GSM-logo
خانهاخبار
تصاویر آیفون ۱۵ پرو مکسی که هرگز عرضه نشد

تصاویر آیفون ۱۵ پرو مکسی که هرگز عرضه نشد

به فاصله یک سال قبل از عرضه سری آیفون ۱۵ تا چند هفته مانده به رونمایی از آیفون ۱۵، شایعات و گزارش‌های بسیاری نشان از دکمه‌های متفاوت لمسی برای سری پرو آیفون ۱۵ داشتند. اما به یکباره خبر آمد که این دکمه‌ها از نمونه‌های آیفون ۱۵ پرو و ۱۵ پرو مکس حذف شده‌اند و دلیل آن هم هرگز مشخص نشد. حالا پس از یک سال، تصاویر این آیفون مرموز افشا شده است.

۲۱ تیر ۱۴۰۳

تبلیغات

home_header

سال قبل شایعه شده بود که آیفون ۱۵ پرو دارای دکمه‌های لمسی با طراحی کاملا جدید است، اما این پروژه اپل هرگز به وقوع نپیوست. اما امروز عکس‌هایی به بیرون درز کرده که شکل ظاهری آن دکمه‌ها و آنچه اپل در مسیر رسیدن به یک محصول نهایی حذف کرد، نشان می‌دهد.

نمونه‌های اولیه توسعه آیفون ۱۵ پرو و ​​آیفون ۱۵ پرو مکس دارای دکمه‌های صدا و پاور لمسی بودند که با نام رمز Project Bongo توسعه یافته بودند. در حالی که شایعات زیادی درباره وجود این دکمه‌های لمسی مرموز وجود داشت، این نوع دکمه‌ها پیش‌تر هرگز روی یک سخت افزار واقعی دیده نشده بودند.

آیفون ۱۵ با دکمه‌های لمسی

حالا اپل اینسایدر در ارتباط با مجموعه‌ای از نمونه‌های اولیه اپل، تصاویری انحصاری از نمونه اولیه آیفون ۱۵ پرو مکس، مجهز به این دکمه‌ها به دست آورده است و البته جزییات زیادی در مورد خود دکمه‌ها و تجربه کاربری نسبت به دکمه‌های مکانیکی استاندارد دریافت کرده است.

دستگاه مورد بحث یک نمونه اولیه از آیفون ۱۵ پرو مکس در مرحله EVT است که در طول دوره توسعه آن با شناسه دستگاه D84 و نام رمز پروژه Veyron شناخته می‌شود. نمونه‌های اولیه آیفون ۱۵ پرو و ​​آیفون ۱۵ پرو مکس آخرین نمونه‌هایی بودند که شامل دکمه‌های لمسی اپل بودند، زیرا این ویژگی در اوایل آوریل ۲۰۲۳ (فروردین ماه ۱۴۰۲) به طور ناگهانی از برنامه‌های اپل حذف شد.

از نظر نرم ‌افزاری نمونه اولیه EVT از نسخه داخلی iOS 17 استفاده می‌کرد. این بدان معناست که دستگاه دارای یک نوع تخصصی از سیستم عامل آیفون بود که توسط مهندسان اپل برای اهداف توسعه و آزمایش استفاده می‌شد.

با مراحل بعدی نمونه اولیه CRB و DVT، اپل آیفون ۱۵ پرو را تغییر داد و دکمه‌های لمسی جدید آن را با دکمه‌های مکانیکی استاندارد جایگزین کرد. بدین معنی که این نمونه‌های اولیه و نمونه‌های بعدی آیفون ۱۵ پرو و ​​آیفون ۱۵ پرو مکس در مقایسه با نمونه‌های تولید انبوه خود هیچ تفاوتی در ظاهر ندارند و در نتیجه برای کلکسیونرها جذابیت کمتری دارند.

دکمه اکشن دکمه مکانیکی چند منظوره و قابل تنظیم توسط کاربر که در بالای دکمه تنظیم صدا قرار دارد نیز در طول توسعه تغییر کرد، اما به میزان بسیار کمتر. در حالی که دکمه‌های ولوم لمسی و پاور کاملا حذف شدند، دکمه اکشن فقط تغییراتی جزیی دریافت کرد که بر شکل کلی تاثیر گذاشت و آن را گردتر و عریض‌تر کرد.

اگرچه این دکمه در کنار دکمه‌های صدا و پاور لمسی توسعه داده شد، اما خود دکمه اکشن همیشه یک دکمه مکانیکی بود، که توضیح می‌دهد چرا کم و بیش بدون تغییر باقی مانده است. طبق گفته یک جمع آوری کننده نمونه اولیه که توسط اپل اینسایدر با او مصاحبه شده است، دکمه اکشن رفتار متفاوتی با دکمه یکپارچه صدا در نمونه اولیه EVT دارد که پیش‌تر هم مورد بحث قرار گرفته است.

نحوه عملکرد دکمه‌های لمسی لغو شده اپل در مقایسه با دکمه‌های مکانیکی سنتی

دکمه‌های لمسی که در ابتدا برای آیفون ۱۵ پرو در نظر گرفته شده بود تا حدودی شبیه دکمه‌های مکانیکی سنتی بودند، زیرا ظاهرا هر دو با فشار دادن حرکت می‌کردند. اگر دستگاه روشن بود، دکمه‌های صدا و پاور هر زمان که فشار داده می‌شدند، بازخوردی همراه با صدای کلیک ایجاد می‌کردند.

60299-123941-Bongo-2-fix-xl.jpg

به اپل اینسایدر گفته شد که دکمه‌های مذکور هنگام اعمال فشار و بلافاصله پس از رها شدن دکمه، بازخورد لمسی ایجاد می‌کنند. در انجام این کار، اپل احتمالا سعی کرده است بازخورد کلی و دکمه‌های مکانیکی نویز را تقلید کند، به طور اساسی به همان روشی که در حال حاضر مجیک ترک پد کار می‌کند.

اگرچه این پروژه لغو شد و آیفون‌های تولید انبوه نهایی از پروژه Bongo اپل برخوردار نیستند، اما دستگاه EVT که در این مقاله به آن اشاره شده است، تصویر بسیار خوبی از آنچه می‌توانست باشد، ارایه می‌دهد. گفته شده که این دستگاه به دقت حس لامسه و بازخورد ایجاد شده توسط دکمه‌های مکانیکی معمولی را تکرار می‌کند.

نکته جالب اینکه اگر دستگاه خاموش باشد و به دلیل تخلیه کامل باتری نتواند نشانگر شارژ معمولی را نمایش دهد، دکمه‌ها همچنان حرکت می‌کنند اما بازخورد لمسی را به کاربر ارایه نمی‌دهند.

به عنوان مثال آیفون ۷ دارای یک دکمه هوم حالت جامد بود که از موتور تپتیک اپل برای ارایه بازخورد لرزشی مشابه فشار یک دکمه فیزیکی استفاده می‌کرد. این دکمه هرگز به طور عملی حرکت نمی‌کرد، اما برخلاف آن دکمه‌های پروژه بونگو که اپل در ابتدا برای آیفون ۱۵ پرو توسعه داد، بدون شارژ حرکت نیز داشتند.

هنگامی که آیفون ۷ خاموش می‌شد، دکمه هوم حالت جامد آن هرگز هیچ بازخورد لرزشی ارایه نمی‌داد یا حرکت نمی‌کرد. دکمه‌های لمسی در آیفون ۱۵ پرو مکس آزمایشی هم حرکت می‌کردند و هم بازخورد لمسی ایجاد می‌کردند، حتی در صورت خاموش شدن، تا زمانی که دستگاه حداقل قدرت کافی برای نمایش نشانگر شارژ را داشت.

به گفته افرادی که با این موضوع آشنا هستند، دکمه‌های نوع بونگو از یک سیستم ‌افزار اختصاصی استفاده می‌کردند که حاوی ارجاعاتی به حالت خواب عمیق دستگاه بود که ممکن است این حالت خواب عمیق پس از خاموش شدن یا غیرفعال بودن دستگاه، باز هم برای مدت طولانی فعال شود.

جالب اینجاست که کلکسیونری که با او صحبت شده است، گفته که این دکمه‌ها حتی زمانی که با دستکش لمس می‌شوند یا در داخل جیب استفاده می‌شوند به فشار پاسخ می‌دهند. این بدان معنی است که دکمه‌ها قادر به تشخیص تغییرات فشار بدون تماس مستقیم با پوست هستند.

اجزای سخت افزاری کلیدی پروژه Bongo اپل و نحوه عملکرد آن

پروژه Bongo اپل این کار را از طریق سخت افزار با طراحی دقیق انجام می‌داد. در واقع دکمه فشار را از طریق خمش‌ها و فشارسنج‌ها تشخیص می‌داد که سپس باعث تغییر مقاومت در مدار الکتریکی می‌شد. این تغییر مقاومت اندازه‌گیری می‌شد و سیگنالی به برد منطقی اصلی (MLB) ارسال می‌شد که نشان می‌داد دکمه فشرده شده است.

60299-123947-Bongo-Power-xl.jpg

از طرف فلکسورها و کرنش‌سنج‌ها برای تشخیص تغییرات فشار، در مناطق خاصی از دکمه ولوم یکپارچه استفاده شد. این بدان معناست که حتی اگر دکمه ولوم یک دکمه منفرد بود، آیفون همچنان می‌توانست تشخیص دهد که کاربر می‌خواهد صدای فعلی خود را کاهش یا افزایش دهد بر اساس جایی که فشار از لمس احساس می‌شود.

پس از تفسیر لمس و مکان، برد منطقی اصلی به اجزایی که بازخورد لمسی تولید می‌کنند، نیرو می‌داد. در مورد پروژه بونگو، اپل یک موتور بی‌میل الکترومغناطیسی ایجاد کرد که به عنوان موتور هپتیک بونگو شناخته می‌شد.

موتور هپتیک بونگو یک موتور الکترومغناطیسی بود که از یک هسته فرومغناطیسی و سیم پیچ مسی تشکیل شده بود که با هم یک سلونویید را تشکیل می‌دادند. این موتور بازخورد لمسی را به همان روشی که موتور معمولی تپتیک انجام می‌دهد، با نوسان در رابطه با صفحه جذبی که در زیر آن قرار داشت، ایجاد می‌کرد.

موتور هپتیک  بونگو یک تغییر قابل توجه بود، اما در نهایت مطابق با ارتقای سخت افزار قبلی اپل بود. آیفون ۴ اس یک محرک رزونانس خطی (LRA) دریافت کرد که در نهایت منجر به کاهش نویز و بهبود زمان پاسخ‌دهی شد. با آیفون ۶ اس اپل یک LRA لمسی را از طریق موتور تپتیک معرفی کرد که از آن زمان تا کنون در تمامی آیفون‌ها یافت می‌شود.

اولین طراحی‌های شناخته شده برای پروژه بونگو به سال ۲۰۲۱ باز می‌گردد، یعنی دو سال قبل از عرضه آیفون ۱۵ پرو. هدف از این پروژه جایگزینی دکمه‌های مکانیکی سنتی آیفون با طراحی به‌روز شده با فناوری لمسی بهبود یافته بود.

در همان زمان اپل احتمالا می‌خواست با پیاده‌سازی فناوری جدید، میزان خرابی سخت افزاری دکمه‌های مکانیکی خود را کاهش دهد.

دکمه هوم در آیفون ۷ باعث بهبود مقاومت در برابر آب و گرد و غبار می‌شد زیرا هیچ قسمت متحرکی در آن دخیل نبود؛ اما نمی‌توان همین موضوع را به دکمه‌های بونگو تعمیم داد، که نشان می‌دهد این ویژگی احتمالا یک هدف یا اولویت در توسعه نبوده است.

آیا دکمه ولوم یکپارچه اپل اشاره‌ای عمدی به طراحی‌های قبلی آیفون بود؟

طراحی ماژول بونگو دو دکمه ولوم مجزا را در یک دکمه ولوم یکپارچه به شکل کپسول با یک فرورفتگی در وسط برای نشان دادن موقعیت افزایش و کاهش صدا ادغام کرد. این بدان معنا بود که نمونه‌های اولیه آیفون ۱۵ پرو دارای دکمه‌ای شبیه به دکمه‌های موجود در اولین آیفون بودند.

60299-123942-Bongo-3-xl.jpg

نسل اول آیفون، آیفون 3G و آیفون 3Gs همگی دارای یک دکمه تنظیم صدا در سمت چپ دستگاه بودند. اپل این مورد را تنها با آیفون ۴ تغییر داد که دکمه اختصاصی افزایش و کاهش صدا را دریافت کرد.

اپل اغلب سعی می‌کند تغییرات بصری را در جدیدترین آیفون‌های خود ایجاد کند تا آنها را متمایز کند. این کار به این منظور انجام می‌شود که آنها را به اندازه کافی از نسل قبلی متفاوت کند، اما همچنان هویت بصری کلی و ظاهر قابل تشخیص آیفون را حفظ کند. آیفون ۱۵ پرو تیتانیوم را به عنوان مواد بدنه معرفی کرد و قرار بود ظاهر جدیدی برای دکمه‌های آن داشته باشد.

در حالی که طراحی آیفون در طول سال‌ها تغییر کرده است، مدل‌های قبلی تا آیفون ۱۵ پرو دارای دکمه‌های جداگانه صدا بودند. این شرکت ظاهرا به دنبال تغییر این موضوع با پرچمدار ۲۰۲۳ خود به عنوان راهی برای متمایز کردن آن بود، اما در نهایت این ایده را کنار گذاشت.

چه کسی روی پروژه Bongo کار کرد و لغو آن چه تاثیری بر آیفون ۱۶ داشت؟

از طریق افرادی که با این موضوع آشنا هستند، اپل اینسایدر دریافته که رابرت ریورز اینگرسول از جمله کسانی است که روی دکمه‌های لمسی آیفون ۱۵ پرو کار کرده است. بر اساس صفحه لینکدین و وب‌سایت شخصی وی که در دسترس عموم قرار دارد، اینگرسول یک مهندس با مدرک دکترای مهندسی مکانیک از دانشگاه استنفورد است.

60299-123948-Bongo-pwrdevice-xl.jpg

این مهندس پیشرو در زمینه فناوری موتورهای هپتیک در آیفون و اپل واچ بود. قبل از کارش در اپل، او پرواز و معلق ماندن پرندگان مگس خوار و خفاش‌ها را مطالعه و تجزیه و تحلیل می‌کرده است.

در حالی که دلایل دقیق لغو پروژه بونگو همچنان نامشخص است، به نظر می‌رسد به دلیل موارد فنی حل نشده و نتایج آزمایش غیر رضایت‌بخش لغو شده است. قبل از لغو، دکمه‌های لمسی به سبک بونگو قرار بود در کل مجموعه آیفون ۱۶ به کار رود.

همانطور که طراحی بونگو در نهایت کنار گذاشته شد، نمونه‌های اولیه جدیدتر آیفون ۱۶ در عوض دارای دکمه کپچر خازنی کاملا جدید هستند. افرادی که با این موضوع آشنا هستند به اپل اینسایدر گفته‌اند که این دکمه با نام رمز Project Nova توسعه یافته است.

انتظار می‌رود این دکمه خازنی در همان سمت دکمه پاور ظاهر شود، اما کمی پایین‌تر. این نشان می‌دهد که احتمالا دکمه مذکور مربوط به دوربین است (که البته تمامی شایعات نیز همین نظر را دارند).

دکمه کپچر برای اولین بار در سپتامبر ۲۰۲۳ (شهریور ماه ۱۴۰۲) در گزارش‌ها ظاهر شد. دکمه‌ای که دارای فناوری سنجش فشار است و ماهیت خازنی دارد. بر اساس گزارشی در ژانویه ۲۰۲۴ (دی ماه ۱۴۰۲)، این دکمه می‌تواند ژست‌های حرکتی را تشخیص دهد؛ به این معنی که کاربران می‌توانند برای بزرگ‌نمایی یا کوچک‌نمایی، انگشت خود را به چپ یا راست بکشند.

دکمه کپچر تنها یکی از بسیاری از ارتقاهایی است که اپل برای سری آیفون ۱۶ خود در نظر گرفته است. انتظار می‌رود سری آیفون ۱۶ که قرار است در سپتامبر ۲۰۲۴ (شهریور ماه) معرفی شود، دارای تراشه جدید A18 با موتور عصبی بسیار بهبود یافته باشد. همچنین گزاراش‌ها حاکی از آن است که مدل پایه آیفون ۱۶ دارای آرایش عمودی دوربین باشد که گفته شده دلیل آن آوردن ویژگی ضبط ویدیوهای فضایی به آیفون ۱۶ و ۱۶ پلاس است که می‌توانند در ویژن پرو پخش شوند.