GSM-logo
خانهاخبار
اندروید در برابر iOS ؛ جدالی بی‌پایان برای تصاحب تاج و تخت بهترین‌ها

اندروید در برابر iOS ؛ جدالی بی‌پایان برای تصاحب تاج و تخت بهترین‌ها

سوالی که شاید هیچ‌وقت پاسخی برای آن پیدا نشود؛ بالاخره، اندروید یا iOS؟

۲۸ خرداد ۱۴۰۳

تبلیغات

home_header

بحث داغ طرفداران اندروید و iOS، نبردی به قدمت خود گوشی‌های هوشمند، دوباره داغ شده. شاید شما سال‌هاست که وفادارانه از یکی از این دو جبهه حمایت می‌کنید، اما آیا با اطمینان خاطر می‌توانید بگویید بهترین انتخاب را داشته‌اید؟

البته سیستم‌عامل‌های دیگری هم در بازار وجود دارند، اما بیایید با واقعیت روبرو شویم، احتمال اینکه شما جزو آن اقلیت بسیار کوچک باشید تقریباً به اندازه پیدا کردن یک گوشی هوشمند با باتری‌ای که یک هفته دوام بیاورد، پایین است. برای اکثر ما، انتخاب سیستم‌عامل موبایل به جدالی تن به تن بین دو رقیب اصلی، اندروید و iOS، تبدیل شده است.

اما این رقابت لزوماً چیز بدی نیست. این نبرد نفس‌گیر باعث شده است که هر دو غول فناوری، اپل و گوگل، دائماً خودشان را به چالش بکشند و در نتیجه، نرم‌افزارهای گوشی‌های هوشمند زیبا، سرشار از ویژگی و فوق‌العاده قدرتمند را به ارمغان بیاورند.

حالا بحث بر سر برتری آیفون در مقابل اندروید، شبیه به یک مبارزه قهرمانی سنگین‌وزن در دنیای فناوری است. در این مقاله سعی شده تا ویژگی های کلیدی این دو سیستم‌عامل را به طور گسترده و با جزئیات برایتان شرح داده شود تا بتوانید تصمیمی آگاهانه و متناسب با نیازهای خود بگیرید.

آخرین نسخه‌های رسمی در دسترس این دو سیستم‌عامل، iOS 17 (که iOS 18 نیز به زودی عرضه خواهد شد) و Android 14 هستند. بنابراین، مباحث مطرح‌شده در ادامه بر اساس این دو نسخه خواهد بود.

چرا iOS اپل بهتر است؟

3.jpg

اکوسیستم

ابتدا اجازه دهید به سراغ اکوسیستم اپل برویم. غوطه‌ور شدن کامل در یک اکوسیستم می‌تواند فوق‌العاده راحت و کارآمد باشد. برخی ممکن است این موضوع را کم‌اهمیت جلوه دهند، اما واقعیت این است که اپل دنیایی از ابزارهای فناورانه و به‌هم‌پیوسته را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد.

اگر شما از قبل در اکوسیستم اپل قرار دارید و از وسایلی مانند مک، آیپد یا اپل واچ استفاده می‌کنید، اضافه کردن یک آیفون به این مجموعه کاملاً طبیعی و منطقی به نظر می‌رسد. اپل مجموعه‌ای عالی از ویژگی‌های به هم پیوسته را ارائه می‌دهد که شکاف بین دستگاه‌هایش را به طور یکپارچه پر می‌کند و در وقت و انرژی شما صرفه‌جویی می‌کند.

به عنوان مثال، ویژگی «یونیورسال کلیپ‌برد» را در نظر بگیرید. با این قابلیت می‌توانید متن را در یک دستگاه کپی کنید و به راحتی آن را در دستگاه دیگری از اکوسیستم اپل جایگذاری کنید. همچنین، انتقال فایل بین دستگاه‌ها با استفاده از ویژگی‌هایی مانند AirDrop فوق‌العاده آسان است.

