پایان راه برای ایرپادز مکس؛ آیا اپل در امسال از نسل جدید هدفونهای خود رونمایی خواهد کرد؟
با وجودی که تنها نزدیک به سه سال از عرضه هدفون ۵۴۹ دلاری ایرپادز مکس به بازار میگذرد؛ شرکت اپل به طور غیر رسمی پشتیبانی نرم افزاری از این هدفونها را متوقف کرده و دیگر قابلیتها جدیدی را به آنها اضافه نمیکند. با پیشرفت تکنولوژی در سالهای اخیر، هدفونها نیز به نوعی کامپیوتر تبدیل شدهاند و برای پشتیبانی از جدیدترین ویژگیها، نیاز به سخت افزار قدرتمندتری دارند.
طی رویداد WWDC امسال، اپل از قابلیتهای کاملا جدیدی برای نسل دوم ایرپادز پرو رونمایی کرد. قابلیت Adaptive Audio که از پاییز امسال در دسترس کاربران ایرپادز پرو نسل دوم قرار خواهد گرفت؛ دو حالت نویز کنسلینگ و ترنسپرنسی را با یکدیگر ادغام کرده و به طور هوشمند بین این دو حالت سوییچ میکند. قابلیت جدید Conversation Awareness نیز که پیشتر مشابه آن را در ایرفونها و هدفونهای سونی دیده بودیم؛ در هنگام شنیدن صدای افراد به طور خودکار حالت ترنسپرنسی را روشن کرده تا امکان گفتگو برای کاربر وجود داشته باشد.
به ادعای اپل، حالت Adaptive Audio صداهای پیرامون کاربر را همانند حالت نویز کنسلینگ از بین خواهد برد؛ اما صداهایی مانند بوق خودرو یا دوچرخهها همچنان قابل شنیدن هستند تا امنیت کاربران حفظ شود. حالت Adaptive Audio در واقع نوعی بهبود یافته از حالت Adaptive Trasparency محسوب شده که یکی از ویژگیهای جدید نسل دوم ایرپادز برو بود. این قابلیت با استفاده از چیپ اپل H2 که تنها در این نسل از ایرپادز قرار دارد؛ صداهای آزار دهنده مانند آژیر پلیس یا آمبولانس، رعد و برق و کارهای ساختمانی و عمرانی را به طور هوشمند کاهش میدهد.
با وجودی که ایرپادز مکس دارای یک چیپ H1 در هر یک از ایرکاپهای خود است؛ به نظر رسیده که این چیپ امکان پشتیبانی از قابلیتهای جدیدی چون Adaptive Audio را ندارد و باید منتظر معرفی نسل جدید این هدفونهای گران قیمت با چیپ H2 یا حتی جدیدتر باشیم.
به نظر رسیده که اپل برای ویژگیهای جدید ایرپادز پرو، از رقبای خود الهام فراوانی گرفته است. یکی دیگر از قابلیتهای جدید ایرپادز پرو، Personalized Volume نام دارد؛ این قابلیت با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی، با سلایق کاربر در زمینه میزان والوم صدا آشنا شده و به طور هوشمند، حجم صدا را تنظیم میکند. این قابلیت برای نخستین بار در نسل پیشین ایرفونهای گوگل پیکسل بادز دیده شد؛ اما در ایرفونهای رده بالای پیکسل بادز پرو، خبری از قابلیت Adaptive Sound نبود. شرکت اپل همچنین توجه بسیاری به سلامت شنوایی کاربران خود دارد و به احتمال زیاد، قابلیت Personalized Volume حجم صدا را تا میزان خاصی بالا خواهد برد.
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم؛ اپل برای حالت Conversation Awareness نیز از محصولات شرکت سونی الهام گرفته است. البته به رسم همیشه، قابلیت معرفی شده توسط اپل کاربردیتر و هوشمندتر به نظر میرسد. بر خلاف هدفونهای سونی که تنها والوم را کاهش میدهند و حالت ترنسپرنسی را روشن میکنند؛ حالت Conversation Awareness به طور هوشمند صدای موزیک پخش شده را کاهش داده و همچنین با حذف صداهای بکگراوند، صدای افراد را با شفافیت بیشتری به گوش شما میرساند.
متاسفانه، کاربران هدفون ۵۴۹ دلاری ایرپادز مکس هیچیک از این قابلیتهای جدید را دریافت نخواهند کرد. البته باید گفت که اپل این هدفون را فراموش نکرده و برای مثال، کاربران ایرپادز مکس به زودی میتوانند تا با استفاده از پیچ دیجیتالی ایرپادز مکس، صدای خود در هنگام مکالمه را میوت کنند. اپل همچنین وعده داده که با انتشار آپدیت جدیدی در فصل پاییز، مشکل سوییچ کردن بی دلیل این هدفون به سایر دستگاهها را نیز رفع خواهد کرد. اینها تنها تغییرات ایرپادز مکس در ماههای آتی هستند و حتی امکان دسترسی سریع به سیری بدون گفتن عبارت «Hey Siri» نیز در انحصار ایرپادز پرو نسل دوم خواهد بود!
دلیل افزایش محبوبیت اخیر ایرپادز مکس چیست؟
با وجودی که ایرپادز مکس در کشور ما همچنان با قیمت سرسام آوری فروخته میشود؛ باید گفت که تقاضای چندان زیادی برای آن وجود ندارد. اما در آمریکا و کشورهای اروپایی، اوضاع فرق داشته و با وجودی که نزدیک به سه سال از عرضه این هدفونها به بازار میگذرد؛ همچنان شاهد استفاده گسترده کاربران جوان از آنها هستیم.
هنگامی که چند سال از عرضه محصولات تکنولوژی به بازار میگذرد؛ معمولا میتوان آنها را با قیمت پایینتری در بازار پیدا کرد. ایرپادز مکس نیز از این قاعده مستثنی نیست و در بسیاری از کشورها با تخفیف قابل توجهی به فروش میرسد. البته باید گفت که قیمت پایه بسیار زیاد این هدفون، موجب آن شده که کاربران حتی با در نظر گرفتن تخفیف نیز قیمتی بسیار نزدیک به رقبای جدیدتر را پرداخت کنند.
محصولات اپل برای طرفداران این شرکت، معمولا نقشی فراتر از یک گجت داشته و بخشی از پوشش آنها محسوب میشوند. عده زیادی از کاربران نیز در هنگام عبور و مرور از این هدفون استفاده میکنند و وجود قابلیتی چون Adaptive Audio، برای آنها بسیار کاربردی خواهد بود. ویژگی Conversation Awareness نیز برای کاربرانی که در محل کار این هدفون را مورد استفاده قرار میدهند؛ میتوانست بسیار مفید باشد. با توجه به اینکه این ویژگیهای جدید فعلا در مرحله بتا قرار دارند؛ هنوز بسیاری از کاربران ایرپادز مکس از وجود آنها مطلع نیستند؛ اما باید گفت که در ماه سپتامبر و پس از انتشار رسمی آنها، احتمالا این دسته از کاربران بسیار سرافکنده خواهند شد.
در حال حاضر، باید صبر کرده و ببینیم که آیا اپل واقعا قصد داشته تا برای یک سال دیگر، این مدل را با قیمت ۵۴۹ دلار و ویژگیهای کمتری نسبت به ایرپادز پرو نسل دوم به فروش برساند یا شاهد معرفی نسل جدید ایرپادز مکس خواهیم بود. این اوضاع نامشخص برای هدفونی که نقش رده بالاترین محصول صوتی این شرکت را دارد؛ چندان جالب به نظر نمیرسد.
متاسفانه، شایعات چندانی نیز درباره نسل بعدی ایرپادز مکس شنیده نمیشوند. «مینگ چی کوئو» که از تحلیلگران شناخته شده بازار تکنولوژی است؛ میگوید که احتمالا باید در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ یا حتی دیرتر منتظر معرفی نسل جدید ایرپادز مکس باشیم. باید گفت که بهترین سناریو برای هدفونهای جدید اپل، معرفی آنها در کنار سری آیفون ۱۵ است. استفاده سری آیفون ۱۵ از پورت USB-C، معرفی نسل جدیدی از این هدفونها با چیپ H2 و همچنین درگاه USB-C را توجیه میکند. احتمالا در آینده نزدیک، شاهد عرضه نسخهای جدید از ایرپادز پرو نسل دوم با پورت USB-C نیز خواهیم بود.
یکی از ایرادات وارد بر ایرپادز مکس، وزن بالای این هدفون است که در هنگام استفاده طولانی مدت، موجب خستگی کاربران میشود. اپل باید راهی برای سبکتر کردن این هدفون پیدا کرده و همچنین کیس بی مصرف آن را نیز بازطراحی کند!
با توجه به عرضه هدفونهای شرکتهایی چون سنهایزر با عمر باتری بسیار بیشتر از ایرپادز مکس، اپل باید عمر باتری نسل بعدی این هدفون را نیز بهبود بخشیده و پشتیبانی از Apple Lossless بیسیم را نیز به آنها اضافه کند. با توجه به طراحی نسلهای متفاوت ایرپادز و همچنین سابقه اپل، میتوان دید که این شرکت رویکردی بسیار محافظهکارانه در طراحی آنها را پیش گرفته است. نسل دوم ایرپادز پرو شباهتهای فراوانی با نسل پیشین خود دارد؛ اما کیفیت صدا و عملکرد قابلیتهایی چون حالت نویز کنسلینگ و ترنسپرنسی در آن بهبود فراوانی یافته است.
به ادعای بسیاری از کاربران پس از انتشار آپدیت 4E71 برای ایرپادز مکس، سیستم نویز کنسلینگ دیگر به خوبی گذشته کار نمیکند؛ اما این هدفونها مشکل دیگری ندارند و برای مثال، خبری از مشکل خش خش صدای نسل اول ایرپادز پرو در این محصول نیست.
در نهایت باید گفت که ایرپادز مکس با وجود نقاط ضعف خود، یکی از محصولات خوب اپل بوده و این شرکت میتواند تا با رفع برخی از مشکلات در نسل دوم، محصولی تمام و کمال را روانه بازار کند. در سالهای گذشته، هدفونها نیازی به آپگریدهای منظم نداشتند؛ اما با توجه به قابلیتهای متعدد نرم افزاری این دوره که نیاز فراوانی به قدرت سخت افزاری دارد؛ امیدواریم که اپل در نسل بعدی ایرپادز مکس از چیپهای قدرتمندتری استفاده کند.
درباره هدفون ۵۴۹ دلاری ایرپادز مکس و عملکرد آن در این سالها چه فکر میکنید؟ آیا انتظار بیشتری از هدفون رده بالای اپل داشتید یا از عملکرد ایرپادز مکس راضی بودید؟