گلکسی AI در برابر هوش مصنوعی گوگل؛ کدامیک بهترین است؟
سامسونگ با گلکسی AI و گوگل با هوش مصنوعی اختصاصی خود، رقابت داغی را در دنیای اسمارتفونها آغاز کردهاند، اما کدامیک تجربهای هوشمندتر، سریعتر و کارآمدتر ارائه میدهد؟
رابطه سامسونگ و گوگل در طول سالها با شیب ملایم اما قابلتوجهی قویتر شده و حالا میتوان این دو را بزرگترین شریک تجاری یکدیگر دانست. در سال 2018، این دو شرکت با هم متحد شده و همکاری خود را برای آوردن قابلیت پیامرسانی خدمات ارتباط غنی یا همان Rich Communication Services به گوشیهای سامسونگ با هدف بهبود تجربه ارسال پیامک اعلام کردند.
سپس در سال 2021، آنها دوباره برای جایگزینی نرمافزار تایزن سامسونگ در گلکسی واچها با سیستمعامل Wear OS گوگل، وارد یک رابطه تجاری کاملتر شده و در نتیجه، استاندارد جدیدی را برای تجربه ساعتهای هوشمند اندرویدی معرفی کردند.
درواقع، امروزه بسیاری از پیشرفتها در حوزه دستگاههای اندرویدی، بهلطف شراکت تجاری این دو غول تکنولوژی بوده و بهنظر میرسد همین روند در ادامه برای هوش مصنوعی نیز جریان خواهد داشت. با این حال، اخیرا سامسونگ و گوگل در زمینه عملکرد هوش مصنوعی با یکدیگر همکاری میکنند. در سال 2024، سامسونگ با Google Cloud همکاری کرد تا تکنولوژی هوش مصنوعی مولد را به سری گلکسی اس 24 بیاورد که در کل، برای بهبود و ارائه چندین ویژگی جدید به اکوسیستم گلکسی AI نقش بسیار پررنگی داشت.
![Galaxy AI](https://s5.gsm.ir/1024x1024/gsm-blog-production/media/Galaxy_AI_ead5df9e8b.jpg)
در همین حال، این دو شرکت اکنون به قدری ویژگیهای مشابه در پلتفرمهای هوش مصنوعی اختصاصی خود به کاربران عرضه کردهاند که تشخیص این که سیستمهای هوش مصنوعی آنها در چه بخشی تفاوت دارند، دشوارتر شده است. به همین خاطر، در این مطلب به سراغ بررسی عملکرد این دو سیستم هوش مصنوعی و مقایسه آنها با یکدیگر میرویم و میزان رضایت کاربران، عملکرد دقیق و سطح شخصیسازی که ارائه میدهند را ارزیابی میکنیم.
مقایسه ویژگیهای مشترک
در این مرحله، دو مدل هوش مصنوعی عملا قابلیتهای هوشمند مشابهی دارند. تنها تفاوت قابلتوجه این است که هوش مصنوعی گوگل با یک چتبات هوشمند اختصاصی بهنام "Gemini Live" ارائه شده و به کاربر این امکان را میدهد تا مکالمات صوتی با هوش مصنوعی گوگل را در گوشی خود داشته باشد.
![Gemini](https://s5.gsm.ir/1024x1024/gsm-blog-production/media/Gemini_80c3900d01.jpg)
کاربران میتوانند بههمان شیوهای که با یک شخص واقعی صحبت میکنند، به مکالمه با جمنای لایو پرداخته و این پلتفرم میتواند لحن صحبت کاربران را درک کند. امروزه در سراسر جهان، بسیاری از افراد، برای ایده گرفتن در موضوعات مختلف، جستوجو در مورد دانشهای متنوع و حتی در بحث در مورد تصاویر یا ویدیوهای بارگزاری شده از جمنای لایو استفاده میکنند.
