کابوس انحصار، اینبار برای بازار موبایل
برخی از خبرها حاکی از آن است که حدود ۱۰۰ شرکت برای تولید تلفن همراه داخلی درخواست دادهاند و ۱۳ شرکت نیز اقدامات عملی خود را آغاز کردهاند.
«تلفن همراه تولید داخل» عبارتی که طی سالهای گذشته بارها به میان آمد و هر بار با استقبال کم مصرفکنندگان از دایره توجهات خارج شده بود. اولین و مهمترین دلیل برای سرد بودن استقبال مصرفکنندگان از موبایل تولید داخل، ترس از انحصاری شدن بازار و ممنوعیت واردات موبایل بود. اما با وجود نگرانیها در این خصوص تیرماه سال جاری بود که از یک موبایل ایرانی رونمایی شد. در آن زمان گفته شد که دولت به دنبال تولید یک میلیون گوشی در سال بوده و حالا برخی خبرها حاکی از آن است که روند تولید موبایل داخلی به جدیت ادامه دارد. آنطور که گفت شده است حدود ۱۰۰ شرکت برای تولید تلفن همراه داخلی درخواست دادهاند و ۱۳ شرکت نیز اقدامات عملی خود را آغاز کردهاند.
بر اساس خبری از تسنیم، ۱۰۰ شرکت درخواست خود را برای تولید موبایل ایرانی به وزارت صمت و وزارت ارتباطات اعلام و در واکنش به این اتفاق، مسئولان استقبال کردند.
بر اساس این گزارش، تعداد قابل توجهی از این شرکتها، درخواست دریافت زمین و تسهیلات برای آغاز فعالیت خود در منطقه اقتصادی پیام را ارائه کردهاند. در حال حاضر نیز ۱۳ شرکت در زمینه تولید تلفن همراه در داخل کشور فعال هستند.
رانت، انحصار و از دست رفتن منابع مالی برای تولید یک گوشی کم کیفیت و ناتوان در رقابت با برندهای مطرح جهان از جمله نگرانیهایی است که با جدی شدن افزایش تولید موبایل در کشور به وجود میآید و هنوز مشخص نیست که مسئولان در این خصوص و برای کنترل مشکلات احتمالی چه برنامههایی را در دستور کار قرار دادهاند. اما میتوان گفت با توجه به بازارهایی همچون بازار خودرو و لوازم خانگی که در نابسامانی به سر میبرند و مدتهاست که با رانت دست به گریبانند، مسئولان مربوطه نباید زمینهای فراهم کنند تا بازار موبایل هم به سرنوشتی مشابه با بازارهای گفته شده دچار شود.