GSM-logo
خانهاخبار
راهنمای جامع اسنپ‌دراگون: هرآنچه باید درباره تراشه‌های موبایلی کوالکام بدانید

راهنمای جامع اسنپ‌دراگون: هرآنچه باید درباره تراشه‌های موبایلی کوالکام بدانید

پردازنده‌های اسنپ‌دراگون قلب تپنده بسیاری از گوشی‌های هوشمند هستند، اما تفاوت مدل‌های مختلف آن چیست؟ در این راهنما، انواع تراشه‌های کوالکام را بررسی کرده و ویژگی‌های کلیدی آن‌ها را مقایسه می‌کنیم.

۲۹ بهمن ۱۴۰۳

تبلیغات

home_header

سال‌ها است کوالکام بر صنعت تراشه‌های موبایل تسلط داشته و در این مدت، پردازنده‌های قدرتمند و کارآمدی را ارائه کرده است. به‌دلیل سابقه کاری درخشان کوالکام، حالا برخی از محبوب‌ترین برندهای گوشی‌های هوشمند جهانی، از تراشه‌های کوالکام استفاده می‌کنند و امروزه به‌ نقطه‌ای رسیده‌ایم که پردازنده‌های سری اسنپ‌دراگون این شرکت، بهترین گوشی‌های پرچمدار اندرویدی را تامین کرده و سرعت و قدرت پردازشی فوق‌العاده‌ای را در اختیار آنان قرار داده است.

در حالی که مدیاتک هم در سال‌های اخیر پیشرفت چشم‌گیری داشته، پردازنده‌های اسنپ‌دراگون همچنان گزینه‌ای بهتر برای گوشی‌های هوشمند پرچمدار و البته میان‌رده به‌شمار می‌روند. درواقع، امروزه یکی از جذاب‌ترین رقابت‌هایی که در سطح جهانی جریان دارد، تلاش شرکت‌های تولیدکننده تراشه برای کسب جایگاه رهبری جهان است و با توجه به پیشرفت سریع تکنولوژی و نوآوری‌های ابداعانه هر کمپانی، رسیدن به این جایگاه به‌نظر می‌رسد به‌این زودی‌ها محقق نخواهد شد.

به‌طور کلی می‌توان رقابت برندهای تولیدکننده پردازنده موبایلی را در دو دسته تقسیم کرد؛ دسته اول، شرکت‌هایی تولیدکننده هستند که سفارش‌ها را از برندهای دیگر گرفته و صرفا مسئولیت طراحی و تولید تراشه را دارند که در این بخش تنها سه شرکت بزرگ TSMC، SMIC و سامسونگ فاندری حضور دارند و در حال حاضر یکی از سنگین‌ترین رقابت‌ها را شاهد هستیم. در دسته بعدی، شرکت‌های اصلی قرار دارند که کوالکام، مدیاتک، سامسونگ و اپل، از بازیکنان نقش اول به‌شمار می‌روند. براساس همین ساختار پیچیده، همه شرکت‌ها به دنبال تبدیل به بهترین شدن هستند و از هیچ تکنولوژی جدید یا نوآوری ابداعانه‌ای دست‌بر دار نیستند.

با این حال، کوالکام به‌دلیل قدرت نسبی خود، مجموع تراشه‌های متنوعی دارد که ممکن است برخی افراد را دچار سردرگمی کند، با سری‌های مختلف که سطوح عملکرد و قیمت ارائه شده مختلفی دارند. اگر در مورد علت نام‌گذاری سری‌های مختلف تراشه‌های کوالکام و کارایی دقیق آن‌ها آشنا نیستید، در ادامه این مطلب جامع می‌توانید به پاسخ سوال‌های خود برسید.

سری اسنپ‌دراگون 8 (رده پرچمدار)

سری اسنپ‌دراگون 8، مجموعه برتر پردازنده‌های موبایلی کوالکام را نشان می‌دهد که برای ارائه عملکرد سطح بالا در گوشی‌های هوشمند پرچمدار طراحی شده‌اند. این تراشه‌ها معماری پیشرفته‌ای برای CPU و GPU داشته و قابلیت‌های پیشرفته هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های پیشرفته مودم را برای اطمینان از اتصال پایدار 5G با سرعت بالاتر به همراه دارند.

درواقع، سری اسنپ‌دراگون 8، بهترین و قوی‌ترین پردازنده‌های موبایلی کوالکام هستند که امروزه به واحد پردازش عصبی (NPU) پیشرفته‌تر برای اجرا سریع‌تر پردازش‌های مختلف هوش مصنوعی در گوشی‌های هوشمند مجهز شده‌اند. با توجه به این که امروزه، هوش مصنوعی و قابلیت‌های هوشمند تبدیل به یکی از اجزای اصلی گوشی‌های هوشمند جدیدتر مخصوصا مدل‌های پرچمدار شده، در نتیجه کوالکام با مجهز کردن بهترین تراشه‌های خود به بخش پردازش‌های هوش مصنوعی سریع‌تر، می‌تواند قدرت فوق‌العاده‌ای را این مدل‌های پرچمدار فراهم کند.

این استراتژی است که کوالکام در طی سال‌های اخیر به پیش گرفته و با توجه به این که اکثر برندها به چنین پردازنده‌هایی نیاز دارند تا بتوانند در رقابت هوش مصنوعی گوشی‌های هوشمند، متمایز و برجسته باشند، باعث شده تا مشتریان کوالکام بیشتر شده و در کل این نوآوری کوالکام هم برای شرکت، برندهای تولیدکننده گوشی هوشمند و البته کاربران تاثیر مثبت داشته است.

مدل‌های جدید این سری شامل:

اسنپ‌دراگون 8 الیت: این تراشه جدیدترین مدل سری اسنپ‌دراگون 8  است. این پردازنده پرچمدار که در اکتبر 2024 معرفی شد، از معماری جدید اوریون کوالکام استفاده می‌کند که جایگزین معماری قبلی کریو شده است. ترکیب CPU شامل دو هسته اصلی و شش هسته عملکردی است که کارایی نزدیک به سطوح تراشه‌های دسکتاپی را ارائه می‌دهد. درواقع، قدرت پردازنده اسنپ‌دراگون 8 الیت در حد بهترین تراشه‌های دسکتاپی اینتل و AMD است و این یعنی گوشی هوشمند پرچمدار کوچک شما، قدرتی به اندازه لپ‌تاپ یا کامپیوترتان دارد.

Snapdragon 8 Elite

پردازنده گرافیکی آدرنو در اسنپ‌دراگون 8 الیت دارای یک معماری برش خورده جدید با قسمت‌های حافظه اختصاصی است که در کل رندرهای گرافیکی را بهبود می‌بخشد. بخش NPU هگزاگون ارتقایافته در این پردازنده، از دستیارهای هوش مصنوعی چندگانه روی دستگاه پشتیبانی کرده و به یک ابزار حذف اشیاء در ویدیوها هم مجهز است. درمجموع، این پیشرفت‌ها به بهبود قابلیت‌های هوش مصنوعی و پشتیبانی از پردازش‌های جدیدتر و سنگین‌تر و البته عملکرد گیمینگ کمک می‌کند.

گوشی پرچمدار گلکسی اس 25 اولترا که اخیرا عرضه شده، دارای تراشه اسنپ‌دراگون 8 الیت است و این تراشه چنان قدرت پردازشی در اختیار این گوشی قرار داده که می‌تواند بسیاری از پردازش‌های هوش مصنوعی را به‌صورت سریع‌ و در لحظه به‌صورت لوکال روی دستگاه انجام دهد و دیگر نیازی به پردازش ابری نخواهید داشت.

