نبرد دایمنسیتی 7300 و 7300؛ پیشرفت چشمگیر یا تغییرات جزئی؟
مدیاتک با Dimensity 7400 آمده تا جایگزینی برای 7300 بسازد، اما آیا این تغییرات واقعاً چشمگیرند؟ در این مقایسه، به تفاوتها و شباهتهای این دو تراشه میپردازیم تا ببینیم آیا دایمنسیتی 7400 ارزش ارتقا دارد یا نه؟
تراشههای میانرده مدیاتک از جمله پراستفادهترین پردازندهها در دنیای گوشیهای اندرویدی هستند و این تراشهها، قدرت پردازشی بسیاری از مدلهای اقتصادی از برندهای مختلف را تامین میکنند. در همین راستا، دایمنسیتی 7400، تراشه جدید این شرکت برای سری پردازندههای میانرده بود که قرار است جانشین دایمنسیتی 7300 شود.
با این حال، احتمالا این سوال برای کاربران پیش میآید که آیا تراشه جدید، واقعا ارتقاهای قابلتوجه و مهمی را همراه خود دارد یا تنها یک بهروزرسانی جزئی محسوب میشود. بهطور کلی، مدیاتک تمایل دارد بهروزرسانیهای تکراری را در میانردههای خود بیشتر در نظر بگیرد و تفاوت بین نسلها اغلب در نگاه اول آشکار نیست. بنابراین، این بار هم باید با دقت بیشتری روی تفاوت این دو مدل پردازنده تمرکز کرد.
به همین دلیل، این مطلب را اختصاص دادهایم تا بررسی کنیم که آیا دایمنسیتی 7400 نسبت به دایمنسیتی 7300، ویژگی معنادار و متمایزی دارد یا خیر.
مشخصات سختافزاری
دایمنسیتی 7400 و 7300 از لحاظ مشخصات سختافزاری تقریبا شبیه هم هستند. هر دو دارای یک سیپییو 8 هستهای با 4 هسته Cortex-A78 و چهار هسته Cortex-A55 هستند. تنها تفاوت این است که عملکرد هستههای A78 در دایمنسیتی 7400 میتواند تا 2.6 گیگاهرتز برسد که 100 مگاهرتز نسبت به عملکرد 2.5 گیگاهرتز دایمنسیتی 7300 افزایش یافته است.

البته چنین تفاوتی عملا در دنیای واقعی تفاوتی ایجاد نمیکند و تنها زمانی میتواند موثر باشد که بخواهید کوچکترین جزئیات را هم لحاظ کنید.
پشتیبانی از حافظه رم و فضای ذخیرهسازی مشخص در هر دو تراشه یکسان بوده و دایمنسیتی 7400 و 7300 هر دو از رم LPDDR4x و LPDDR5 تا 6400 مگابیت بر ثانیه و حافظه UFS 3.1 پشتیبانی میکنند.
تکنولوژیهای ارتباطی و شبکه
هر دو مدل دایمنسیتی 7400 و 7300 دقیقا از تکنولوژی ارتباطهای سلولار مشابهی از جمله SA و NSA 5G با حداکثر سرعت ارتباطی 3.27 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکنند. همچنین پشتیبانی از وایفای 6E و بلوتوث 5.4 نیز در این دو تراشه وجود دارد.
به عبارت دیگر، اگر از گوشی استفاده میکنید که به هر یک از این تراشهها مجهز است، تجربه ارتباطی یکسانی را خواهید داشت.
دوربین و تصویربرداری
در سیستم دوربین نیز همان داستان مشابه پارامترهای قبلی در مورد این دو تراشه ادامه دارد. هر دو تراشه دارای ISP Imagiq 950 با پشتیبانی از 12 بیت HDR و سنسور 200 مگاپیکسل هستند و میتوانند ویدیوهای 4K HDR با سرعت 30 فریم بر ثانیه ضبط کنند.
همچنین دایمنسیتی 7400، قابلیت فوکوس خودکار با کمک سختافزار (AF) را بهعنوان یک ویژگی اختصاصی به گوشیهای جدید اضافه میکنند و از همینجا تفاوت بین گوشیهای مجهز به دایمنسیتی 7300 و 7400 شروع خواهد شد. با این حال، باید اشاره کرد که دایمنسیتی 7300 هم از نسخه قدیمی فوکوس خودکار تمام پیکسلی و فیلمبرداری همزمان دوگانه پشتیبانی میکند و بنابراین میتواند تا حدی، بخشی از نواقص را پوشش دهد.
جدا از این که مدیاتک، برخی بهینهسازیهای اساسی را در قابلیتهای عکاسی دایمنسیتی 7400 لحاظ کرده باشد، احتمالا کاربران هیچ پیشرفت عمدهای در عملکرد عکاسی یا فیلمبرداری احساس نخواهند کرد.
گرافیک و هوش مصنوعی
از نظر گرافیکی، مدیاتک در تراشه دایمنسیتی 7400 همچنان از همان پردازنده گرافیکی Arm Mali-G615 MC2 که در نسل قبل وجود داشت، استفاده کرده است. نرخ نوسازی صفحهنمایش نیز بدون تغییر باقی مانده و همچنان از WFHD+ با ۱۲۰ هرتز یا FHD+ با ۱۴۴ هرتز پشتیبانی میکند.
با توجه به اینکه هر دو تراشه از یک پردازنده گرافیکی یکسان بهره میبرند، عملکرد گیمینگ آنها نیز تفاوتی نخواهد داشت.

هوش مصنوعی همچنان در سال 2025 هم یک روند بزرگ است و این اهمیت و ارتقا هوش مصنوعی در سالهای گذشته، تا حد زیادی به لطف بخش واحد پردازش عصبی یا همان NPU پردازندههایی بوده که قرار است پردازش هوش مصنوعی هم داشته باشند. واحد پردازش عصبی، قطعهای است که بهطور اختصاصی، تمام بار پردازشی هوش مصنوعی روی این بخش قرار دارد و به وظایف هوش مصنوعی اجازه میدهد تا به طور موثرتر اجرا شوند.
در واقع، با ورود این بخش به سختافزار دستگاهها، بار پردازشهای مربوط به هوش مصنوعی دیگر روی CPU یا GPU نمیافتد و آنها هم میتوانند از طرفی به بهبود عملکرد دستگاه کمک کنند. با توجه به افزایش تعداد قابلیتهای مبتنیبر هوش مصنوعی، منطقی است که مدیاتک، عملکرد هوش مصنوعی را در دایمنسیتی 7400 ارتقا دهد. با این حال، دایمنسیتی 7400 در این بخش نیز تفاوت خاصی با دایمنسیتی 7300 ندارد.

هر دو تراشه دارای NPU 655 یکسان هستند، به این معنی که وظایف هوش مصنوعی، مانند تشخیص صحنه در عکاسی یا حذف نویز پسزمینه در تماسها دقیقا مانند مدل سال گذشته عمل خواهد کرد.
دایمنسیتی 7400؛ تغییر واقعی یا فقط یک تغییر عددی؟
با توجه به شباهتهای زیاد این دو تراشه، سخت است که نپرسیم چرا مدیاتک اصلا زحمت تغییر نام دایمنسیتی 7300 به 7400 را به خود داده است. افزایش ۱۰۰ مگاهرتزی سرعت پردازنده تقریبا ارزش مطرح شدن ندارد و هیچ ارتقای قابلتوجهی در بخش پردازنده گرافیکی، ارتباطات، ذخیرهسازی یا عملکرد هوش مصنوعی دیده نمیشود.
تنها دلیل منطقی برای این تغییر، بازاریابی است. عدد جدید، مطمئنا جذابتر به نظر میرسد، بهویژه برای تولیدکنندگان گوشی که قصد دارند بدون ایجاد تغییرات سختافزاری بزرگ، سری محصولات خود را بهروزرسانی کنند. همچنین، این اقدام به مدیاتک اجازه میدهد که برند خود را تازه نگه دارد، بدون اینکه نیازی به یک ارتقای واقعی باشد.
نتیجهگیری نهایی
اگر انتظار داشتید که جدیدترین تراشه میانرده مدیاتک تحولات چشمگیری را رقم بزند، بهتر است انتظارات خود را تعدیل کنید. دایمنسیتی 7400 در واقع همان دایمنسیتی 7300 بوده که با یک افزایش جزئی در سرعت پردازنده و چند تغییر ناچیز دوباره معرفی شده است.
بنابراین، اگر در انتخاب بین گوشیهای مجهز به دایمنسیتی 7400 و دایمنسیتی 7300 مردد هستید، بهتر است به فاکتورهای دیگری مثل عمر باتری، سنسورهای دوربین یا نرمافزار توجه کنید، زیرا این تراشهها تفاوتی ایجاد نخواهند کرد.