علاوه بر این، راه‌حل نمایشگر آینه اپل، یعنی AirPlay Mirroring، به شما امکان می‌دهد کل صفحه نمایش آیفون یا آیپد خود را به صورت بی‌سیم - شامل برنامه‌ها، بازی‌ها، عکس‌ها و همه چیز دیگر - روی یک نمایشگر بزرگ‌تر مانند تلویزیون‌تان نمایش دهید. این راه‌حل برای قابلیت اطمینان و عملکرد بدون نیاز به نرم‌افزارهای جانبی شناخته شده است.

برنامه‌ها

همانطور که می‌دانید، بخش قابل توجهی از تجربه ما با گوشی‌های هوشمند به اجرای روان و بی نقص برنامه‌ها بستگی دارد. هر دوی iOS و اندروید مجموعه‌ای از برنامه‌های پیش‌فرض را در اختیار شما قرار می‌دهند که برای انجام بسیاری از کارها مناسب هستند. اما ماجرا وقتی به برنامه‌های جانبی می‌رسد، کمی پیچیده‌تر می‌شود.

درست است که فروشگاه Google Play در مقایسه با اپ استور اپل، برنامه‌های بسیار بیشتری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. اما این تعداد زیاد، لزوما به معنای کیفیت بالاتر نیست. در واقع، رویکرد اپل در قبال برنامه‌های اپ استور، بر «کیفیت بر کمیت» استوار است. فرآیند بررسی دقیق‌تر برنامه‌ها در اپ استور باعث می‌شود تا کاربران iOS با خیال راحت‌تری برنامه‌های مورد نیاز خود را دانلود کنند. علاوه بر این، توسعه‌دهندگان هم تمایل بیشتری دارند تا ابتدا نسخه‌های iOS برنامه‌های خود را منتشر کنند و سپس سراغ نسخه‌های اندروید بروند. چرا؟ چند دلیل برای این موضوع وجود دارد.

اولین دلیل به پلتفرم یکپارچه‌ی اپل مربوط می‌شود. با توجه به اینکه سخت‌افزار و نرم‌افزار دستگاه‌های اپل توسط خود این شرکت ساخته می‌شوند، توسعه‌دهندگان با یک اکوسیستم واحد طرف هستند. این موضوع باعث می‌شود تا آن‌ها بتوانند برنامه‌های خود را بهینه‌تر برای دستگاه‌های اپل توسعه دهند و در نتیجه، شاهد عملکرد روان‌تر و باثبات‌تری باشیم.

دومین دلیل به فرایند بررسی دقیق‌تر اپ استور اپل برمی‌گردد. همانطور که اشاره کردیم، اپل در مقایسه با گوگل، رویکرد سخت‌گیرانه‌تری در قبال تایید برنامه‌ها برای انتشار در اپ استور دارد. این موضوع باعث می‌شود تا کاربران iOS کمتر با برنامه‌های بی‌کیفیت، کپی‌برداری شده یا مملو از تبلیغات مزاحم مواجه شوند.

سومین دلیل هم به کاربران وفادار و علاقه‌مند به تکنولوژی در اکوسیستم اپل مربوط می‌شود. به طور کلی، کاربران iOS تمایل بیشتری دارند برای برنامه‌های باکیفیت هزینه کنند. این موضوع باعث می‌شود تا توسعه‌دهندگان انگیزه‌ی بیشتری برای سرمایه‌گذاری روی توسعه‌ی نسخه‌های iOS برنامه‌های خود داشته باشند.

البته این به این معنا نیست که در اپ استور اپل برنامه‌ی ضعیف پیدا نمی‌شود، اما به طور کلی، احتمال برخورد با چنین برنامه‌هایی در مقایسه با گوگل پلی استور بسیار پایین‌تر است.

یکی از مزایای انکارناپذیر گوگل پلی استور، دسترسی به انبوهی از برنامه‌های رایگان و متن‌باز است. این نوع از برنامه‌ها به توسعه‌دهندگان مستقل فرصت می‌دهد تا ایده‌های خلاقانه‌ی خود را با کاربران به اشتراک بگذارند.

iOS

پشتیبانی و بروزرسانی‌ها

همانطور که می‌دانیم، به‌روزرسانی‌های منظم برای اطمینان از عملکرد روان و بدون مشکل گوشی شما و دریافت جدیدترین ویژگی‌ها و امن‌ترین سیستم‌عامل، ضروری هستند. در این زمینه، اپل سابقه‌ی طولانی و درخشانی در پشتیبانی نرم‌افزاری از آیفون‌ها دارد. برای چندین سال است که این شرکت، به‌روزرسانی‌های سیستم‌عامل را برای مدت ۵ سال در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. بیایید به عنوان مثال به آیفون X نگاه کنیم. این گوشی هوشمند در سال ۲۰۱۷ با iOS 11 عرضه شد. اپل تنها سال گذشته با انتشار iOS 17، پشتیبانی نرم‌افزاری از این گوشی را متوقف کرد و iOS 16 آخرین به‌روزرسانی عمده‌ی سیستم‌عامل برای آن بود. با این حال، آیفون X همچنان به‌روزرسانی‌های امنیتی را دریافت می‌کند تا خیال کاربران از بابت امنیت دستگاه‌شان راحت باشد.

این رویکرد در مقایسه با اکثر تولیدکنندگان گوشی‌های اندرویدی کاملا متفاوت است. در حالی که اخیراً شاهد بهبود وضعیت پشتیبانی نرم‌افزاری در دنیای اندروید هستیم، به ویژه از جانب غول‌هایی مانند سامسونگ و گوگل که قول به‌روزرسانی‌های سیستم‌عامل را به مدت ۷ سال برای پرچمداران جدید خود – مانند Galaxy S24 و Pixel 8 – می‌دهند، اما اپل همچنان در این زمینه پیشتاز است.

علاوه بر این، باید توجه داشته باشیم که اکثر تولیدکنندگان گوشی‌های اندرویدی در زمینه‌ی پشتیبانی بلندمدت چندان سخاوتمند نیستند. در بهترین حالت، شما می‌توانید انتظار دریافت به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری برای ۳ تا ۴ سال را داشته باشید و برای برخی از برندها، این مدت تنها به ۲ سال محدود می‌شود. بیایید مقایسه‌ی دیگری انجام دهیم: در حال حاضر، سیستم‌عامل iOS 17 حتی برای آیفون XR که در سال ۲۰۱۸ عرضه شده بود، قابل نصب است. حال شما می‌توانید یک گوشی اندرویدی از سال ۲۰۱۸ را نام ببرید که از جدیدترین نسخه‌ی اندروید یعنی اندروید ۱۴ بهره‌مند باشد (البته منظور رام‌های سفارشی نیست). احتمالا پاسخی نخواهید داشت!

این موضوع پیامدهای مهمی دارد. دریافت به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری منظم نه تنها باعث می‌شود گوشی شما از جدیدترین ویژگی‌ها برخوردار شود، بلکه از نظر امنیتی نیز آن را در وضعیت بهتری قرار می‌دهد. با برطرف شدن باگ‌های امنیتی شناخته‌شده در به‌روزرسانی‌ها، خطر نفوذ هکرها و بدافزارها به گوشی شما کاهش می‌یابد.

در نهایت، این رویکرد بلندمدت اپل در پشتیبانی نرم‌افزاری، به ارزش خرید آیفون‌ها در بلندمدت نیز می‌افزاید. با دریافت به‌روزرسانی‌های جدید، آیفون شما برای مدت زمان بیشتری قابل استفاده باقی می‌ماند و نیازی به ارتقای زودهنگام نخواهد بود. این برای کاربرانی که قصد دارند چندین سال از گوشی خود استفاده کنند، یک مزیت قابل توجه به شمار می‌رود.

امنیت و حریم خصوصی

اینکه احساس کنید همیشه کسی در حال زیر نظر گرفتن شماست، حس خوشایندی نیست. وقتی صحبت از امنیت و حریم خصوصی به میان می‌آید، iOS اپل به لطف ماهیت بسته‌تر خود، بیشتر بر این دو مقوله تمرکز دارد. سیستم‌عامل اندروید به دلیل ماهیت بازتر خود، انعطاف‌پذیری بیشتری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد، اما در عین حال، مستعد نفوذ بدافزارها و حملات سایبری نیز هست.

به عنوان مثال، با به‌روزرسانی‌های اخیر iOS که ویژگی‌هایی مانند اعلان‌های ردیابی توسط برنامه‌ها را معرفی کرده‌اند، به کاربران کنترل بیشتری بر روی حریم خصوصی‌شان داده شده و مشخص می‌شود چه کسانی در حال جاسوسی بر روی فعالیت‌های آن‌ها در دنیای دیجیتال هستند. این حرکت برای طرفداران حریم خصوصی بسیار سودمند بود و البته برای غول‌های فناوری مانند متا، سردردی به همراه آورد.

اما قبل از اینکه شروع به ستایش بی‌حد و حصر iOS به عنوان دژ مستحکمی برای حریم خصوصی کنید، بیایید به یاد داشته باشیم که خود اپل نیز سهم قابل توجهی از داده‌های شما را جمع‌آوری می‌کند. در حالی که iOS ممکن است در برابر جاسوسی‌های اشخاص ثالث کمی مقاوم‌تر باشد، در این عصر دیجیتال، حفظ هوشیاری و احتیاط همچنان ضروری است.

علاوه بر برتری نسبی iOS در زمینه‌ی حریم خصوصی، این سیستم‌عامل از نظر امنیت نیز عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد. فرآیند بررسی دقیق‌تر برنامه‌ها در اپ استور اپل، به کاهش خطر دانلود برنامه‌های مخرب و جاسوسی منجر می‌شود.

چرا اندروید گوگل بهتر است؟

شخصی‌سازی بی‌حد و مرز

برخلاف iOS که بیشتر شبیه به یک باغچه‌ی کنترل‌شده است، اندروید همواره برای کاربران ماجراجو و علاقه‌مند به شخصی‌سازی، یک دنیای باز و سرگرم‌کننده بوده است. این سیستم‌عامل به شما امکان می‌دهد تا گوشی هوشمندتان را واقعاً به ابزاری منحصر به فرد تبدیل کنید که کاملاً مطابق با سلیقه و نیازهای شماست.

به‌عنوان مثال، قابلیت Material You گوگل را در نظر بگیرید. این ویژگی به شما این امکان را می‌دهد که کل رابط کاربری را با رنگ‌های مورد علاقه‌تان هماهنگ کنید، ویجت‌ها را مطابق با تم کلی شخصی‌سازی کنید و حتی آیکون‌های برنامه‌ها را با سبک دلخواه خود تغییر دهید. Material You سطح جدیدی از کنترل ظاهری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد و اندروید را به پلتفرمی ایده‌آل برای کسانی که دوست دارند گوشی هوشمندشان منعکس‌کننده‌ی شخصیت آن‌ها باشد، تبدیل می‌کند.

البته، این تنها بخشی از ماجراست. Custom ROMs سطح دیگری از شخصی‌سازی را ارائه می‌دهند. با نصب یک Custom ROMs، می‌توانید رابط کاربری، ویژگی‌ها و حتی عملکرد کلی گوشی خود را به طور کامل متحول کنید. این گزینه برای کاربران حرفه‌ای و علاقه‌مندان به فناوری بسیار جذاب است و به آن‌ها امکان می‌دهد تا تجربه‌ی کاربری با گوشی هوشمند خود را کاملاً دگرگون سازند.

در نقطه مقابل، iOS اپل رویکردی محدودتر را در پیش گرفته است. رابط کاربری در تمام آیفون‌ها تا حد زیادی یکسان است و گزینه‌های شخصی‌سازی نسبتاً کم هستند. اگرچه iOS 18 برخی از ویژگی‌های جدید مانند ویجت‌های قابل تنظیم را معرفی کرده است، اما همچنان در زمینه‌ی شخصی‌سازی با آزادی عمل بی‌حد و مرز اندروید فاصله‌ی زیادی دارد.

انتخاب برای همه‌ی سلیقه‌ها و بودجه‌ها

یکی از بزرگترین نقاط قوت اندروید، تنوع خارق‌العاده‌ی گوشی‌های هوشمند موجود در این پلتفرم است. برخلاف دنیای محدود آیفون‌های اپل، اندروید طیف وسیعی از گوشی‌های هوشمند را برای تمام سلیقه‌ها و بودجه‌ها ارائه می‌دهد.

فرض کنید به دنبال یک گوشی هوشمند اقتصادی و کارآمد هستید که تمامی نیازهای اولیه‌ی شما را برآورده کند. در دنیای اندروید، می‌توانید گوشی‌های باکیفیت و خوش‌قیمتی را در بازه‌ی قیمتی زیر ۳۰۰ دلار پیدا کنید. از طرف دیگر، اگر یک کاربر حرفه‌ای هستید و به دنبال قدرتمندترین سخت‌افزار و جدیدترین فناوری‌ها می‌گردید، پرچمداران اندرویدی با مشخصات خیره‌کننده و قیمتی متناسب با آن در اختیار شما قرار دارند.

علاوه بر این، به لطف تعدد شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی‌های اندرویدی، شاهد نوآوری و رقابت دائمی در این بازار هستیم. این موضوع باعث می‌شود تا کاربران همواره به جدیدترین فناوری‌ها و امکانات با قیمتی مناسب دسترسی داشته باشند. برای مثال، اگر به دنبال یک گوشی هوشمند با قابلیت عکاسی فوق‌العاده هستید، می‌توانید از بین برندهای مختلفی که روی عکاسی گوشی‌هایشان تمرکز ویژه‌ای دارند، انتخاب کنید. و یا اگر اولویت شما عمر باتری زیاد است، می‌توانید گوشی‌هایی را بیابید که با باتری‌های حجیم و فناوری‌های صرفه‌جویی در مصرف انرژی همراه شده‌اند.

در دنیای iOS، انتخاب‌ها محدودتر هستند و قیمت آیفون‌ها معمولاً در زمان عرضه در بالاترین حد خود قرار دارند. اگرچه اپل در سال‌های اخیر مدل‌های مقرون‌به‌صرفه‌تری مانند iPhone SE را معرفی کرده است، اما همچنان گزینه‌ی چندان جذابی برای کاربرانی که به دنبال ارزش خرید بالا هستند، به شمار نمی‌روند.

android

پیشرو در فناوری

اندروید همواره در زمینه‌ی به‌کارگیری فناوری‌های جدید و نوآورانه پیشرو بوده است. این سیستم‌عامل پذیرای فناوری‌های نوظهور است و به سرعت آن‌ها را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. برای مثال، اندروید از همان ابتدا از شبکه‌های پرسرعت 5G پشتیبانی می‌کرد، در حالی که اپل تا چند نسل بعد از معرفی این فناوری، آن را در آیفون‌های خود جای نداد.

علاوه بر این، اندروید زمینه‌ی نوآوری در دیگر حوزه‌ها مانند نمایشگرهای با نرخ تازه‌سازی بالا، شارژ بی‌سیم سریع و فناوری‌های دوربین پیشرفته نیز پیشرو بوده است. این رویکرد باعث شده تا کاربران اندرویدی همواره به جدیدترین و بهترین فناوری‌ها دسترسی داشته باشند و تجربه‌ی کاربری آن‌ها همواره در حال ارتقاء باشد. البته، با خیل عظیمی از گوشی های اندرویدی ای که سالانه وارد بازار میشوند، این موضوع قابل درک است.

