اپل اینتلیجنس همچنان مصرف رم بالایی دارد
هوش مصنوعی اپل (Apple Intelligence) که به صورت محلی روی دستگاههای اپل اجرا میشود، با افزایش سریع نیاز به رم، چالشهایی را برای کاربران به وجود آورده است. این فناوری هنوز به طور کامل در اتحادیه اروپا عرضه نشده و کاربران منتظر ارائه رسمی آن هستند.
ظهور ChatGPT نقطه عطفی در عرصه هوش مصنوعی مولد بود و سرآغازی برای شکلگیری بازاری پر رونق شد که در آن شرکتهای مختلف، از جمله غول فناوری اپل، به ارائه خدمات مشابه روی آوردهاند. اپل با معرفی Apple Intelligence، رویکرد منحصربهفردی را در پیش گرفته است؛ این هوش مصنوعی عمدتاً به صورت محلی روی دستگاههای آیفون، آیپد و مک اجرا میشود. این مزایایی مانند سرعت بیشتر و حفظ حریم خصوصی کاربران را به همراه دارد، اما در مقایسه با مدلهایی که بر پایه پردازش ابری (Cloud-based) هستند، وابستگی به حافظه رم (RAM) دستگاه، چالشی جدی به شمار میرود که میتواند در آینده مشکلساز شود.
هوش مصنوعی به سرعت در حال نفوذ به جنبههای مختلف زندگی روزمره ماست و شرکتهای فناوری به طور فزایندهای از قابلیتهای آن در محصولات خود بهره میبرند. اپل نیز با توسعه Apple Intelligence، گامی مهم در این راستا برداشته است. با این حال، یکی از مسائل نگرانکننده، افزایش سریع نیاز این سیستم به حافظه رم دستگاههاست که بیش از پیشبینیهای اولیه بوده است.
مصرف بالای رم توسط Apple Intelligence
شرکت اپل از ابتدا آگاه بود که اجرای محلی هوش مصنوعی، فشار مضاعفی بر حافظه رم دستگاههای کاربران وارد میکند. با این وجود، توسعهدهندگان این شرکت هرگز تصور نمیکردند که این افزایش نیاز به رم با چنین سرعتی رخ دهد. در زمان عرضه اولیه Apple Intelligence در ماه اکتبر، این سیستم تنها به ۴ گیگابایت رم نیاز داشت. اما طبق آخرین الزامات سیستم، این میزان اکنون به ۷ گیگابایت افزایش یافته است. این بدان معناست که در عرض تنها دو ماه، نیاز به رم، ۳ گیگابایت افزایش یافته است. اگر این روند صعودی به همین شکل ادامه یابد، آیفونهایی که از حافظه رم محدودی برخوردارند، به زودی با مشکلات جدی در عملکرد خود مواجه خواهند شد و تجربه کاربری آنها به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
یکی از راهحلهای بالقوه برای این مشکل، امکان غیرفعال کردن برخی از قابلیتها و ویژگیهای هوش مصنوعی توسط کاربر است. با این حال، در حال حاضر چنین گزینهای در اختیار کاربران قرار نگرفته است. بنابراین، کاربرانی که تمایل به استفاده از تمام امکانات Apple Intelligence دارند، در نهایت مجبور به خرید دستگاههای جدیدتر با حافظه رم بیشتر خواهند شد. البته این موضوع میتواند جنبه مثبتی نیز داشته باشد و کاربران را به سمت ارتقاء دستگاههای قدیمیتر خود که دیگر بهروزرسانیهای امنیتی را دریافت نمیکنند، سوق دهد و از این طریق امنیت آنها را نیز افزایش دهد. لازم به ذکر است که تنها وظایف بسیار سنگین و پیچیده که نیاز به پردازش بالایی دارند، به سرورهای امن Apple Secure Cloud منتقل میشوند که از سطح امنیتی بسیار بالایی برخوردارند و نگرانی از بابت حفظ حریم خصوصی کاربران وجود نخواهد داشت.
این افزایش نیاز به حافظه، علاوه بر چالشهایی که ایجاد میکند، یک مزیت مهم نیز به همراه دارد: این امر، پیادهسازی قابلیتها و محتوای جدید را تسهیل میکند. به عنوان مثال، قابلیتی به نام "Image Playground" که به تازگی در دسامبر ۲۰۲۴ معرفی شده است، از این مزیت بهره میبرد. این قابلیت به کاربران امکان میدهد تا تصاویر کارتونی جذاب و خلاقانهای را ایجاد کنند و هوش مصنوعی در صورت تمایل کاربر، میتواند به کتابخانه رسانهای شخصی او نیز دسترسی داشته باشد و از تصاویر موجود در آن برای خلق آثار جدید استفاده کند. علاوه بر این، امکان ایجاد ایموجیهای جدید و منحصربهفرد نیز با استفاده از این قابلیت فراهم شده است.
محدودیت دسترسی در اتحادیه اروپا
یکی از نکات قابل توجه در مورد Apple Intelligence، عدم دسترسی کامل به آن در کشورهای عضو اتحادیه اروپاست. در حال حاضر، کاربران اروپایی آیفون نمیتوانند از تمامی قابلیتهای این هوش مصنوعی بهرهمند شوند، هرچند یک راه حل موقت و محدود برای دسترسی به برخی از ویژگیها وجود دارد. وضعیت برای کاربران مک متفاوت است؛ زیرا دستگاههای مک از نسخه ۱۵.۱ به بعد از Apple Intelligence پشتیبانی میکنند و کاربران آنها میتوانند از این قابلیتها استفاده کنند. طبق بیانیه رسمی اپل، این شرکت قصد دارد تا در ماه آوریل، Apple Intelligence را به طور کامل در اتحادیه اروپا عرضه کند و در دسترس تمامی کاربران اروپایی قرار دهد. این تأخیر در عرضه، باعث ایجاد نگرانیهایی در میان کاربران اروپایی شده است و آنها مشتاقانه منتظر ارائه رسمی و کامل این فناوری هستند.
برچسبها: