آیا 2025 سال بزرگی برای فناوری گوشیهای رولشونده خواهد بود؟
گوشیهای رولشونده قدمی تازه در دنیای فناوری هستند که وعده یک تحول بزرگ را میدهند. آیا سال ۲۰۲۵ میتواند این وعدهها را به واقعیت تبدیل کند؟
گوشیهای تاشو امروزه در اوج نوآوریهای تکنولوژی موبایل هستند. آنها نمایشگرهای بزرگ را بهگونهای که فقط بشر میتوانست آن را در رویا ببیند، به واقعیت تبدیل کردهاند. با این حال، پس از گذشت شش سال تکرار و اصلاحهای مداوم، حتی بهترین گوشیهای رول شونده هم هنوز به سختی توجه بازار را از عوامل شکلی آشنا جذب میکنند، اما جزئیات بهدست آمده نشان میدهند که سال 2025، میتواند زمان محقق شدن نهایی این وعدهها بوده و نوآوریهای دیگری نیز به همراه آنها عرضه شود.
شایعات حاکی از آن است که سامسونگ قصد دارد اولین گوشی رول شونده خود را در بازار برای سال 2025 عرضه کند و با توجه به سابقه سامسونگ در عرضه اولین گوشی تاشو تجاری، میتوان پیشبینی کرد که پروژه گوشی رول شونده را هم میتواند به خوبی پیادهسازی کند.
با این حال، سامسونگ تنها شرکتی نیست که برای سال 2025 عرضه گوشیهای رول شونده را در برنامه خود دارد و برندهایی مانند موتورولا، اوپو و تکنو نیز در حال آزمایش فرم فاکتورهای جدید خود هستند. بنابراین، احتمالا در سال 2025 شاهد عرضه موجی از محصولات رول شونده خواهیم بود.
همچنین ظهور گوشیهای رول شونده تا حد زیادی هم میتواند مشکل و ایرادات گوشیهای تاشو را برطرف کند، بنابراین سال 2025، هم برای گوشیهای تاشو و هم گوشیهای رول شونده، جذاب خواهد بود.
گوشی رول شونده چیست؟
گوشی رول شونده که بیشتر بهعنوان جایگزین گوشیهای تاشو هم شناخته میشود، دارای یک صفحهنمایش اولد انعطافپذیر است که در اطراف یکی از لبههای آن قرار گرفته و در صورت نیاز به فضای اضافی روی نمایشگر گسترش مییابد. همچنین وقتی هم لازم نیست، صفحهنمایش جمع شده و گوشی به حالت فشردهتر خود بر میگردد. ایده پشت فرم فاکتور گوشیهای رول شونده مشابه ایده گوشیهای تاشو مدرن است؛ قرار دادن صفحهنمایش نسبتا بزرگ در گوشی که میتواند به راحتی در جیب جا شود.
تاکنون هیچ شرکتی بهطور رسمی، از گوشی رول شونده خود بهصورت تجاری رونمایی کرده است و تمام نمونههای منتشر شده از برندهای مختلف هم تنها در حد یک کانسپت اولیه بودهاند و بسیاری از آنها بعدها بهدلیل مشکلات عمده در طراحی حذف شدهاند. مواردی که فعلا به نمایش گذاشته میشوند، میتوانند ایده اولیه محصول نهایی آینده باشند که باز هم قطعا محصول نهایی از نظر طراحی و کارایی، بهبودیافتهتر از نسخه کانسپت خواهد بود.
بهطور کلی، تمامی کانسپتهایی که از گوشیهای رول شونده منتشر شدهاند را میتوان در دو دسته تقسیمبندی کرد؛ دسته اول، گوشیهای با اندازه معمولی که بهصورت عمودی کوچک میشوند تا حالت فشردهتر داشته باشند. کانسپت گوشی رول شونده موتورولا ریزر دقیقا به این صورت است بطوریکه قابلیت انعطافپذیری در حالت عمودی دارد. در تصویر پایین مشاهده میکنید که چگونه نمایشگر دستگاه در قسمت پایینی پیچیده شده و بخشی از پشت آن را میپوشاند. اندازه صفحهنمایش آن در امتداد قطر 5 اینچ در صورت چرخاندن و 6.5 اینچ در صورت باز شدن کامل است.
دسته دوم، رویکرد مخالفی با دسته قبلی دارد. نمونه بارز آن گوشی تکنو فانتوم Ultimate بوده که در صورت جمع شدن اندازه نمایشگر آن به 6.5 اینچ میرسد. با فشار دادن یک دکمه، اندازه نمایشگر به 7.1 اینچ میرسد. البته تفاوت قابلتوجهی بین اندازه ارائه شده این دو دسته دیده نمیشود، اما دسته دوم بهنظر میرسد که 40 درصد مساحت بیشتری از صفحهنمایش را ارائه میدهد.
مزایا و معایب گوشیهای رول شونده
با مقایسه براساس نمونههای اولیهای که تاکنون دیدهایم، گوشیهای رول شونده میتوانند مزیت بیشتری نسبت به گوشیهای تاشو داشته باشند. در ابتدا، همین مکانیسم موتوری گوشیهای رول شونده برای گسترش و جمع کردن صفحهنمایش انعطافپذیر بهطور خودکار یا با فشار دادن یک دکمه از لحاظ تکنیکی خیلی بهینهتر از مکانیسم باز و بسته شدن در گوشیهای تاشو است.
مکانیسم خودکار در گوشیهای رول شونده هم بدین صورت است در حالتی مثل تماشای ویدیو که نیاز به پخش تمام صفحه دارد، بهطور خودکار نمایشگر را گسترش میدهد.
همچنین در گوشیهای رول شونده دیگر نیازی به نمایشگر پوششی بیرونی نیست، زیرا بخشی از اولد انعطافپذیر همیشه قابل مشاهده و استفاده است. در همین حال، بخشی که در پشت قرار گرفته است نیز میتواند برای نمایش اعلانها استفاده شود. عدم استفاده از مکانیزم تاشو نیز به این معنی است که دیگر چینوچروکهای وسط نمایشگر گوشیهای تاشو را در دستگاههای رول شونده نخواهیم دید.
همه این مزایا باعث شده تا گوشیهای رول شونده بهعنوان نسخه تکاملی گوشیهای تاشو امروزی بهنظر برسند. با این حال، بسیاری از مسائل وجود دارند که هنوز باید به آنها رسیدگی شود.
معایب گوشیهای رول شونده
مانند گوشیهای تاشو، دوام گوشیهای رول شونده هم هنوز یک مسئله نگرانکننده است و این مورد هنوز در هیچکدام از دستگاههای مدرن حل نشده است. این مکانیسم موتور محرک در برخی مواقع از کار میافتد، بهویژه زمانی که در برابر آب یا گردوغبار قرار میگیرند و این نشان میدهد که گوشیهای رول شونده فعلی احتمالا مقاومت چندانی در برابر آب و گردوغبار ندارد و این مسئله نحوه استفاده از آنها را چالشبرانگیز کرده است.
از لحاظ طراحی هم گوشیهای رول شونده فعلی بهدلیل سیستم سختافزاری مورد استفاده در عمل چرخش و ایجاد حالت انعطافپذیری نیز از فضای کافی برای دیگر اجزا و دسترسی راحت به آنها برخوردار نیستند و در نتیجه تعمیر غلتک و این سیستم میتواند دشوار باشد. همچنین بهدلیل فضای ناکافی نیز نصب باتری و تعویض آن در گوشیهای رول شونده میتواند چالشبرانگیز باشد.
بهعنوان یکی از محصولات در دسترس، گوشی تکنو فانتوم Ultimate حدود 10 میلیمتر ضخامت دارد که همچنان از یک گوشی معمولی ضخیمتر است. مطمئنا همه پیچیدگیهای اضافه شده روی قیمت آن تاثیر خواهند داشت. بنابراین، در ابتدا فعلا با گوشیهایی گران قیمت و البته ضخیم مواجه خواهیم شد.
کدام برندها روی گوشیهای رول شونده کار میکنند؟
برندهای بیشتری از آنچه فکر میکنید، در حال توسعه پروژه محصولات رول شونده هستند و رقابت هم در دستیابی به نوآوری و تکنولوژی مورد استفاده در گوشیهای رول شونده به شدت ادامه دارد.
سامسونگ
یکی از اولین گوشیهای رول شونده در بازار ممکن است از سامسونگ باشد. شایعات منتشر شده از کره جنوبی ادعا میکنند که سامسونگ یک گوشی رول شونده را در سال 2025 عرضه خواهد کرد. در میان شایعات مربوط به این گوشی حتی به طراحی نمایشگر سهگانه آن نیز اشاره شده و همچنین گفته میشود که احتمالا بزرگترین گوشی در میان گوشیهای تاشو و رول شونده خواهد بود که در صورت گسترش کامل، اندازه نمایشگر آن میتواند به 12.4 اینچ برسد.
این در حالی است که هواوی میت ایکس تی با نمایشگر سهگانه خود در حالت باز شدن، اندازه صفحهنمایش تنها میتواند به 10.2 اینچ برسد. تاکنون هیچ تصویری آشکاری از گوشی رول شونده سامسونگ منتشر نشده است، اما براساس تصاویر ضدونقیض، صفحهنمایش انعطافپذیری را میتواند دید که بین 49 میلیمتر و 254.4 میلیمتر طول دارد. با این حال، غول تکنولوژی کرهای همچنین اعلام کرده که در حال آمادهسازی یک فرم فاکتور جدید گوشیهای هوشمند است، اما جزئیاتی از نحوه انجام و ماهیت گوشی نهایی بروز نداده است و کارشناسان هم پیشبینی کرده که گوشی با فرم فاکتور جدید، همین گوشی رول شونده خواهد بود.