Google Assistant: پیشرو در هوش مصنوعی (فعلا)

اگر با دستیارهای صوتی آشنا باشید، به احتمال زیاد از سیری اپل یا دستیار گوگل استفاده کرده‌اید. هر دوی این دستیارها با استفاده از یک کلمه‌ی کلیدی فعال شده و وظایف مختلفی را با فرمان صوتی شما انجام می‌دهند. اما با رسیدن به سال ۲۰۲۴، به نظر می‌رسد سیری نسبت به دستیار گوگل که به تدریج در حال گذار به Gemini است، کمی عقب مانده است.

Gemini روی اندروید دستیار موبایلی جدیدی است که دنیایی از امکانات را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. می‌خواهید آهنگی گوش دهید؟ کافی است از Gemini بپرسید و آن آهنگ را در یوتیوب موزیک پخش خواهد کرد. قصد سفر دارید؟ Gemini در این زمینه نیز به شما کمک می‌کند. نیاز دارید تا عکس خاصی مانند پلاک ماشین خود را پیدا کنید؟ فقط به Gemini بگویید دنبال چه چیزی می‌گردید و آن برای شما پیدایش می‌کند.

اپل قول یک تجربه‌ی کاربری مفیدتر و مکالمه‌محورتر را داده است، اما برای دیدن نسخه‌ی به‌روزرسانی شده‌ی آن روی گوشی‌هایمان باید چند ماه دیگر صبر کنیم. در همین حال، گوگل در حال استفاده از جدیدترین مدل هوش مصنوعی خود، Gemini است که نتایج دقیق‌تر و بهتری را ارائه می‌دهد.

فضای ذخیره‌سازی قابل ارتقا

ممکن است فضای ذخیره‌سازی قابل ارتقا به اندازه‌ی گذشته رایج نباشد، اما همچنان قابلیتی است که در برخی از گوشی‌های اندرویدی یافت می‌شود. این قابلیت عالی به شما امکان می‌دهد تا با قرار دادن یک کارت میکرو اس دی، عکس‌ها، برنامه‌ها و رسانه‌های اضافی را که روی حافظه‌ی داخلی دستگاه شما جا نمی‌شوند، ذخیره کنید.

این یک مزیت قابل توجه است، به ویژه با در نظر گرفتن قیمت‌های نجومی‌ای که اپل و سایر تولیدکنندگان گوشی برای افزایش مقدار حافظه‌ی داخلی در زمان خرید گوشی در نظر می‌گیرند. چرا باید برای ۱۲۸ یا ۲۵۶ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی اضافی، ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار هزینه کنید، در حالی که به راحتی می‌توانید بعداً یک کارت ۵۱۲ گیگابایتی را با کمتر از ۷۰ دلار تهیه کنید؟

چگونه بین iOS و اندروید انتخاب کنیم؟

برای شما چه چیزی مهم‌تر است؟

حالا به یک سوال چالش‌برانگیز می‌رسیم. هر پلتفرم مجموعه‌ی خاص خود از مزایا و معایب را دارد و در نهایت، انتخاب شما به آنچه برایتان اهمیت بیشتری دارد بستگی خواهد داشت. بنابراین، نفس عمیقی بکشید و در نظر بگیرید که چه چیزی برای شما اولویت دارد.

اگر از لپ‌تاپ ویندوزی استفاده می‌کنید و وارد اکوسیستم اپل نشده‌اید، اندروید ممکن است انتخاب بهتری باشد. اما اگر پیش از این وارد اکوسیستم اپل شده اید، iOS میتواند راحتی غیر قابل وصفی برای شما به ارمغان بیاورد.

بنابراین، بیایید از روش سقراط، فیلسوف یونان باستان، استفاده کنیم و با گفتگو، پیش‌فرض‌ها را به چالش بکشیم و به حقایق عمیق‌تری برسیم. نظر شما در مورد رقابت iOS و اندروید چیست؟ کدام را ترجیح می‌دهید و چرا؟ آیا به یک پلتفرم وفادار هستید یا از مزایای هر دو لذت می‌برید؟