاد کند. یکی از روندهایی که در این بین میتوان متوجه شد، این است که تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند اغلب شیشههای اختصاصی خود را به جای گوریلا گلس، با شیشههای سکوریت شده مقایسه میکنند.
این در واقع مقایسه درستی نیست، چراکه امروزه شیشههای سکوریت شده فقط در گوشیهای ارزانقیمت استفاده شده و به همین خاطر، عملا ارزش شیشههای اختصاصی خود برندها حتی برای استفاده در مدلهای پرچمدار هم واقعا بیان بیان نمیشود.

خوشبختانه، در این مورد حداقل آنر اطلاعات و مقایسههای درستتری را در مورد دوام شیشه نانوکریستال شیلد خود ارائه میدهد:
برخلاف فناوری شیشه-سرامیکی، استحکام شیشههای شرکت کورنینگ از جمله گوریلا گلس ویکتوس 2 و Dragontrail Glass، ناشی از تمپر شیمیایی بوده که هر دو متعلق به دستهبندی شیشههای فعلی تقویت شده هستند. با این حال، شیشههای سرامیکی توانایی جلوگیری از انتشار ترک از طریق نانوکریستالها را دارد که در نتیجه میتوانند مقاومت بیشتر در برابر سقوط از ارتفاع داشته باشند.
آنر همچنین به آزمایش سقوط از ارتفاع 1.5 متری انجام شده توسط خود شرکت روی سطحی شبیه جاده ناهموار اشاره میکند که در این تست، شیشه شیلد نانوکریستالی آن سالم مانده است. این گزارش میگوید که میزان شکست شیشههای معمولی بدون کریستالهای سرامیکی ده برابر شیشههای محافظ دارای کریستالهای سرامیکی است. البته این هنوز مقایسه خاصی با انواع اخیر گوریلا گلس ارائه نمیدهد.
با این وجود، این شرکت فکر میکند که راهحل آن برای مقاومت در سقوط بهتر از شیشههای بدون سرامیکی کورنینگ مانند گوریلا گلس ویکتوس 2 است. مقاومت در برابر سقوط تنها یکی از پارامترهای مهم است، اما در مورد خراش چهطور؟ خب، آنر میگوید که محافظ نانوکریستال و تمام شیشههای معمولی (از جمله گوریلا گلس ویکتوس 2) دارای درجه سختی Mohs بین 5 تا 6 هستند. این بدان معناست که تفاوت قابل توجهی در مقاومت در برابر خراش بین این مدلها وجود ندارد.
به نظر میرسد که راهکارهای شیشهای اختصاصی تولیدکنندگان توانایی رقابت یا حتی برتری نسبت به نسخههای قدیمیتر گوریلا گلس را دارند، اما در برابر Gorilla Armor هنوز جای سوال است.

این شرکت مشخص نکرد که شیشهاش در مقایسه با Gorilla Armor چه عملکردی دارد. با این حال، یوتیوبر JerryRigEverything در بررسی خود نشان داد که Gorilla Armor در گلکسی اس 24 اولترا در سطح هفت مقیاس سختی Mohs دچار خراشهای کوچک شده و در سطح هشت شیارهای عمیقتری داشته است. این نشان میدهد که Gorilla Armor در برابر خراش مقاومتر از شیشه محافظ آنر و محصولات قبلی کورنینگ است، زیرا آنها در سطح شش خراش خورده و در سطح هفت شیارهای عمیقتری داشتهاند.
این آزمایش روی گلکسی اس 25 اولترا با شیشه محافظ گوریلا گلس آرمور 2 نیز تکرار شد، اما این نسخه در سطح شش دچار خراشهای کوچک و در سطح هفت دچار بریدگیهای عمیقتر شد. این موضوع نشان میدهد که نسخه اولیه گوریلا گلس آرمور نسبت به جایگزینهای اختصاصی تولیدکنندههای چینی و گوریلا گلس آرمور 2 از مقاومت بیشتری در برابر خراش برخوردار است، اما این نتیجه قطعی نیست.
شیائومی برند دیگری است که میگوید شیشههای محافظ آن نسبت به شیشههای معمولی، مقاومت بیشتری در برابر خراش و سقوط دارند. این شیشه در مقایسه با شیشههای حرارتدیده استاندارد مورد آزمایش قرار گرفته تا بهبودهای آن مشخص شود، اما همچنان ارزیابی مواد مختلف برای دستیابی به عملکرد بهینه ادامه دارد. در این فرآیند، بهترین راهکارها بر اساس عملکرد در دنیای واقعی انتخاب میشوند تا تعادل میان مقاومت، شفافیت و تجربه کاربری حفظ شود.

