دیمنسیتی ۹۴۰۰ معرفی شد؛ بهبود چشمگیر پردازشهای هوشمصنوعی
تراشه پرچمدار مدیاتک از هسته اصلی با فرکانس ۳٫۶۳ گیگاهرتزی بهره میبرد و برپایه فرآيند ۳ نانومتری ساخته شده است.
مدیاتک یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تراشه در بازار به شمار میرود و پردازندههای این شرکت در گوشیهای مختلفی به کار رفتهاند. در چند سال گذشته، غول تراشهسازی تایوانی پیشرفتهای قابلتوجهی در زمینه پردازندههای پرچمدار داشته و موفق شده که به رقیب اصلی کوالکام بدل شود.
حالا اما مدیاتک امروز از تراشه قدرتمتد دیمنسیتی ۹۴۰۰ (Dimensity 9400) رونمایی کرده که قویترین سختافزار حال حاضر این برند به شمار میرود و در گوشیهای پرچمدار سال ۲۰۲۴ / ۲۰۲۵ میلادی به کار خواهد رفت.
طبق اعلام رسمی، مدل جدید دیمنسیتی برپایه نسل دوم فرآیند ۳ نانومتری TSMC ساخته شده است. در مقایسه با نسخه قبلی، این سختافزار تا ۴۰ درصد انرژی کمتری مصرف میکند که به افزایش عمر باتری دستگاهها کمک شایانی میکند.
به مانند نسل قبلی، این پردازنده نیز تنها از هستههای اصلی و پردازشی بهره میبرد و خبری از هسته کممصرف در آن نیست. در این راستا، دیمنسیتی ۹۴۰۰ از یک هسته اصلی Cortex-X925 با فرکانس ۳٫۶۳ گیگاهرتز برخوردار شده که سرعت آن به نسبت نسخه سال گذشته ۴۰۰ مگاهرتز بیشتر شده است.
افزونبر هسته اشارهشده، پردازنده مرکزی این چیپست شامل چهار هسته Cortex-X4 با فرکانس ۳٫۳ گیگاهرتز و چهار هسته Cortex-A720 با فرکانس ۲٫۴ گیگاهرتز میشود.
در تستهای تک هستهای و چند هستهای گیکبنچ ۶٫۲، این تراشه به ترتیب تا ۳۵ درصد و ۲۸ درصد امتیازهای بالاتری را کسب کرده است. به لطف هسته اصلی جدید، امتیاز تک هستهای این سختافزار بهبود قابل توجهی داشته در حالی که بهبود بخش چند هستهای به سرعت بالاتر هستهها و همچنین فرآیند ۳ نانومتری مربوط میشود.
سختافزار قدرتمند مدیاتک به واحد پردازش عصبی موسوم به NPU 890 مجهز است که تا ۳۵ درصد انرژی کمتری مصرف میکند و دستورات را تا ۸۰ درصد سریعتر پردازش خواهد کرد.
یکی از مهمترین قابلیتهای هوش مصنوعی دیمنسیتی ۹۴۰۰ با نام Agentic AI Engine شناخته میشود. این ویژگی به ابزارهای هوش مصنوعی اطلاق میشود که به طور خودکار اجرا میشوند و قادرند که ویژگیهای AI را بدون دخالت کاربر اجرا کنند. مدیاتک انتظار دارد که تولیدکنندگان از این قابلیت پیشرفته بهره ببرند.
نسل جدید دیمنسیتی از مدلهای زبانی بزرگ چندرسانهای (تا ۵۰ توکنبرثانیه) پشتیبانی میکند. از دیگر ویژگیهای هوش مصنوعی این سختافزار میتوان به قابلیت تولید ویدئو باکیفیت به صورت محلی (On-Device) اشاره کرد.
مدیاتک تایید کرده دیمنسیتی ۹۴۰۰ از مدل هوش مصنوعی جمنای نانو گوگل پشتیبانی میکند که پردازشهای هوش مصنوعی به صورت On-Device را در اختیار محصولات قرار میدهد.
تراشه جدید مدیاتک از پردازنده گرافیکی ۱۲ هستهای ARM Immortalis-G925 بهره میبرد که حالا ۴۱ درصد سریعتر از قبل شده و در زمینه ریتریسینگ (رهگیری پرتو) ۴۰ درصد عملکرد بهتری دارد. علیرغم همه این بهبودها، مصرف انرژی این پردازنده گرافیکی ۴۴ درصد بهینه شده است.
همراه با فناوری Accuracy Super Resolution، تراشه مدیاتک به کاربر اجازه میدهد تا بازیها را آپاسکیل (بهبود جزئیات) کند و یا بازیها را در رزولوشن پایینتر اجرا کند تا عمر باتری دستگاه افزایش یابد.
دیمنسیتی ۹۴۰۰ به اولین تراشه اندرویدی بازار بدل شده که از فیلمبرداری 8K شصت فریمبرثانیه پشتیبانی میکند. از دیگر قابلیت تصویربرداری این تراشه میتوان فیلمبرداری 8K سی فریمبرثانیه، تصویربرداری HDR و فیلمبرداری 4K شصت فریمبرثانیه با ۱۴ درصد مصرف انرژی کمتر را نام برد.
مدیاتک اعلام کرده که این تراشه از رزولوشن تصویر تا WQHD پلاس و نرخ نوسازی تا ۱۸۰ هرتز برای نمایشگرها پشتیبانی میکند. به علاوه، این سختافزار با گوشیهای تاشو سهتکه (مجهز به سه نمایشگر) سازگار خواهد بود.
تراشه مدیاتک از مودم 5G برپایه استاندارد 3GPP Release 17 بهره میبرد که از شبکههای sub-6GHz و mmWave پشتیبانی میکند. به لطف فناوری UltraSave، این مودم تا ۱۸ درصد بهینهتر از مدل قبلی شده است. متاسفانه این پردازنده از قابلیت اتصال ماهوارهای پشتیبانی نمیکند.
در نهایت باید اشاره کرد سری پرچمدار ویوو X200 و سری اوپو فایند X8 جزو نخستین گوشیهای بازار خواهند بود که با تراشه دیمنسیتی ۹۴۰۰ عرضه میشوند.