اسنپ‌دراگون 8 نسل 3: این تراشه مدل قبلی‌تر از اسنپ‌دراگون 8 الیت است که در اکتبر 2023 معرفی شد. این تراشه هم مانند مدل جدیدتر، نسبت به نسل قبلی خود پیشرفت‌های قابل‌توجهی دارد. معماری CPU آن شامل یک هسته ( آرم کورتکس X4)  با کلاک اسپید تا 3.3 گیگاهرتز، سه هسته با عملکرد بالا ( آرم کورتکس A720) با کلاک اسپید تا 3.2 گیگاهرتز، دو هسته عملکردی (آرم کورتکس A720) با کلاک اسپید تا 3.0 گیگاهرتز و دو هسته کم‌مصرف (آرم کورتکس A520) با کلاک اسپید تا 2.3 گیگاهرتز است. در کل این بهبودها منجربه افزایش 30 درصدی عملکرد و 20 درصدی بهبود راندمان انرژی می‌شود.

Snapdragon 8 gen 3

همچنین پردازنده گرافیکی آدرنو 750 تا 25 درصد در رندرهای گرافیکی سرعت بیشتری داشته و 25 درصد بازدهی انرژی بیشتری ارائه می‌دهد. همچنین هسته NPU هگزاگون تا 98 درصد عملکرد سریع‌تر و 40 درصد بهبود در عملکرد در هر وات برای پردازش‌های هوش مصنوعی پایدار ارائه می‌دهد. در کل، تراشه اسنپ‌دراگون 8 نسل 3 را می‌توان به‌عنوان ورود رسمی کوالکام در زمینه پردازش‌های هوش مصنوعی دانست که با مجهز کردن اسنپ‌دراگون 8 نسل 3 به واحد NPU جداگانه، این عملکرد را بهبود بخشیده است.

سری اسنپ‌دراگون 7 (میان‌رده رو به بالا)

در سری اسنپ‌دراگون 7، کوالکام تعادلی بین عملکرد و کارایی ایجاد می‌کند که آن‌ها را به بهترین گزینه برای گوشی‌های هوشمند میان‌رده رو به بالا تبدیل می‌کند. این تراشه‌ها ویژگی‌های ممتازی مانند پشتیبانی از نمایشگرهایی با نرخ نوسازی بالا، پیشرفت‌های مبتنی‌بر هوش مصنوعی و مدیریت انرژی کارآمد را ارائه می‌کنند که در کل جایگزینی مقرون‌به‌صرفه برای سری اسنپ‌دراگون 8 است.

درواقع، کوالکام در این تراشه‌ها از ویژگی‌های پرچمدار به‌کار رفته در سری اسنپ‌دراگون 8 کاهش داده و آن‌ها را تبدیل به گزینه‌ای مقرون‌به‌صرفه و البته جذاب برای گوشی‌های هوشمند میان‌رده حتی رده‌بالا کرده است. 

سری اسنپ‌دراگون 7 امروزه به یکی از گزینه‌های فوق‌العاده برای گوشی‌های میان‌رده قدرتمند که با عنوان «قاتل پرچمدار» شناخته شده و با قیمت بسیار پایین‌تر از مدل‌های گران‌قمیت، عملکردی در سطح نسخه‌های پرچمدار ارائه می‌دهند. همچنین اضافه شده پشتیبانی از پردازش‌ها و قابلیت‌های هوش مصنوعی در سری اسنپ‌دراگون 7 باعث شده تا تولیدکننده‌ها بتوانند حتی مدل‌های میان‌رده را نیز به این ابزارها مجهز کرده و محصولات جذابی را عرضه کنند.

Snapdragon 7 gen 3

مدل‌های جدید این سری شامل:

اسنپ‌دراگون 7 پلاس نسل 3: جدیدترین مدل این سری است که در مارس 2024 معرفی شد. این تراشه، قدرتمندترین پردازنده در سری اسنپ‌دراگون 7 است که عملکرد حتی تقریبا در سطح پرچمدار ارائه می‌دهد و بهبودهای قابل‌توجهی داشته است. اسنپ‌دراگون 7 پلاس نسل 3، 15 درصد افزایش عملکرد پردازنده و 45 درصد افزایش عملکرد GPU نسبت به نسل قبلی داشته  و این بهبودها در کل، چنین جایگاه قابل‌توجهی را برای اسنپ‌دراگون 7 پلاس نسل 3 فراهم کرده است.

