رقابت کوالکام و گوگل در زمینه هوش مصنوعی باتری گوشی را قربانی میکند
کوالکام مانند باقی شرکتها تصمیم دارد تا به بهانه هوش مصنوعی از عمر و ظرفیت باتری بکاهد.
تراشه Tensor G4 گوگل در بیشتر موارد یک تراشه معمولی است، بهجز یک مورد خاص. این تراشه بهاندازه محصولات رقیب از کوالکام، مدیاتک یا اپل قدرتمند نیست. پردازنده گرافیکی آن بهاندازهای سریع نیست که بتواند دادهها را زودتر از نرمافزار پردازش کند و حتی از نظر کارایی نیز فوقالعاده نیست. البته بد هم نیست؛ وظیفهاش را به خوبی انجام میدهد و اغلب کاربران از آن رضایت دارند. اما این تراشه، آن ابرتراشهای نیست که از آن انتظار معجزه داشته باشیم.
مگر زمانی که صحبت از هوش مصنوعی باشد، بهویژه هوش مصنوعی اختصاصی گوگل. گوگل کاملاً بر کل زیرساخت هوش مصنوعی خود کنترل دارد؛ از نوشتن نرمافزار و طراحی الگوریتمها گرفته تا مدیریت اینکه کدام بخشها به سرورهای ابری منتقل شود و حتی طراحی واحد پردازش عصبی (NPU) داخل پردازنده اختصاصی خود را بهگونهای انجام داده که بهترین بهرهبرداری از این امکانات صورت گیرد.
تنها شرکتی که ممکن است در این زمینه به گوگل نزدیک شود، اپل است؛ البته زمانی که بتواند از وابستگی خود به OpenAI جدا شود. سامسونگ هم میتواند چنین کاری انجام دهد، اما تمرکز آن بیشتر بر فروش محصولات الکترونیکی است تا توسعه فناوری هوش مصنوعی در چنین ابعادی یا ساخت سیستمعامل اختصاصی موبایل.
البته شرکتهای دیگری هم توانایی ساخت تراشههای پیشرفته با قابلیتهای هوش مصنوعی را دارند. کوالکام میتواند این کار را انجام دهد و همین حالا هم در حال پیشرفت است. بهخوبی توانسته برخی از ویژگیهای هوش مصنوعی گوگل را در کنار قابلیتهای دیگر، مثل آنچه در سامسونگ وجود دارد، روی گوشی Galaxy S24 پیاده کند.
اما چیزی که نگرانکننده است، خبری است مبنی بر اینکه کوالکام قصد دارد با تراشه Snapdragon 8 Gen 4 در حوزه هوش مصنوعی پیشرفت بیشتری کند و سامسونگ نیز مصمم است این تراشه را در تمامی مدلهای Galaxy S25 در سراسر جهان به کار گیرد. این نگرانی به دلیل توانایی پایین تراشه یا اشتباه سامسونگ در انتخاب آن نیست.

موضوع اینجاست که انرژی لازم برای تمام این امکانات باید از جایی تأمین شود.
طبق گزارشها، منابع داخلی میگویند دستگاههایی که از تراشه Gen 4 استفاده میکنند، به باتریهای ۶۰۰۰ میلیآمپری نیاز خواهند داشت، چون این تراشه بسیار پرمصرف است. باتریهای با چگالی بالا و ساخته شده از مواد خاص، نزدیک به دستیابی به این ظرفیت هستند، اما کسی نمیداند این فناوری چه زمانی آماده عرضه خواهد شد.
سامسونگ میخواهد گوشی Galaxy S25 را تا حد ممکن باریک طراحی کند، چرا که سازندگان گوشی معتقدند ما به دنبال گوشیهای باریکتر هستیم. سایر تولیدکنندگان هم احتمالاً همین مسیر را طی خواهند کرد، حتی اگر به معنای استفاده از باتریهای کوچکتر باشد.
اغلب به ما گفته میشود که به دلیل سرعت بالای شارژ، میتوان گوشی را در طول روز بهراحتی شارژ کرد؛ هر بار که صحبت از عمر باتری به میان میآید. اما این راهحل جایگزین مناسبی برای باتریهای بزرگتر نیست، بهویژه برای کسانی که همیشه در نزدیکی پریز برق نیستند. در این شرایط، باید یا از باتریهای همراه استفاده کنیم یا با گوشیای که شارژش خیلی زود تمام میشود، کنار بیاییم.
راهحل کاملاً مشخص است، حتی اگر هرگز اجرا نشود: گوشی را ضخیمتر کنید و باتری بزرگتری در آن قرار دهید. اگر اصرار دارید از این همه امکانات هوش مصنوعی استفاده کنید و به تراشهای نیاز دارید که بتواند بهاندازه کافی سریع آنها را اجرا کند، باید انرژی لازم را برایش فراهم کنید. یا به سادگی از برخی از قابلیتهای هوش مصنوعی صرفنظر کنید و بپذیرید که گوگل در این حوزه برتری دارد. سامسونگ نیازی ندارد در زمینه هوش مصنوعی با گوگل رقابت کند تا محصولی عالی یا حتی بهتر بسازد.
گوگل هرگز طراحی تراشههای Tensor SoC خود را به دیگران نمیفروشد و اندروید را طوری طراحی نخواهد کرد که از قابلیتهای هوش مصنوعی بیبهره بماند. این نقطه قوت گوگل است و آن را بهخوبی میداند.
تحمیل گوشیای که بدون شارژ ماندن در طول روز قابل استفاده نیست، به مشتریان راهحل مناسبی نیست و هیچکس هم از این ویژگیهای هوش مصنوعی که ممکن است چنین شرایطی را ایجاد کند، درخواست نکرده است.
برچسبها: