آیا ترامپ تیم کوک را برای متوقف کردن برنامههای اپل تحت فشار میگذارد؟
سهامداران اپل با پیشنهادی برای پایان دادن به برنامههای تنوع، برابری و شمول (DEI) مخالفت کردند. این مخالفت در حالی صورت گرفت که دونالد ترامپ و برخی قانونگذاران جمهوریخواه به شدت با برنامههای DEI مخالف هستند.
اخیرا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در پلتفرم رسانههای اجتماعی خود، اظهاراتی جنجالی را مطرح کرد. او اعلام کرد که "اپل باید قوانین مربوط به تنوع، برابری و شمول (DEI) را حذف کند و نه اینکه تنها تغییراتی در آنها اعمال کند. DEI یک فریب بوده است که برای کشور ما بسیار مضر بوده و باید از بین برود." این اظهارات ترامپ در شرایطی مطرح میشود که در ماههای اخیر موجی از مخالفتها از سوی قانونگذاران جمهوریخواه نسبت به برنامههای DEI در نهادهای دولتی، شرکتهای بزرگ، لیگهای ورزشی، رسانهها و سازمانهای آموزشی به راه افتاده است.
در این راستا، سهامداران اپل نیز با یک تصمیم مهم روبرو شدند. یک اندیشکده محافظهکار به نام "مرکز ملی تحقیقات سیاست عمومی" با خرید تعداد محدودی از سهام اپل (احتمالاً یک یا دو سهم)، حق خود را به عنوان سهامدار برای ارائه پیشنهادی جهت رأیگیری در مورد پایان دادن به برنامههای DEI اپل اعمال کرد. این پیشنهاد در دستور کار جلسه سهامداران اپل که امروز برگزار شد، قرار گرفت. پیشنهاد شماره شش از سهامداران خواست که "از شرکت بخواهند برنامه، سیاستها، بخش و اهداف مربوط به شمول و تنوع را لغو کند."

مرکز ملی تحقیقات سیاست عمومی به "برنامه تنوع تأمینکنندگان" اپل اشاره کرد که تأمینکنندگان را بر اساس نژاد و جنسیت انتخاب میکند. این اندیشکده همچنین مدعی است که اپل برخی از تصمیمات استخدامی و ارتقاء را با استفاده از دادههای نژادی و جنسیتی اتخاذ میکند. در بیانیهای که این مرکز منتشر کرده، به وجود "معاون رئیس بخش شمول و تنوع" در اپل و اختصاص بودجه سهامداران به سازمانهای حامی DEI اشاره شده است. آنها معتقدند که با وجود 50,000 کارمند اپل به عنوان قربانیان احتمالی "این نوع تبعیض"، اپل ممکن است با دعاوی حقوقی مواجه شود و حتی در صورت پیروزی تعداد کمی از آنها، ملزم به پرداخت میلیاردها دلار غرامت خواهد بود.
مرکز ملی تحقیقات سیاست عمومی در ادامه تأکید کرده است: "DEI خطرات حقوقی، اعتباری و مالی را برای شرکتها ایجاد میکند و در نتیجه خطرات مالی را برای سهامداران آنها به همراه دارد و شرکتها را در معرض خطر عدم رعایت وظایف امانتداری خود قرار میدهد." با این حال، در جلسه امروز سهامداران اپل، بیشتر آنها با رویکرد مدیریتی این شرکت همسو بودند تا با دیدگاه جناح MAGA حزب جمهوریخواه. پیشنهاد ارائه شده برای پایان دادن به برنامههای DEI اپل با مخالفت شدید سهامداران روبرو شد و این دومین بار بود که این پیشنهاد توسط سهامداران رد میشد.

ماه گذشته، این اندیشکده توانست پیشنهاد مشابهی را در جلسه سهامداران کاستکو به رأی بگذارد، اما آن پیشنهاد نیز رد شد. حتی اگر سهامداران اپل به نفع این پیشنهاد رأی میدادند، تغییری در رویه شرکت ایجاد نمیشد. رأی سهامداران از نظر مدیریتی برای اپل الزامآور نیست و تیم کوک، مدیرعامل اپل، به همراه سایر مدیران این شرکت همواره از شیوههای استخدامی مبتنی بر DEI حمایت کردهاند. استفان پدفیلد، مدیر اجرایی پروژه آزاد سرمایهداری این اندیشکده، در اظهاراتی از پیش ضبط شده در طول جلسه گفت: "تنوع اجباری برای کسبوکار مضر است." با این حال، به نظر نمیرسد که اپل در طول سالها متحمل ضرری شده باشد.
در ماههای اخیر، تیم کوک تقریباً هر آنچه را که دونالد ترامپ درخواست کرده است، برآورده کرده است. اخیراً اپل اعلام کرد که در پنج سال آینده 500 میلیارد دلار در ایالات متحده سرمایهگذاری خواهد کرد و 20,000 شغل جدید در این کشور ایجاد خواهد کرد. کوک سابقهای طولانی در تعامل موفقیتآمیز با ترامپ دارد و بنابراین انتظار نمیرفت که پس از رأیگیری سهامداران به انتقاد شدید از اپل بپردازد. با این حال، ترامپ بعد از جلسه امروز در رسانههای خود به این موضوع واکنش نشان داد.
این تحولات نشاندهنده تنشهای فزاینده میان سیاستمداران جمهوریخواه و شرکتهای بزرگ فناوری است که به طور فزایندهای تحت فشار قرار دارند تا برنامههای DEI خود را بازنگری کنند. با وجود اینکه برخی از سهامداران تلاش کردند تا تغییراتی در سیاستهای اپل ایجاد کنند، اما به نظر میرسد که اکثریت آنها همچنان از رویکرد فعلی مدیریت حمایت میکنند. این موضوع نشاندهنده چالشهای سیاسی و اقتصادی است که شرکتهای بزرگ با آن مواجه هستند و آینده برنامههای DEI را تحت تأثیر قرار میدهد.
برچسبها: