بهترین پردازندههای گوشیهای موبایل در سال ۲۰۲۴
از اسنپدراگون کوالکام تا بایونیک اپل، تراشههای فوقالعادهی زیادی برای گوشیهای موبایل وجود دارد که امسال را درخشان کردهند.
آیا میدانستید که پردازنده یا همان SoC یکی از گرانقیمتترین قطعات در یک گوشی موبایل است؟ سازندگان گوشیهای هوشمند برای قدرتمندترین تراشهها تا ۲۰۰ دلار هزینه میکنند، به همین دلیل است که بسیاری از گوشیهای پرچمدار از مرز قیمتی ۱۰۰۰ دلار عبور کردهاند. با این حال، شما همیشه بهترین عملکرد را در ازای هزینهای که میکنید، دریافت نمیکنید. برعکس، برخی از گوشیهای هوشمند میانرده نیز از تراشههای رقابتی بهره میبرند که تجربهای نزدیک به پرچمداران را ارائه میدهند.
با توجه به گزینههای بسیار زیاد، در ادامه لیست ما از بهترین پردازندههای گوشیهای موبایل موجود در بازار را مشاهده میکنید.
بهترین پردازندههای موبایل
همانطور که تستهای ما در نمودار بالا نشان میدهند، حتی قدرتمندترین پردازندههای موبایل نیز میتوانند از نظر عملکرد واقعی، تفاوتهای قابل توجهی داشته باشند. بنابراین، با در نظر گرفتن این موضوع، بیایید نگاهی دقیقتر به تراشههای مختلف و تفاوتهای آنها با یکدیگر داشته باشیم.
اسنپدراگون ۸ نسل ۳
در طول سالها، سری اسنپدراگون ۸ کوالکام به انتخابی پیشفرض برای پردازنده در بسیاری از گوشیهای هوشمند پرچمدار اندرویدی تبدیل شده است. جدیدترین تراشهی این سری را میتوانید در گوشیهایی مانند گلکسی اس ۲۴، وانپلاس ۱۲ و شیائومی ۱۴ پرو پیدا کنید.
اسنپدراگون ۸ نسل ۳ یک تراشهی ۴ نانومتری است که از یک هستهی Cortex-X4 با سرعت ۳.۳ گیگاهرتز، پنج هستهی Cortex-A720 و دو هستهی Cortex-A520 بهره میبرد. همچنین شامل برترین پردازندهی گرافیکی (GPU) آدرنو و مودم کوالکام است که اگر یک گیمر موبایل حرفهای باشید، مورد اول اهمیت ویژهای دارد.
پردازندهی Apple A17 Pro
تراشههای اختصاصی اپل برای گوشیهای هوشمند زمانی بر رقبای اندرویدی خود برتری قابل توجهی داشتند. با این حال، قانون بازده نزولی (diminishing returns) نشان میدهد که پیشرفت در CPUها دیگر با همان سرعت سرسامآور گذشته همراه نیست. بنابراین، در حالی که A17 Pro جدید اپل با رقبای خود رقابت تنگاتنگی میکند، اما در تمام زمینهها برنده نمیشود.
به طور خاص، آزمایشهای ما نشان داد که A17 Pro در تستهای تک هستهای و چند هستهای نسبت به اسنپدراگون ۸ نسل ۳ امتیاز بالاتری کسب کرده است، اما در بنچمارکهای پردازندهی گرافیکی (GPU) کمی عقبتر قرار گرفت. با این حال، بهینهسازی نرمافزاری فوقالعادهی اپل به این معناست که دارندگان آیفون ۱۵ پرو و پرو مکس با A17 Pro هیچ کمبود عملکردی را حس نخواهند کرد. این همچنین تنها تراشهی گوشیهای هوشمند است که بازیهای کنسولی مانند Resident Evil: Village را به خود جذب میکند.
مدیاتک Dimensity 9300
در گذشته به ندرت شاهد حضور پردازندههای مدیاتک در گوشیهای هوشمند میانرده یا رده بالاتر بودیم، اما این شرکت در سالهای اخیر پیشرفتهای قابل توجهی داشته است. هستههای پردازشی Dimensity 9300 این نسل، مشابه اسنپدراگون ۸ نسل ۳ هستند، اما در تقریباً تمام جنبههای دیگر با آن تفاوت دارد. به عنوان مثال، مدیاتک به جای استفاده از دو هستهی کممصرف مانند تراشهی پرچمدار کوالکام، از چهار هستهی Cortex-X4 و چهار هستهی Cortex-A720 دیگر بهره برده است.
نتیجهی این کار، تراشهای با چهار هستهی قدرتمندترین در دسترس این نسل است. البته مدیاتک در این فرآیند مجبور به کاهش فرکانس یا سرعت کلاک شده است، اما آزمایشهای ما روی Dimensity 9300 نشان داد که همچنان میتواند با نیروی خام Snapdragon 8 Gen 3 را شکست دهد. با این حال، در بخشهای پردازندهی گرافیکی (GPU) و اتصالات، جایی که تخصص چندین سالهی کوالکام برتری آشنای خود را نشان میدهد، Dimensity 9300 کمی عقب میماند.
پردازندهی Samsung Exynos 2400
سری تراشههای Exynos سامسونگ زمانی بدنام بودند که در برخی زمینهها نسبت به رقبا عقبتر عمل میکردند. به این موضوع هم کمکی نمیکرد که شرکت کرهای گوشیهای پرچمدار مشابهی را در برخی بازارها با پردازندهی Exynos و در بازارهای دیگر با تراشهی Snapdragon به فروش میرساند. خوشبختانه، به نظر نمیرسد Exynos 2400 که گلکسی اس ۲۴ و اس ۲۴ پلاس را تامین نیرو میکند، از رقبای خود ضعیفتر باشد. در بررسیهای مقایسهای Exynos 2400 در مقابل Snapdragon 8 Gen 3، متوجه شدیم که تراشهی سامسونگ در بسیاری از سناریوهای استفاده، عمر باتری بهتری را ارائه میدهد. عملکرد آن کمی از اسنپدراگون عقبتر است، اما تشخیص این تفاوت برای اکثر کاربران دشوار خواهد بود.
پردازندهی Google Tensor G3
چند سال پیش، گوگل تصمیم گرفت به جای تکیه بر تولیدکنندگان ثالث، تراشههای اختصاصی خودش را طراحی کند. گوگل میگوید که از طریق این مسیر پردازندههای سفارشی، میتواند تجربهی کاربری خاصتری برای کاربران رقم بزند و ما هم موافقیم که این ایده پتانسیل دارد. فقط به عنوان مثال به Apple Silicon (تراشههای اختصاصی اپل) نگاه کنید.
با این حال، پردازندههای Tensor گوگل مدتهاست که از راندمان پایین انرژی رنج میبرند. همچنین کمکی نمیکند که غول جستجو هر سال در اکتبر، در کنار گوشیهای پرچمدارش، پردازندهی جدیدی را عرضه میکند. این فقط چند هفته قبل از زمانی است که کوالکام و مدیاتک تراشههای آیندهی خود را به نمایش بگذارند.
در نتیجه، پردازندهی Tensor G3 در سری Pixel 8 با گوشیهای سال گذشته رقابت میکند اما نمیتواند با بهترینهای حال حاضر همگام شود. با این حال، این پردازنده دست و پا بسته هم نیست و طراحی تراشهی گوگل بیشتر بر روی عملکرد هوش مصنوعی به جای قدرت خام تمرکز دارد. به عنوان مثال، Pixel 8 Pro اولین گوشیای بود که یک مدل زبان (language model) درون-دستگاهی را اجرا میکرد و از دستیار هوشمند گوگل جَمینی (Google Gemini) به طور پیشفرض پشتیبانی میکرد.
اسنپدراگون ۸ نسل ۲
این پردازنده، برخی از بهترین گوشیهای هوشمند عرضهشده در سال ۲۰۲۳ را نیرو میبخشید. لیست شامل سری گلکسی اس ۲۳ سامسونگ، موتورولا اج پلاس و ایسوس زenfone 10 میشود. اسنپدراگون ۸ نسل ۲ عملکرد و بازدهی فوقالعادهای ارائه میداد که دومی دلیل اصلی افزایش چشمگیر عمر باتری در بسیاری از گوشیهای هوشمند آن سال بود.
کوالکام تمایل دارد حدود یک سال پس از عرضه، قیمت بهترین پردازندهی گوشیهای هوشمند خود را کاهش دهد، بنابراین ممکن است اسنپدراگون ۸ نسل ۲ را در بازار میانرده ببینیم. وانپلاس ۱۲R نمونهای درخشان از این روند است، زیرا تنها با ۵۰۰ دلار عرضه شد.
پردازندهی Apple A16 Bionic
پردازندهی A16 Bionic آیفون ۱۴ پرو، برای مدت کوتاهی، در زمان عرضهی خود در اواخر سال ۲۰۲۲، سریعترین پردازندهی گوشیهای هوشمند بود. شاید در مقایسه با برخی دیگر از تراشههای موجود در این لیست، کمی قدیمی به نظر برسد، اما A16 اکنون به قلب تپندهی آیفون ۱۵ و آیفون ۱۵ پلاس تبدیل شده است. خبر خوب این است که A16 Bionic همچنان عملکردی عالی دارد و از اکثر برنامههای iOS به جز برخی بازیهای بسیار پیشرفته پشتیبانی میکند.
با امتیاز ۲۵۰۶ در بخش تک-هستهی بنچمارک گیکبنچ ۶، A16 Bionic همچنان از بسیاری از تراشههای دیگر این لیست جلوتر است. این قدرت پردازشی اضافی، خبر خوبی برای خریداران سری آیفون ۱۵ است، چرا که این گوشیها تا سالهای آینده بهروزرسانیهای نرمافزاری دریافت خواهند کرد.
پردازندهی مدیاتک Dimensity 8300
در حالی که مدیاتک هنوز نتوانسته به عرصه گوشیهای پرچمدار نفوذ کند، اما پردازندههای این شرکت بسیاری از بهترین گوشیهای میانردهی اندرویدی را تامین نیرو میکنند. Dimensity 8300 عملکردی قوی ارائه میدهد و تقریباً به پای اسنپدراگون ۸ نسل ۲ میرسد. بهتر از آن، این پردازنده قطعاً به طور قابل توجهی ارزانتر از تراشههای پرچمدار نسل قبل خواهد بود.
پوکو X6 پرو یکی از اولین گوشیهای هوشمندی بود که از Dimensity 8300 بهره میبرد و در بسیاری از بازارها با قیمت اولیهی فقط ۲۹۹ دلار به فروش رسید. ناگفته نماند که این پردازنده در آن بازهی قیمتی عملکرد فوقالعادهای را ارائه میدهد.
پردازندهی مدیاتک Dimensity 8300
در حالی که مدیاتک هنوز نتوانسته به عرصه گوشیهای پرچمدار نفوذ کند، اما پردازندههای این شرکت بسیاری از بهترین گوشیهای میانردهی اندرویدی را تامین نیرو میکنند. Dimensity 8300 عملکردی قوی ارائه میدهد و تقریباً به پای اسنپدراگون ۸ نسل ۲ میرسد. بهتر از آن، این پردازنده قطعاً به طور قابل توجهی ارزانتر از تراشههای پرچمدار نسل قبل خواهد بود.
پوکو X6 پرو یکی از اولین گوشیهای هوشمندی بود که از Dimensity 8300 بهره میبرد و در بسیاری از بازارها با قیمت اولیهی فقط ۲۹۹ دلار به فروش رسید. ناگفته نماند که این پردازنده در آن بازهی قیمتی عملکرد فوقالعادهای را ارائه میدهد.
اسنپدراگون ۸s نسل ۳
اگرچه کوالکام چند باری در اواسط سال، نسخهی بهروزشدهی پردازندههای پرچمدار خود را عرضه کرده بود، اما امسال تصمیم غیرمعمولی برای راهاندازی نسخهی کمتوانتر گرفت.
اسنپدراگون ۸s نسل ۳ از همان نسل هستهی پردازندهی تراشهی پرچمدار کوالکام بهره میبرد و با همان فرآیند ۴ نانومتری کارآمد ساخته شده است. با این حال، این تراشه از سرعت کلاک پایینتری برخوردار است و یک هستهی میانرده را با یک هستهی کممصرف اضافی جایگزین کرده است. نقطهی ضعف اینجاست که کوالکام این واحد پردازش مرکزی توانمند را با یک پردازندهی گرافیکی نسل قبل ترکیب کرده است. پردازندهی گرافیکی Adreno 735 کمی کندتر از Adreno 740 موجود در اسنپدراگون ۸ نسل ۲ است.
برای بازی چه پردازندهی موبایلی بهتر است؟
با توجه به پردازندهی گرافیکی Adreno 750، در حال حاضر پردازندهی موبایل اسنپدراگون ۸ نسل ۳ پادشاه بازیهای موبایل است. با این گفته، پردازندههای مدیاتک Dimensity 9300 و سامسونگ Exynos 2400 از همان نسل تراشه، عملکردی مشابه ارائه میدهند.
در حالی که A17 Pro اپل ممکن است قدرت خام مشابهی ارائه ندهد، اما به طور قابل توجهی از کتابخانهی گستردهی بازیهای iOS بهره میبرد. به هر حال، عناوین با کیفیت کنسول مانند Resident Evil Village هنوز روی اندروید وجود ندارند. اما اگر از انبوه بازیهای میانسکویی دیگر موجود برای اندروید راضی هستید، لیست ما از بهترین گوشیهای گیمینگ را که میتوانید بخرید بررسی کنید.
کدام پردازنده در گوشیهای موبایل امروزی سریعترین است؟
اسنپدراگون ۸ نسل ۳ و Apple A17 Pro سریعترین پردازندههای گوشیهای موبایل موجود در حال حاضر هستند. در حالی که پردازندههای مدیاتک Dimensity 9300 و سامسونگ Exynos 2400 از نظر فنی در جایگاه دوم قرار میگیرند، اما به سختی میتوانید افت عملکرد قابل توجهی نسبت به اجراکنندگان برتر پیدا کنید.
اگر در بخش میانرده به دنبال گوشی جدیدی هستید، سریعترین گزینههای پردازنده، اسنپدراگون ۸s نسل ۳ و مدیاتک Dimensity 8300 هستند. به همین ترتیب، Tensor G3 در این بازهی قیمتی میانرده، توازن خوب قیمت و عملکرد را ارائه میدهد و انتظار میرود در Pixel 8a به کار گرفته شود.