GSM-logo
خانهاخبار
آیا گوشی‌های کوچک در سال ۲۰۲۵ هنوز ارزش خرید دارند؟

آیا گوشی‌های کوچک در سال ۲۰۲۵ هنوز ارزش خرید دارند؟

با افزایش اندازه نمایشگرها و پیشرفت‌های تکنولوژی، گوشی‌های کوچک دیگر آن‌طور که باید کاربردی نیستند، اما آیا هنوز هم می‌توانند گزینه‌ای منطقی برای خرید باشند؟

۰۲ اسفند ۱۴۰۳

تبلیغات

home_header

برای سال‌ها، گوشی‌هایی با اندازه کوچک یا همان گوشی‌های کامپکت، جایگاه اختصاصی در میان طرفداران تکنولوژی داشتند. با این حال در سال 2025، گوشی‌های کوچک دیگر منطقی نیستند و این موضوع از سال‌ها پیش جریان دارد. 

همان‌طور که اپل از سری آیفون 13، مدل مینی را برای همیشه از خط تولید خود حذف کرد. در واقع اپل به این نتیجه رسیده بود که دیگر مخاطبین گوشی‌هایی با اندازه جمع‌وجور کاهش یافته‌اند و مدل آیفون 13 مینی هم فروش چندان رضایت‌بخشی برای این شرکت نداشت.

پس از اپل، اگر دقت کرده باشید، اغلب تولیدکننده به خط تولید مدل کامپکت و مینی گوشی‌های هوشمند پایان دادند؛ البته همچنان برخی برندها هستند که با تبلیغات گسترده و شدید، سعی در برگرداندن وضعیت بازار دارند. 

موضوعی که این برندها چندان به آن نرسیده‌اند، این است که علت بی‌منطقی شدن عرضه گوشی‌های کامپکت در چند سال گذشته، این نبوده که افراد آن‌ها را نمی‌خواهند، بلکه به این دلیل که امروزه عمر باتری و مدیریت حرارتی تا بهینه‌سازی برنامه‌ها و کارایی ارتباطی، در گوشی‌های کوچک بی‌ارزش شده و در تکنولوژی مدرن دیگر جایی ندارد. در این مطلب به دلایلی خواهیم پرداخت که در سال 2025، انتخاب یک گوشی هوشمند کوچک گزینه مناسبی نیست.

عمر باتری؛ بزرگ‌ترین مشکل

بزرگ‌ترین دلیلی که امروزه گوشی‌های کوچک با مشکل مواجه هستند، عمر باتری آن‌ها است. به‌طور طبیعی، در گوشی که فضای نسبتا برای همه تجهیزات و بخش‌ سخت‌افزار دارد، نمی‌توان از باتری بزرگی با ظرفیت بیشتر استفاده کرد و در نتیجه این گوشی‌ها، ذاتا عمر باتری پایینی دارند. در واقع، باتری گوشی‌های هوشمند به اندازه فیزیکی آن متکی هستند و بدنه کوچک‌تر به معنای فضای کمتر برای سلول‌هایی با ظرفیت بالا است.

حتی با وجود پیشرفت‌هایی در شیمی باتری و افزایش بهره‌وری از طریق تراشه‌های 3 نانومتری، گوشی‌های کامپکت هنوز نمی‌توانند با استقامت مدل‌های بزرگ‌تر رقابت کنند و تا زمانی که این مشکل اصلی برطرف نشود، نمی‌توان به بازگشت دوباره بازار گوشی‌های کوچک امیدوار بود. همان‌طور که اشاره کردیم، برای مثال آیفون 13 مینی را در نظر بگیرید. 

Compact phone

حتی با وجود ادغام فوق‌العاده و هماهنگی بی‌نظیر سخت‌افزار و نرم‌افزار اپل، باز هم نمی‌توانند با عمر باتری مدل‌هایی بزرگ‌تر رقابت کند. حقیقت ساده این است که کاربران انتظار دارند گوشی‌هایشان در تمام طول روز دوام بیاورند و با برنامه‌های پرقدرت، ارتباط 5G و نمایشگرهایی با نرخ نوسازی بالا، گوشی‌های کوچک نمی‌توانند همان سطح از قابلیت اطمینان استفاده را ارائه دهند.

امروزه فعلا استفاده از تکنولوژی‌های جدیدتر به فضای بیشتری در گوشی‌های هوشمند نیاز دارد و هر کدام از ویژگی‌های فوق‌العاده مانند نمایشگر با نرخ نوسازی بالا و عمر باتری، فضای قابل‌توجهی از قسمت اصلی گوشی را اشغال می‌کنند.

محدودیت‌های راندمان حرارتی و عملکردی

اندازه کلی گوشی حتی بر عملکرد آن هم تاثیر دارد. در سال 2025، تراشه‌های پرچمدار سریع‌تر از همیشه هستند، اما همچنان تولید حرارت یکی از مواردی است که حتی در پردازنده‌های رده‌بالا هم ادامه دارد. 

دستگاه‌های بزرگ‌تر دارای مساحت سطح بیشتر و قسمت‌بندی داخلی بهتری برای مدیریت حرارت تولید شده هستند و این عملکرد پایداری را با راندمان حرارتی قابل‌توجه تضمین می‌کند. همچنین گوشی‌های پرچمدار با سایز بزرگ‌تر، محفظه بخار بزرگ‌تر با سیستم خنک‌کننده وسیع‌تر دارند و این به عملکرد پایدار در این گوشی‌ها تاثیر می‌گذارد.

Compact phone

با این حال، به‌طور طبیعی گوشی‌های کوچک به‌دلیل فضای محدودتر، با محدودیت‌های حرارتی هنوز دسته‌وپنجه نرم می‌کنند. در این گوشی‌ها، پردازنده‌ها به سرعت در محفظه جمع‌وجور با عملکردهای سنگین، به‌شدت داغ شده که منجر به کاهش عملکرد در حین بازی، رندر ویدیو یا حتی مالتی تسکینگ سنگین می‌شود. حتی ممکن است گرمای بیش از حد تولیدی، با انتقال حرارت نادرست به بخش پشتی دستگاه، باعث ناراحتی کاربر نیز شود و در پردازش‌های سنگین می‌تواند خطرآفرین هم باشد.

سیستم‌های خنک‌کننده مانند محفظه‌های بخار و پخش‌کننده حرارتی گرافیتی در گوشی‌های هوشمند رده‌بالا استفاده می‌شوند و به‌طور کلی، این تجهیزات به فضای قابل‌توجهی در دستگاه نیاز دارند.

گوشی‌های کوچک به‌دلیل این محدودیت‌ها یا فاقد این سیستم هستند یا از نسخه‌های کوچک‌تری استفاده می‌کنند که به اندازه کافی موثر نبوده و آن‌ها را در معرض گرم شدن بیش از حد تحت بارهای پردازشی قرار می‌دهند. در نتیجه، در حالی که یک گوشی کوچک ممکن است همان پردازنده با همتای بزرگ‌تر در اطلاعات کلی و اولیه برابری کند، اما عملکرد آن‌ها در استفاده واقعی به‌هیچ حالتی نمی‌تواند یکسان باشد.

به‌طور کلی، در ارزیابی عملکرد پردازشی یک گوشی، یکی از مهم‌ترین و موثرترین فاکتورها، سیستم خنک‌کننده با کارایی بالا آن است که در واقع یک تراشه با قدرت پردازشی بالا هم برای ارائه عملکرد فوق‌العاده، به چنین سیستم پشتیبانی خنک‌کننده‌ای نیاز دارد.