اسنپ‌دراگون 7 نسل 3: این مدل هم در نوامبر 2023 معرفی شد. اسنپ‌دراگون 7 نسل 3، عملکرد متعادلی را برای کارهای روزمره و عملکرد گیمینگ در حد متوسط ارائه می‌دهد و این یعنی، در حد بازی‌های نیمه سنگین می‌توانید روی آن حساب کنید. این تراشه ترکیبی از هسته‌های Cortex-A715 و Cortex-A510 است که عملکرد قابل اعتماد و پایداری را برای دستگاه‌های میان‌رده به ارمغان آورده‌اند.

اسنپ‌دراگون 7 اس نسل 3: این تراشه را می‌توان نسخه مقرون‌به‌صرفه سری اسنپ‌دراگون 7 معرفی کرد. این تراشه که در آگوست 2024 معرفی شد، ویژگی‌های ضروری را با کاهش برخی عملکردها همراه می‌کند و شامل یک CPU کریو با هسته اصلی تا کلاک اسپید 2.5 گیگاهرتز، سه هسته عملکردی با کلاک اسپید تا 2.4 گیگاهرتز و چهار هسته کارآمد با کلاک اسپید تا 1.8 گیگاهرتز است. این ترکیب، عملکرد مناسبی را برای دستگاه‌های مقرون‌به‌صرفه فراهم می‌کند و تا به حال، بسیای از مدل‌های میان‌رده ضعیف را تامین کرده است.

همچنین لازم به ذکر است که هر سه مدل این تراشه‌ها، براساس فرآیند تولید 4 نانومتری TSMC طراحی شده و از واحد NPU یکسانی بهره می‌برند.

سری اسنپ‌دراگون 6 (میان‌رده)

سری اسنپ‌دراگون 6 برای تامین قدرت پردازشی گوشی‌های میان‌رده طراحی شده و ترکیبی هماهنگ از کارایی، عملکرد و طول عمر باتری را ارائه می‌دهد. این تراشه‌ها از ارتباط 5G پشتیبانی کرده و در عین حفظ قابلیت‌های هوش مصنوعی، عملکرد گیمینگ نیز ارائه می‌دهند. بنابراین، نباید ساده از کنار این تراشه‌ها گذشت، چراکه عملکردی بالاتر از همه تراشه‌های میان‌رده فعلی ارائه می‌دهند و تمام تلاش کوالکام بر این است تا حتی کاربران گوشی‌های میان‌رده هم راضی باشند.

Snapdragon 6 gen 3

مدل‌های جدید این سری شامل:

اسنپ‌دراگون 6 نسل 3: این تراشه جدیدترین مدل این سری است که در سپتامبر 2024 معرفی شد. این تراشه عملکرد خوبی را در دستگاه‌های میان‌رده دارد و از ترکیب یک پردازنده 8 هسته‌ای شامل هسته‌های Cortex-A78 و Cortex-A55 تشکیل شده است. این ترکیب در کل تا 10 درصد در عملکرد CPU و 30 درصد در عملکرد GPU نسبت به نسل قبلی بهبود داشته و همچنین از قابلیت‌های پیشرفته هوش مصنوعی و مدیریت کارآمد انرژی پشتیبانی می‌کند.

این ترکیب در کل، بالاتر از سطح مورد نیاز برای اغلب گوشی‌های میان‌رده است و این یعنی در چنین گوشی‌هایی، عملکردی فراتر برای کاربران فراهم خواهد کرد.

اسنپ‌دراگون 6 اس نسل 3: این مدل که در ژوئن 2024 معرفی شد و گزینه‌ای مقرون‌به‌صرفه‌تر همراه با کاهش برخی ویژگی‌ها است. این تراشه بدین منظور طراحی شده تا عملکرد مناسبی را برای دستگاه‌های مقرون‌به‌صرفه و میان‌رده رو به پایین ارائه دهد و همزمان ویژگی‌های اساسی را با قیمتی پایین‌تر متعادل کند.

اسنپ‌دراگون 6 نسل 1:  این تراشه که در سپتامبر 2022 عرضه شد و همچنان مانند مدل‌های جدیدتر، عملکرد متعادلی را برای گوشی‌های هوشمند میان‌رده ارائه می‌دهد. این پردازنده از ارتباط 5G پشتیبانی کرده و در کل می‌تواند ترکیب رضایت‌بخشی را از کارایی و قدرت پردازشی مناسب را برای کارهای روزمره و عملکرد گیمینگ متوسط ایجاد کند.

همچنان لازم به ذکر است که این مدل‌ها از سری اسنپ‌دراگون 6 هم به بخش جداگانه واحد پردازش عصبی (NPU) مجهز بوده و این یعنی از قابلیت‌های هوش مصنوعی هم پشتیبانی می‌کنند. البته مدل‌های اسنپ‌دراگون 6 نسل 1 و اسنپ‌دراگون 6 نسل 3 براساس فرآیند 4 نانومتری 4LPX سامسونگ طراحی شده‌اند، اما مدل اسنپ‌دراگون 6 اس نسل 3 براساس فرآیند 6 نانومتری TSMC تولید شده است.

اسنپ‌دراگون سری ۴ (مقرون‌به‌صرفه)

سری ۴ اسنپ‌دراگون برای گوشی‌های اقتصادی طراحی شده و تمرکز آن بر ارائه قابلیت‌های ضروری مانند استفاده از شبکه‌های اجتماعی، پخش ویدئو و بازی‌های سبک است. این تراشه‌ها با پشتیبانی از 5G مقرون‌به‌صرفه و مصرف بهینه انرژی، تجربه‌ای متعادل را ارائه می‌دهند.

Snapdragon 4 gen 2

مدل‌های جدید این سری شامل:

اسنپ‌دراگون 4 اس نسل 2: این تراشه که در جولای ۲۰۲۴ معرفی شده، کوالکام آن را با تمرکز بر بهره‌وری انرژی طراحی کرده است. پردازنده هشت ‌هسته‌ای آن شامل دو هسته قدرتمند با فرکانس ۲.۰ گیگاهرتز و شش هسته کم‌مصرف با فرکانس ۱.۸ گیگاهرتز است. اسنپ‌دراگون 4 اس نسل 2 با استفاده از فناوری ۴ نانومتری ساخته شده و از حافظه LPDDR4X پشتیبانی می‌کند تا عملکردی مناسب برای دستگاه‌های اقتصادی فراهم کند.

اسنپ‌دراگون 4 نسل 2: این مدل که در ژوئن ۲۰۲۳ عرضه شد، نسخه استانداردی برای گوشی‌های اقتصادی محسوب می‌شود و نسبت به نسل قبل ۱۰ درصد بهبود عملکرد دارد. این تراشه همچنین از نمایشگرهای Full HD+ با نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز پشتیبانی کرده و به لطف ISP دوگانه ۱۲ بیتی کوالکام Spectra، توانایی ثبت عکس‌های تا ۱۰۸ مگاپیکسل را دارد.

اسنپ‌دراگون 4 نسل 1: این تراشه که در سپتامبر ۲۰۲۲ معرفی شد، همچنان برای گوشی‌های مقرون‌به‌صرفه گزینه‌ای مناسب است و با پشتیبانی از 5G، عملکردی قابل‌قبول برای نیازهای روزمره ارائه می‌دهد.

در کل، استراتژی کوالکام به صورتی است که توانسته در این مدت، طیف متنوعی از پردازنده‌های مختلف با کارایی و قدرت پردزاشی متفاوت برای مدل‌های مختلفی گوشی‌های هوشمند از مدل‌های پرچمدار تا میان‌رده رده‌بالا و ضعیف عرضه کند. 

home_header