در گوشیهای سامسونگ هم میتوانید بهراحتی از طریق نصب برنامه جمنای از پلیاستور، به قابلیت جمنای لایو دسترسی داشته باشید. البته برای بهرهمندی از این ویژگی جمنای، باید برای "Gemini Advanced" هزینه اشتراک پرداخت کنید. خوشبختانه، سری جدید گلکسی اس 25 با 6 ماه دسترسی رایگان به "Gemini Advanced" عرضه میشوند و اگر این گوشی را خریده باشید، میتوانید تا مدتی بهصورت رایگان از آن استفاده کنید.
مقایسه ابزارهای متنی، ترجمه و خلاصهسازی
در ابتدا به سراغ بخشی از ویژگیهای هوش مصنوعی میرویم که امروزه کاربر بسیار گستردهتری دارند؛ یعنی پلتفرمهایی که با متن سروکار دارند. هر دو سیستم هوش مصنوعی گوگل و سامسونگ، در این حوزه عملکرد بسیار خوبی دارند و در کل، این یکی از بخشهایی است که هوش مصنوعی در آن برتری دارد و پیشرفتهای عمدهای برای ابزارهای مبتنیبر متن صورت گرفته است.
قابلیت خلاصهسازی متن هم بدون شک یکی از مفیدترین ابزارهای هوش مصنوعی است. این قابلیت با صرفهجویی در زمان کاربران، نیاز به مرور کامل یک متن را بیمعنی کرده و افراد میتوانند در عرضه چند ثانیه، به متن خلاصه از یک مقاله چند صفحهای دسترسی داشته باشند.
با این حال، فعلا نباید آن را کامل دقیق در نظر گرفت؛ چراکه ممکن است به برخی از اطلاعات و جزئیات مهم مقاله اشاره نکند و به همین دلیل، بهنظر میرسد که رویکرد سامسونگ در این مورد مفیدتر است؛ چراکه میتوانید از بین نسخههای «استاندارد» و «بسیار جزئیتر» انتخاب کنید.
![Google AI](https://s5.gsm.ir/1024x1024/gsm-blog-production/media/Google_AI_827d34d87a.jpg)
در واقع، اگر نسخه «استاندارد» را انتخاب کنید، متن با همان بینش سطحی هوش مصنوعی نسبت به آن، خلاصهسازی خواهد شد و احتمال عدم اشاره به جزئیات مهمتر، بالا است، در حالی که اگر نسخه «بسیار جزئیتر» را انتخاب کنید، ممکن است حجم متن خلاصهسازی شده کمی بیشتر از حالت قبلی باشد، اما در عوض میتوانید مطمئن باشید که به همه موارد مهم اشاره شده است.
در همین حال گوگل، انتخابی در مورد نحوه خلاصه کردن متن توسط هوش مصنوعی به کاربران پیشنهاد نمیکند، اما میتوانید دستیار هوش مصنوعی آن را فراخوانی کرده و دستور خاصی در مورد نحوه خلاصهسازی بدهید؛ مثلا اشاره کنید که «خلاصهای جامعتر از متن را به من بده» و در نتیجه میتواند به نسخهای کلیتر از متن خود دسترسی داشته باشید. در کل بهنظر میرسد، قابلیت خلاصهسازی که هوش مصنوعی گوگل ارائه میدهد، در مقایسه با آنچه در گلکسی AI وجود دارد، کاربرپسندتر و استفاده از آن ساده نیست.
البته نکته لازم به ذکر این است که گلکسی AI فقط میتواند وبسایتها را در برنامه اینترنت سامسونگ و یادداشتها را در نرمافزار سامسونگ نوت خلاصه کند، اما راهحلهایی وجود دارد که برای دیگر پلتفرمها هم استفاده کنید. برای مثال، میتوانید از طریق برنامه اینترنت سامسونگ وارد ایمیل خود شده و از ویژگی «دستیار وبگردی» استفاده کنید تا ایمیلها را به شکل خلاصه داشته باشید.
یکی دیگر از ویژگیهای فوقالعاده مفید این مدلهای هوش مصنوعی، قابلیت رونویسی از صداهای ضبط شده است. بهنظر میرسد این کار برای هر دو سیستم هوش مصنوعی گوگل و سامسونگ بسیار آسان بوده و بهترین عملکرد را ارائه میدهند. هر دو این سیستمها بهصورت دقیقی رونویسی کرده و میتوانند صداهای افراد مختلف در مکالمه را تشخیص داده و آنها را بهعنوان بلندگوی 1، بلندگوی 2 و غیره علامتگذاری کنند.