ارتباط شبکه 5G و مشکلات اتصالی

ارتقا به شبکه 5G همچنین باعث شده که گوشی‌های کوچک، کاربرد بسیار پایین‌تری داشته باشند. گوشی‌های هوشمند مدرن دارای چندین آنتن برای دریافت سیگنال بهبودیافته، سرعت‌های بیشتر و تاخیر کمتر هستند. گوشی‌های بزرگ‌تر می‌توانند این آنتن‌ها را در تعداد بیشتر و کارایی بالاتر استفاده کنند و ارتباط پایداری را حتی در مناطق شلوغ تضمین کنند. 

از سوی دیگر، گوشی‌های کوچک معمولا به‌دلیل فضای محدودتر، نمی‌توانند به تعداد آنتن‌های پیشرفته‌تر بیشتر مجهز شوند و این منجربه ارتباطات ضعیف‌تر، سرعت پایین‌تر و در نتیجه تخلیه سریع‌تر باتری می‌شود؛ چراکه دستگاه برای حفظ اتصال، سنگین‌تر از قبل کار می‌کند.

Compact phone

در واقع، یکی از مزایا اصلی توسعه شبکه 5G و ارتباطات پیشرفته‌تر، کمک به حفظ عمر باتری دستگاه‌ها با ارائه سرعت پایین‌تر و تحمیل بار پردازشی کمتر روی تراشه دستگاه است. علاوه‌بر این، تکنولوژی‌های بی‌سیم جدید مانند وای‌فای 7 و mmWave 5G مستلزم قرارگیری بهینه اجزای داخلی هستند، چیزی که پیاده‌سازی آن در یک بدنه فشرده بسیار سخت‌ و تقریبا غیرممکن است. 

این بدان معناست که گوشی‌های کوچک نمی‌توانند قابلیت‌های ارتباطی مدل‌های پرچمدار بزرگ‌تر را ارائه دهند و در نتیجه، جذابیت آن‌ها برای کاربرانی که به شبکه‌های سریع‌تر و پایدارتر اهمیت می‌دهند، کمتر می‌شود.

همچنین با توجه به این که تکنولوژی‌های ارتباطی پیشرفته‌تر، در حال حاضر هزینه بالایی دارند، شرکت‌های تولیدکننده هم با توجه به وضع غالب بازار، نمی‌توانند چنین ریسک را بپذیرند که این تجهیزات را در گوشی‌های کوچک عرضه کنند و به همین دلیل، تعداد انگشت‌شمار برندهایی باقی مانده‌اند که مدل‌های کامپکت عرضه می‌کنند.

مشکل سازگاری نرم‌افزار و طراحی اپلیکیشن‌ها

برنامه‌ها و کلا سیستم‌های نرم‌افزاری هم در کنار سخت‌افزار تکامل یافته‌اند و تجربه‌های امروزی گوشی‌های هوشمند با در نظر گرفتن صفحه‌نمایش بزرگ‌تر طراحی شده است. بنابراین، برنامه‌های مختلف از جمله رسانه‌های اجتماعی، ابزارهای بهره‌وری و حتی سرویس‌های استریم، اغلب برای صفحه‌نمایش‌های بزرگ‌تر بهینه شده‌اند. گوشی‌های کوچک اغلب همین امکانات متنوع را در چیدمان‌های فشرده، امکانات کاربری با دامنه کوچک‌تر و کاهش قابلیت‌های استفاده محدود می‌کنند.

Compact phone

در همین حال، توسعه‌دهندگان نرم‌افزارها، دستگاه‌های اصلی را در اولویت قرار می‌دهند و در سال 2025، این به معنای بهینه‌سازی برای صفحه‌نمایش‌های 6 اینچی و بزرگ‌تر است. در حالی که برخی از برنامه‌ها گزینه‌های مقیاس‌بندی نمایشگر متنوع دارند، اما تجربه اصلی آن‌ها در گوشی‌های کامپکت کمتر به‌نظر می‌رسد و در نتیجه نمی‌توانید از پتانسیل کامل آن‌ها استفاده کنید. 

از طرفی هم عناصر کاربری بیش از حد فشرده و امکانات غیرقابل استفاده به‌دلیل عدم سازگاری با صفحه‌نمایش در اغلب برنامه‌های امروزی، مورد دیگری است که انتخاب گوشی‌های کوچک را بیش از قبل بی‌ارزش می‌کند.

به‌طور کلی می‌توان به این نتیجه رسید که گوشی‎های کوچک، در دنیایی که برای صفحه‌نمایش‌های بزرگ‌تر طراحی شده‌اند، انتخاب مناسبی به‌نظر نمی‌رسند.

تمایل مصرف‌کنندگان تغییر کرده است

واقعیت ساده این است که اغلب مردم دیگر به گوشی‌های کوچک علاقه‌ای ندارند. هرچند هنوز یک بازار محدود برای گوشی‌های کامپکت وجود دارد، اما این یک نیاز عمومی نیست. تولیدکنندگان معمولا محصولاتی را عرضه می‌کنند که مورد پسند اکثر کاربران باشد و آمار فروش نشان می‌دهد که نمایشگرهای بزرگ‌تر همچنان محبوب‌ترند. 

علاوه‌بر این، ظهور گوشی‌های تاشو باعث شده است که گوشی‌های کوچک کمتر توجیه‌پذیر باشند؛ زیرا کاربران می‌توانند دستگاهی با فرم کامپکت داشته باشند که در مواقع نیاز به یک نمایشگر بزرگ‌تر تبدیل شود.

folding phone

حتی اپل که زمانی با سری آیفون SE و مدل‌های مینی طرفدار گوشی‌های کوچک بود، دیگر مسیر خود را تغییر داده است. ایسوس نیز که به تولید پرچمداران کامپکت شهرت داشت، دیگر این مسیر را ادامه نمی‌دهد و Zenfone 10 آخرین گوشی کوچک این شرکت خواهد بود. 

آیفون 13 مینی آخرین مدل از این دسته بود و حتی آیفون SE 4 مورد انتظار هم از یک نمایشگر ۶.۱ اینچی بهره می‌برد؛ درحالی‌که SE 3 تنها ۴.۷ اینچ بود. سایر برندها نیز تقریبا از تولید گوشی‌های پرچمدار کوچک دست کشیده‌اند و ترجیح می‌دهند محصولاتی با عمر باتری بهتر، عملکرد قوی‌تر و تجربه کاربری بهینه‌تر عرضه کنند.

گوشی‌های کوچک در حال تحول‌اند، نه نابودی

گوشی‌های کوچک دوران اوج خود را داشتند، اما در سال ۲۰۲۵، به‌جای حذف شدن، در حال تغییر و تکامل هستند. هنوز هم عمر باتری، عملکرد، ارتباطات پیشرفته و بهینه‌سازی اپلیکیشن‌ها در دستگاه‌های بزرگ‌تر بهتر است، اما برندها در حال تطبیق خود با تقاضای کاربران برای گزینه‌های کامپکت‌تر هستند.

تعریف «گوشی کوچک» نیز دستخوش تغییر شده است؛ دستگاهی که روزی با نمایشگر ۶ اینچی بزرگ محسوب می‌شد، حالا یک مدل کامپکت به‌شمار می‌آید. با توجه به این که برندهای بیشتری در کنار مدل‌های بزرگ‌تر خود، نسخه‌های جمع‌وجورتری نیز عرضه می‌کنند، استاندارد گوشی‌های کوچک از نمایشگرهای ۵ اینچی به ۶ اینچی ارتقا یافته است. چند سال پیش، گوشی‌های ۶ اینچی غول‌پیکر بودند، اما امروز، آن‌ها همان گوشی‌های کوچک جدید به‌شمار می‌روند.

home_header