همچنین بهنظر میرسد که این شرکت هم در مقابل کورنینگ حرفهای زیادی برای گفتن دارد. با این وجود، یک ویدیو یوتیوب نشان داد که شخصی از شیائومی 14 پرو که شیشه شیلد نسل اول این برند را دارد، بهعنوان چکشی برای میخ و شکستن گردو استفاده میکند. درنهایت هم بهنظر میرسد هم این دستگاه بدون آسیب میماند.
شیائومی همچنین قبلا اشاره کرده بود که شیلد گلس نسل اول شیائومی 14 اولترا تا 10 برابر بهتر از شیائومی 13 اولترا در برابر سقوط مقاومت دارد. لازم به ذکر است که شیائومی 13 اولترا از گوریلا گلس ویکتوس استفاده میکرد.
در همین حال شیائومی میگوید که شیشه شیلد 2.0 شیائومی 15 اولترا نسبت به شیشههای شیائومی 14 اولترا تا 25 درصد مقاومت بیشتری در برابر سقوط دارد. با این حال سوال اصلی این است که مقاومت در برابر ضربه شیشه Shield Glass 2.0 در مقایسه با گوریلا گلس آرمور و گوریلا گلس آرمور 2 چگونه است، اما شرکت تاکنون به این موضوع اشارهای نکرده و نشان میدهد که احتمالا برتریهای خاصی در مقایسه با آن وجود ندارد.
با توجه به این که شیشههای محافظ شیائومی از ارزش کارایی بالایی برخوردار هستند، شیائومی اعلام کرده که قطعات شیلد گلس و شیلد گلس 2.0 از یک نوع شیشه میکروکریستالی است تا شیشههای سرامیکی فعلی. همچنین این شرکت توضیح میدهد که یکی از مزایای کلیدی این ماده این است که نسبت به شیشههای معمولی در برابر خراش مقاومتتر بوده و عملکرد بهتری را ارائه میدهد. با این وجود، این شرکت هم هیچ مقایسهای با شیشههای گوریلا گلس در این زمینه انجام نداده است.
در همین حال، نمایندگان هواوی تاکنون پاسخی درباره جزئیات فناوری Kunlun Glass ارائه ندادهاند. این شرکت ادعا میکند که شیشه Crystal Armor Kunlun که در پیورا 70 اولترا سال گذشته استفاده شد، مقاومت در برابر خط و خش را تا 300 درصد و مقاومت در برابر ضربه را تا 100 درصد نسبت به نسل اول Kunlun Glass بهبود داده است. با این وجود، همچنان مقایسهای با گوریلا گلس ارائه نشده است. همچنین لازم به ذکر است که این شیشه هم از میکروکریستالها برای افزایش دوام استفاده میکند.
آیا شما هم باید یک گوشی بدون گوریلا گلس بخرید؟
اپل، گوگل و سامسونگ هنوز از شیشههای محافظ کورنینگ استفاده میکنند، اما آیا در هنگام انتخاب باید دستگاهی با شیشههای محافظ اختصاصی را در نظر بگیرید؟ خب، بهنظر میرسد تمرکز بر دوام در این شیشههای سفارشی ثابت است، حداقل در مقایسه با مدلهای قدیمیتر گوریلا گلس. بنابراین حتی اگر نتوانند با مدلهای جدیدتر گوریلا گلس مانند گوریلا آرمور یا گوریلا گلس سرامیک مقایسه شوند، همچنان محافظت رضایتبخشی را در برابر خراش و سقوط ارائه میدهند.
علاوه بر این، نبود گوشیهای غیر سامسونگی با Gorilla Armor نشان میدهد که سایر برندها به جدیدترین و احتمالا بهترین فناوری کورنینگ دسترسی ندارند.

در کل انتخاب بهترینها بدون مقایسه مستقیم واقعا دشوار است، اما شیشههای سفارشی هم مطمئنا گزینههای ارزانی نیستند. ادعای آنر مبنیبر این که شیشه محافظ سرامیکی گرانتر از شیشههای معمولی است، نشان میدهد که این یک تصمیم برای کاهش هزینه گوشیهای نیست.
در همین راستا، انتظار میرود که این تولیدکنندهها به استفاده از مدلهای قدیمیتر گوریلا گلس برای گوشیهای ارزانقیمت خود ادامه دهند تا همچنان این گوشیها قیمت پایینی داشته باشند. گوگل و سامسونگ از گوریلا گلسهای قدیمیتر در گوشیهای مقرون بهصرفه خود استفاده میکنند و این باعث شده تا شرایط یکسانی برای رقابت با گوشیهای آنر و شیائومی داشته باشند.
با این حال، کورنینگ در سالهای اخیر بهسرعت محصولات خود را متمایز کرده است. گوریلا گلس آرمور و آرمور 2 هر دو در گوشیهای اولترا سامسونگ از پوشش ضد انعکاس بهره میبرند؛ ویژگیای که در شیشههای اختصاصی سایر برندها دیده نمیشود. حتی اگر شیشههای تولیدشده توسط برندها از نظر مقاومت با جدیدترین محصولات کورنینگ قابل مقایسه باشند، تجربه بصری بهتری را میتوان در گوشیهای مجهز به گوریلا گلس آرمور انتظار داشت.