آیا شارژ کردن گوشی فقط تا ۸۰٪ باعث طولانیتر شدن عمر باتری میشود؟
آیا این عدد یک معیار تصادفی است یا پشت آن علم وجود دارد؟
با توجه به تعهدات طولانیتر برای بهروزرسانی دستگاهها، سلامت باتری برای گوشیهای هوشمند امروزی بسیار مهم شده است و تولیدکنندگان نیز به آن توجه کردهاند. ما هماکنون ویژگیهایی مانند شارژ تطبیقی را در اختیار داریم، اما انتظار میرود که در اندروید ۱۵ یک محدودیت اختیاری برای شارژ تا ۸۰٪ اضافه شود تا عمر باتریها طولانیتر شود. این قابلیت مشابه ویژگیای است که اپل با آیفون ۱۵ معرفی کرده است.
اما آیا این عدد ۸۰٪ به نظر نمیرسد که یک عدد تصادفی باشد؟ آیا واقعاً یک دلیل علمی وجود دارد که خودمان را به کمتر از ظرفیت کامل شارژ محدود کنیم؟ وقت آن است که به بررسی دقیقتری از واقعیتها و تصورات غلط در مورد باتری بپردازیم. در ادامه نکاتی را که باید بدانید برای شما توضیح خواهیم داد.
حفظ سلامت باتری برای مدت طولانیتر
باتریها دو دشمن اصلی دارند: گرما و ولتاژ. گرما را میتوان تا حد زیادی با جلوگیری از قرار دادن گوشی در مکانهای داغ مانند داشبورد خودرو، شارژ نکردن آن زیر بالش و استفاده از شارژ آهستهتر در مواقعی که به شارژ سریع نیازی ندارید، کنترل کرد. اما استرس ولتاژ به این راحتی توسط کاربر قابل کنترل نیست؛ این نوع استرس به سادگی نتیجه فرآیند شارژ باتری است.

وقتی یک باتری تقریباً خالی است، ولتاژ آن کمتر از زمانی است که باتری به طور کامل شارژ شده است. این اختلاف ولتاژ میتواند برای تسریع فرآیند شارژ مورد استفاده قرار گیرد؛ زیرا تا زمانی که ولتاژ به حداکثر نرسیده است، فضا برای پذیرش پیکهای ولتاژ باقی میماند. این روش، یکی از دلایلی است که فناوریهای شارژ فوق سریع بدون آسیب رساندن به باتری کار میکنند. با این حال، وقتی باتری به حالت تقریباً پر میرسد، ولتاژ آن افزایش مییابد و بنابراین، تحمل بین ولتاژ لحظهای و حداکثر کاهش مییابد. باتریهای لیتیوم-یون هرگز نباید از ولتاژ تعیین شده خود فراتر بروند، زیرا ممکن است در این حالت منفجر شوند! بنابراین، برای شارژ کامل یک باتری باید با دقت و آهستگی عمل کرد.
مهندسان شارژ به دقت مراقب هستند که باتریها منفجر نشوند، اما با این حال، حتی زمانی که باتری در حالت ولتاژ بالاتر قرار میگیرد نیز استهلاک رخ میدهد. اشباع آند به تدریج ظرفیت لیتیوم موجود در باتری را کاهش میدهد. الکترولیتها نیز در هنگام شارژ زیاد به تدریج به گاز تجزیه میشوند و حتی ممکن است کاتد باتری در الکترولیت حل شود. این موارد در یک بار شارژ نگرانکننده نیستند و به نوعی اجتنابناپذیر هستند، اما با گذشت زمان، این استهلاک اضافی انباشته میشود و به تدریج باعث کاهش سریعتر از حد معمول ظرفیت باتری میشود.
شارژ کامل باتری باعث افزایش ولتاژ میشود که در نهایت به استهلاک بیشتر باتری در طول زمان منجر میشود.
به طور کلی، ولتاژ باتری در ۶۰٪ ابتدایی شارژ سریعتر افزایش مییابد و سپس به تدریج تا رسیدن به شارژ کامل ادامه مییابد. متوقف کردن شارژ در حدود ۸۰٪ یک حالت میانه مناسب است؛ در این حالت، باتری در ولتاژ حداکثری خود که بیشترین آسیب را به همراه دارد، قرار ندارد و در عین حال، به اندازه کافی شارژ شده است تا ساعتها استفاده را فراهم کند. این روش تنها یک توصیه تصادفی نیست؛ پشت این عدد به ظاهر تصادفی ۸۰٪ علم وجود دارد. اما آیا این توصیه در عمل هم مفید است؟
آیا باید گوشی خود را فقط تا ۸۰٪ شارژ کنم؟

واقعیت این است که مهم نیست چه کار کنید، باتری گوشی شما در نهایت فرسوده میشود. مسئله این است که چگونه میتوان این کاهش تدریجی را بهتر مدیریت کرد. افرادی که گوشی خود را خنک نگه میدارند و از قانون ۸۰٪ پیروی میکنند، میتوانند عمر باتری خود را تا یک سال یا حتی بیشتر افزایش دهند، که بدون شک ارزشمند است. اما این یک تصمیم شخصی است که آیا محدود کردن شارژ به ۸۰٪ در حال حاضر ارزش مزایای بلندمدت را دارد یا خیر.
بیایید بدترین سناریو را در نظر بگیریم. باتریهای گوشیهای هوشمند امروزی به طور معمول برای حداقل ۵۰۰ سیکل شارژ قبل از کاهش ظرفیت به ۸۰٪ از ظرفیت اولیهشان تنظیم میشوند، و برخی از آنها برای بیش از ۸۰۰ سیکل تنظیم شدهاند. این به معنای تقریباً یک سال و نیم شارژ روزانه از صفر تا صد است که معمولاً یک روال غیرواقعی است. بیشتر مصرفکنندگان احتمالاً حداقل دو سال بدون مشاهده کاهش در عمر باتری از گوشی خود استفاده میکنند و حتی بیشتر از آن و این بدون رعایت هیچ اقدام احتیاطی دیگر است.
محدود کردن شارژ به ۸۰٪ میتواند تعویض باتری را تا یک سال یا بیشتر به تأخیر بیندازد.
خوشبختانه، گوشیهای مدرن بهطور پیشفرض کمکهای کوچکی انجام میدهند. وقتی گوشی شما ۱۰۰٪ نشان میدهد، در واقع کاملاً پر نشده است. گوشیها پس از نمایش اعلان «شارژ کامل»، همچنان به شارژ قطرهای ادامه میدهند. بنابراین، برداشتن به موقع گوشی از شارژ پس از نمایش این اعلان، به جلوگیری از استرس ناشی از شارژ بدون استفاده کمک میکند. استفاده از ویژگیهایی مانند شارژ تطبیقی یا شارژ بهینه (بسته به برند گوشی) نیز به این کمک میکند که باتری در ظرفیت و ولتاژ کمتری تا قبل از زمانی که معمولاً گوشی را از شارژ جدا میکنید، باقی بماند. داشتن روالهای سالم از این دست میتواند کمک کند تا باتری گوشی شما به راحتی تا سه سال دوام بیاورد.
اما اگر واقعاً میخواهید عمر باتری خود را به حداکثر برسانید، بسیاری از کاربرانی که نیازهای سنگینی ندارند میتوانند با محدود کردن شارژ گوشی، لپتاپ و سایر گجتهای خود به ۸۰٪ (در صورت امکان) بهرهوری بیشتری داشته باشند. این اقدام به بهبود بیشتر سلامت باتری کمک میکند، در حالی که همچنان استفاده کافی برای یک روز عادی را فراهم میکند. با این حال، اگر میخواهید از گوشی خود برای تمام طول روز استفاده کنید، توصیه نمیکنم شارژ را قبل از رسیدن به ۷۰٪ متوقف کنید.
در نهایت، مجبور خواهید شد که باتری خود را تعویض کنید، اما رعایت قانون ۸۰٪ میتواند تفاوت بین یک یا دو بار تعویض باتری در طول هفت سال باشد.
اگر بهطور مرتب در پایان روز شارژ باتری شما تمام میشود، بازیهای زیادی انجام میدهید یا عادتهای عجیبی در شارژ کردن دارید که گوشی شما به ندرت به طور کامل شارژ میشود، نگران محدودیت ۸۰٪ نباشید. گوشی خود را همانطور که میخواهید استفاده کنید و فقط به خاطر داشته باشید که بعد از چند سال، باتری گوشی شما نیاز به تعویض خواهد داشت. اگر قصد دارید گوشی خود را برای پنج، شش، یا هفت سال نگه دارید، در نهایت مجبور خواهید شد که باتری را تعویض کنید، بنابراین نگران نباشید.
خوشبختانه، شرکتهای اپل، گوگل و سامسونگ همگی طرحهای تعویض باتری مناسبی ارائه میدهند، حتی برای گوشیهای قدیمیتر. هزینهای در حدود ۸۰ دلار برای نگه داشتن گوشی برای چندین سال دیگر، زیاد به نظر نمیرسد. با این حال، ممکن است در برخی مناطق هزینه بیشتری بپردازید و دسترسی به خدمات و قیمتها در سایر برندها متفاوت باشد. این هزینهها در مالکیت بلندمدت اجتنابناپذیر است؛ فقط مسئله این است که چند ماه میتوانید این اجتنابناپذیری را به تأخیر بیندازید. رعایت قانون ۸۰٪ قطعاً به شما کمک خواهد کرد.