موتورولا
در سال 2023، موتورولا تا یک قدمی عرضه گوشی رول شونده نزدیک شد. در آن زمان، نسخه کانسپت گوشی رول شونده موتورولا دارای پیچیدگیهایی خواهد بود که برای نسخه باید از بین میرفتند و این باعث چنین تاخیر دو سالهای برای این شرکت شده است.
البته موتورولا هنوز هیچ برنامهای را برای عرضه یک گوشی رول شونده اعلام نکرده است. از سوی دیگر، امیدها همچنان زیاد است، بهخصوص زمانی که بهنظر میرسد شرکت مادر موتورولا، لنوو مشتاق تکنولوژی نمایشگر چرخشی و انعطافپذیر است. براساس ادعا افشاگرهای معروف، لنوو احتمالا در نمایشگاه CES 2025 یک لپتاپ با نمایشگر رول شونده را معرفی خواهد کرد و این میتواند شروع مسیر نمایشگر انعطافپذیر برای موتورولا هم باشد.
تکنو
تکنو، برندی نامآشنا اما با فعالیت کم، در حال حاضر ایده چندین مدل گوشی رول شونده را زیر دست خود دارد. این شرکت گوشی کانسپت رول شونده تکنو فانتوم Ultimate را در سال 2023 معرفی شده و در سال 2024 به جمعی از خبرنگاران نشان داده شد.
با این حال، تکنو هیچ برنامهای برای فروش گوشیهای رول شونده اعلام نکرده است. البته این احتمال نیز وجود دارد که پروژه آن لغو شده باشد، چراکه کانسپت تکنو فانتوم Ultimate 2 از یک طراحی سهبرابری با بهبودهای بسیاری بهرهمند است و این بیشتر به نسخه نهایی یک گوشی رول شونده نزدیکتر است.
اوپو
اوپو یکی از اولین برندهایی تولیدکننده گوشی هوشمند بود که نسخه کانسپتی از گوشیهای رول شونده را ارائه کرد. گوشی اوپو ایکس 2021 در سال 2020 توانست طرفداران این برند را شگفتزده کند. متاسفانه این گوشی هم هرگز به مرحله عرضه نسخه تجاری نرسید و از آن زمان تاکنون، هیچ نشانهای مبنیبر عرضه یک گوشی رول شونده توسط اوپو به این زودیها وجود نداشته است.
الجی
در جریان فرصتهای از دست رفته، الجی در سال 2021 به عرضه یک گوشی رول شونده نزدیک شد. این شرکت یک ویدیو تیزر منتشر کرد که بهطور خلاصه این دستگاه را نشان میداد و قصد داشت آن را بهطور کامل در CES معرفی کند
متاسفانه، الجی قبل از این که گوشی رول شونده خود را عرضه کند، تجارت گوشیهای هوشمند را برای همیشه متوقف کرد.
آیا 2025 سال گوشیهای رول شونده خواهد بود؟
پاسخ به این سوال با قاطعیت زمانی دشوار است که عملا هیچ تاییدی از عرضه یک گوشی رول شونده در سال 2025 وجود نداشته باشد. یک گوشی رول شونده، بهویژه از یک برند معتبر جهانی مانند سامسونگ میتواند تنوع و هیجان جدیدی به رقابت گوشیهای هوشمند وارد کند. با ورود محصول شرکتی مثل سامسونگ به بازار مطمئنا برندهای دیگر را هم تحت تاثیر قرار میدهد تا پروژه خود را بهسرعت نهایی کنند.
اینکه آیا فرم فاکتور جدید موفقیتآمیز خواهد بود یا نه داستان متفاوتی است که با ورود اولیه محصولات و میزان استقبال از آنها میتوان متوجه شد. از یک طرف، گوشیهای رول شونده این پتانسیل را دارند که برخی از ایرادات گوشیهای تاشو فعلی را برطرف کنند. از سوی دیگر، آنها ممکن است نتوانند دو مورد از بزرگترین چالشهایی که گوشیهای تاشو با آنها مواجه هستند را برطرف کنند. یکی از آنها متقاعد کردن جمعیت بالایی از مردم است که یا به دنبال محصولی با قیمت کمتر هستند یا با قیمت بالای آنها و محدودیتهای موجود متقاعد نمیشوند.
در مورد گوشیهای رول شونده فعلا نمیدانیم که با چه قیمتی عرضه خواهند شد، اما مطمئنا ارزان نیستند و ثانیا مسئله دوام نمایشگر چرخان و انعطافپذیر نیز مسئله دیگری است که میتواند نگرانیهایی را در پی داشته باشد.
با این حال، با توجه به استقبال خریداران از گوشیهای تاشو، بهنظر میرسد که با بهبود موارد گفته شده، گوشیهای رول شونده هم در آینده میتوانند به یک محصول موفق و سودآور برای برندها تبدیل شود.