با این حال، اکثر کاربران طرحبندی گلکسی را در برنامه رکورد ترجیح میدهند، چراکه به همه تنظیمات از بخش پایین دسترسی راحتی دارند، اما در گوشیهای پیکسل برخی از آنها در گوشه بالا سمت راست برنامه ضبط صدا جایگذاری شدهاند.
همچنین قابلیت پاسخگوی هوشمند گوگل میتواند هر زمان که پیام یا درخواستی دریافت کردید، بهطور خودکار پاسخهای هوشمندانه ارسال کند. سامسونگ فعلا چنین قابلیتی در گوشیهای گلکسی ندارد، اما یک "AI Composer" در داخل کیبورد سامسونگ وجود دارد. در واقع، بهلطف بهروزرسانی اخیر، حتی اگر از Gboard در گوشی گلکسی استفاده میکنید، میتوانید به "AI Composer" هم دسترسی داشته باشید.
مقایسه قابلیتهای ویرایش عکس و فیلم
هر دو مدل هوش مصنوعی گوگل و گلکسی AI دارای قابلیت "Circle to Search" هستند و با توجه به این که بخشی از اندروید است، بین این دو عملکرد کاملا یکسانی دارد. با این حال، قابلیت تولید تصاویر بین هوش مصنوعی گوگل و سامسونگ بسیار متفاوت است. سامسونگ هنوز قابلیتی را اضافه نکرده که به شما امکان دهد تصاویر را براساس دستورات ورودی تولید کنید.
تنها قابلیتی که فعلا در اختیار کاربران گوشیهای گلکسی قرار دارد، ویژگی "Sketch to Image" است که به آنها امکان میدهد چیزی را روی صفحه کشیده و آن نقاشی را با استفاده از هوش مصنوعی به یک تصویر واقعیتر تبدیل کنند. از طرف دیگر، هوش مصنوعی گوگل فاقد قابلیت "Sketch to Image" است، اما میتوانید بهصورت دقیقی براساس دادههای ورودی متن، تصاویر مورد علاقه خود را خلق کنید.
![Galaxy AI](https://s5.gsm.ir/1024x1024/gsm-blog-production/media/Galaxy_AI_2_f34d69a258.jpg)
در واقع، این قابلیت که در اکثر سیستمهای هوش مصنوعی میتوانید متن ورودی خود را به تصاویر تبدیل کنید، همچنان در هوش مصنوعی گوگل هم وجود دارد، اما فعلا چنین ابزار مبتنیبر متنی در گلکسی AI اضافه نشده و ابزار فعلی، تنها براساس تصویر ترسیم شده عمل میکند.
از این ویژگی که بگذریم، سیستمهای هوش مصنوعی سامسونگ و گوگل مانند هر اکثر پلتفرمهای دیگر، قابلیت پاککن اشیاء را دارند که در هر دو بهخوبی میتواند اشیاء اضافی را از عکسها حذف کند. البته نتایج در هر دو بهصورت کامل دقیق نیست و در عین این که میتواند چندین بار بهصورت کامل، یک حذف عالی داشته باشد، گاهی اوقات هم ممکن است عملکرد کامل و رضایتبخشی ارائه ندهد.
گوگل همچنین دارای ویژگیهای جذابتری مانند "Photo Unblur" است که میتواند تصاویری را که در آنها سوژه خارج از فوکوس است را اصلاح و ذخیره کند. اگر تاری بهدلیل سرعت پایین شاتر اتفاق افتاده باشد، بیشتر کار میکند، اما بعضی اوقات ممکن است نتایج متفاوتی تولید کند. سامسونگ هم همچنین در برنامه "Galaxy Enhance-X" یک ویژگی رفع محو کردن را ارائه میدهد.
اگرچه در ابتدا، این قابلیت تحت انحصار گوشیهای پیکسل بود، اما قابلیت "Photo Unblur" حالا از طریق برنامه گوگل فوتوز برای گوشیهای گلکسی نیز در دسترس است و همانطور که اشاره کردیم، ارائه چنین قابلیتهای جذاب و ممتازی، نتیجه همکاری سامسونگ و گوگل در بخشهای مختلف برای حفظ منابع شرکت و کاربران است.
قابلیتهای انحصاری هوش مصنوعی گوگل
علیرغم این که قابلیتهای مختلف هوش مصنوعی گوگل برای گوشیهای گلکسی و گلکسی AI عرضه شده، اما همچنان برخی ویژگیهای هوش مصنوعی گوگل بهطور انحصاری فقط برای گوشیهای پیکسل در دسترس است و این یعنی همچنان گوشیهای پیکسل از لحاظ قابلیتهای هوش مصنوعی، پیشرفتهتر از اکثر گوشیهای اندرویدی موجود هستند.
قابلیت خلاصه کردن تماسهای صوتی
این ویژگی به کاربران گوشیهای پیکسل اجازه میدهد تا تماسهای صوتی ضبط شده را خلاصه کنند. تا زمانی طرف مقابل واضح باشد، معمولا عملکرد بسیار دقیقی دارد و بهراحتی میتواند شما را از یادداشت کردن نکات ضروری مکالمه بینیاز کند.
قابلیت تقویت ویدیو (Video Boost)
قابلیت Video Boost گوگل، یکی از ویژگیهای انحصاری موجود در گوشیهای پیکسل است که کیفیت فیلم را با پردازش ویدیویی +HDR در فضای ابری افزایش میدهد. در این ارتقا کیفیت، نور فیلم متعادلتر شده، رنگها را تقویت کرده و با بهبود دقت رنگ موجود، تصاویر را تثبیت میکند. نتیجه نهایی، ویدیویی سینماییتر و جذابتر است.
![Video Boost](https://s5.gsm.ir/1024x1024/gsm-blog-production/media/Video_Boost_9d1ba97ee9.jpg)
البته با توجه به این که گوشیهای پیکسل، از چنین سختافزار فوقالعاده قدرتمند برای چنین پردازش سنگینی برخوردار نیستند، ویدیو مورد نظر باید به سرورهای ابری گوگل آپلود شود که این میتواند بسته به سرعت اینترنت و محدودیتهای موجود، برای افراد چالشبرانگیز باشد. همچنین پس از تغییرات فراوان، حجم ویدیو نیز افزایش خواهد یافت و ممکن است این حجم تا چند گیگ نیز برسد.
البته از طرفی، سرعت پردازش سرورهای ابری گوگل هم در این میان تاثیرگذار است. در واقع، نکته منفی که گوگل در مورد آن صحبت نمیکند، این است که چهقدر طول میکشد تا یک ویدیو بهاصطلاح «تقویت» شود. بهعنوان مثال، برای یک کلیپ 20 ثانیهای حدودا 3 الی 4 ساعت زمان نیاز است تا پردازش شود و اگر یک ویدیو چند دقیقهای گرفته باشید، احتمالا باید روزها منتظر نسخه نهایی آن باشید. البته ناگفته نماند این قابلیت در عین این که بسیار زمانبر است، اما نتیجه نهایی بسیار فوقالعاده بهنظر میرسد و ویدیو نهایی از تمام جنبهها تبدیل به یک فیلم حرفهای خواهد شد.
شاید این یک نکته منفی باشد که سامسونگ این ویژگی را در گوشیهای گلکسی عرضه نمیکند، اما در واقع به آن نیاز ندارد. گلکسی اس 25 اولترا در حال حاضر بهدلیل برخورداری از سختافزار باکیفیت عکاسی و فیلمبرداری، ویدیوهایی بسیار باکیفیتی را حتی در شرایط کمنور ثبت میکند و در نتیجه، ویدویوهای ثبت شده توسط گوشیهای گلکسی، به چنین اصلاحات نیاز ندارند. درواقع، سامسونگ بهجای تمرکز روی قابلیتهای هوش مصنوعی بهبود ویدیو، بر استفاده از سختافزار با کارایی بالا تمرکز کرده که بهنظر میرسد موفقتر بوده است.
قابلیت Add Me
ویژگی Add Me که یکی از جنجالیترین قابلیتهایی بود که در سری پیکسل 9 عرضه شد، به کاربران گوشیهای پیکسل اجازه میدهد دو عکس گروهی را با یکدیگر ترکیب کنند تا بهنظر برسد همه افراد با همدیگر عکس گرفتهاند. با این قابلیت، وقتی در عکسهای گروهی یکی از افراد مجبور به قرارگیری در پشت دوربین بود، حالا میتواند با این قابلیت خودش را به جمع دوستان اضافه کند.
![Add Me google](https://s5.gsm.ir/1024x1024/gsm-blog-production/media/Add_Me_google_163ba8e7fe.jpg)
فعلا مشابه چنین ویژگی در گوشیهای دیگر حتی سری گلکسی دیده نشده و بهطور انحصاری در دسترس کاربران گوشیهای پیکسل قرار دارد.
قابلیت Best Take
گوگل بهدلیل استفاده خلاقانه از هوش مصنوعی برای ارتقا قابلیتهای دوربین گوشیهای پیکسل شناخته شده است. علاوهبر قابلیت Add Me، Best Take مثال دیگری است که میتواند گوشیهای پیکسل را از بقیه پرچمداران و میانردهها متمایز کند. قابلیت Best Take به کاربران این امکان را میدهد حالت چهره یک فرد را با گزینهای مناسبتر جایگزین کنید. سامسونگ چنین قابلیتی را ارائه نمیدهد، اما ویژگی Single Take را دارد که با یک بار لمس، مجموعهای از عکسها و ویدیوهای کوتاه را ثبت کرده و گزینههای متنوعی را در اختیار کاربر قرار میدهد.
قابلیتهای انحصاری گلکسی AI
اگر فکر کردهاید که فقط هوش مصنوعی گوگل، قابلیتهای انحصاری دارد، سخت در اشتباهید! سامسونگ هم برای گوشیهای گلکسی، ویژگیهایی را درنظر گرفته که مشابه آنها را در هیچ برند دیگری نمیتوانید پید کنید.
قابلیت Energy Score
قابلیت Energy Score گلکسی AI، دادههای خواب، فعالیت و ضربان قلب کاربر را برای ارائه امتیاز انرژی روزانه (از 100) و نکات سلامت شخصی در برنامهSamsung Health ارزیابی میکند.
![Energy Score Galaxy AI](https://s5.gsm.ir/1024x1024/gsm-blog-production/media/Energy_Score_Galaxy_AI_8f12723161.jpg)
این ویژگی به کاربران کمک میکند تا با ارائه نتایج مبتنیبر داده در مورد خواب، ورزش و مدیریت استرس، سطح انرژی بدن خود را بهتر درک کرده و بهبود بخشند. البته استفاده از این قابلیت، نیاز به پوشیدن مداوم یکی از گجتهای سلامت سامسونگ و همگامسازی منظم آن با Samsung Health دارد.
قابلیت ترجمه زنده
در حالی که هر دو هوش مصنوعی گوگل و سامسونگ دارای قابلیتهای ترجمه زنده هستند، ویژگی موجود در گوشیهای گلکسی، یک قدم هم فراتر رفته است. نهتنها زیرنویس همراه با ترجمه دریافت میکنید، بلکه گوشی، ترجمه را نیز برای شما بهصورت صوتی پخش میکند. البته در تستهای صورت گرفته این ویژگی کاملاً بینقص عمل نکرده و گاهی با دقت و سرعت پایین همراه بوده، اما داشتن چنین ویژگی همچنان ارزشمند است.
![Live Translate galaxy AI](https://s5.gsm.ir/2048x2048/gsm-blog-production/media/Live_Translate_galaxy_AI_58ef0553fd.jpg)
همچنین در مورد گزینهها، این هم یکی دیگر از قابلیتهایی است که سامسونگ امکان شخصیسازی آن را به کاربران میدهد. شما میتوانید صدایی را که فرد مقابل میشنود را انتخاب کنید. همچنین میتوانید تصمیم بگیرید که صدای هر دو گوینده قطع شود تا فقط ترجمه را پخش کنید. حتی امکان تنظیم سرعت مترجم نیز وجود دارد و این ویژگیها تماما به بهبود تجربه کاربری گوشیهای سامسونگ کمک میکند.
جمعبندی
وقتی صحبت از قابلیتهای منحصربهفرد میشود، هوش مصنوعی گوگل ویژگیهای بیشتری را ارائه میدهد که شاید بتوان آنها را «سرگرمکننده» نامید، اما در مواقعی هم میتوانند مفید باشند، مانند Add Me یا Best Take. این موضوع چندان هم تعجبآور نیست، زیرا گوگل همیشه در استفاده از هوش مصنوعی خلاقیت بالایی داشته است. بااینحال، تصور بر این بود که سامسونگ در سالهای اخیر توانسته باشد به این سطح برسد، اما متأسفانه چنین نبود.
چیزی که سامسونگ بیشتر به دنبال آن است، ارتقا سطح شخصیسازی بوده که در مورد نحوه عملکرد هوش مصنوعی و قابلیتهای آن میتواند ارائه بدهد. در واقع، بهجای ارتقا ابزارهای هوش مصنوعی، تمرکز خود را روی ارتقا سطح شخصیسازی ابزارهای فعلی قرار داده تا کاربران بتوانند به نحوه دلخواه با آن تعامل داشته باشند.
همچنین یکی از نکات مهمی که باید توجه کرد، این است که قابلیتهای هوش مصنوعی گوگل بیشتر به پردازش ابری متکی هستند که نهتنها اجرا و نتیجه دادن این ویژگیهای هوشمند را کندتر میکند، بلکه هر زمان که کاربر آفلاین باشد، نمیتواند به این ابزارها دسترسی داشته باشد. این بیشتر بهخاطر این است که گوشیهای پیکسل از پردازنده چندان قدرتمندی برخوردار نیستند که بتواند پردازشهای هوش مصنوعی را بهصورت لوکال روی دستگاه داشته باشد.
![galaxy and pixel](https://s5.gsm.ir/1024x1024/gsm-blog-production/media/galaxy_and_pixel_cadcf7155a.jpg)
دقیقا اینجاست که گوشیهای پرچمدار سامسونگ، نقطه تمایز خود را برجسته میکنند. در عوض، گوشیهای گلکسی بهخاطر مجهز بودن به پیشرفتهترین و سریعترین تراشه گوشیهای اندرویدی که بخش موتور عصبی یا همان NPU بسیار قدرتمندی دارند، میتوانند اکثر پردازشها را بدون نیاز به سرورهای ابری انجام دهند.
در حال حاضر، گلکسی اس 25 اولترا به تراشه اورکلاک شده اسنپدراگون 8 الیت مجهز است که از لحاظ سرعت و قدرت پردازشی مخصوصا پردازشهای عصبی و هوش مصنوعی، بسیار برتر از تراشه تنسور جی 4 بهکار رفته در پیکسل 9 پرو ایکسال است.
با این حال، چنین موضوعی چیزی عمیقتر را نشان میدهد؛ هدف گوگل گستردهتر از سامسونگ است، حتی برخی ممکن است آن را «عمیقتر» عنوان کنند. مزیت دستیار جمنای گوگل و سایر ویژگیهای هوش مصنوعی این است که بهطور گسترده در دسترس هستند. بسیاری از تولیدکنندگان گوشی همکاری خود را با گوگل اعلام کردهاند تا به مشتریان نشان دهند که در رقابت هوش مصنوعی عقب نخواهند ماند و همچنین برای بهرهمندی از قابلیتهای هوش مصنوعی گوگل، حتما نیازی به داشتن گوشیهای پیکسل ندارند.
سامسونگ ممکن است یک نقش موثر و بزرگ در دنیای گوشیهای اندرویدی داشته باشد، اما همانند سایر تولیدکنندگان، به هوش مصنوعی گوگل وابسته است. به عبارت دیگر، گوگل ریشههای خود را گسترده کرده و به شکلی هوشمندانه نام خود را در هر زمینهای مطرح کرده است؛ استراتژی که میتواند در نهایت به سودش تمام شود.