شارژ بیسیم Qi2 چیست؟ هر آنچه باید درباره نسل جدید شارژرهای بیسیم بدانید
نسل جدید شارژرهای بیسیم با استاندارد Qi2 در حال تغییر بازی هستند. این تکنولوژی نوین نهتنها سرعت و کارایی شارژ را افزایش میدهد، بلکه با بهبود سازگاری میان دستگاهها، تجربهای یکپارچهتری از شارژ بیسیم را ارائه میکند.
شارژ بیسیم Qi2 برای اولین بار در رویداد CES 2023 رونمایی شد و این نوید را داد که ویژگی مشابه مگسیف اپل برای گوشیهای اندرویدی در آینده نزدیک خواهد بود. با این حال، تاکنون پیشرفتهای زیادی در تحقق این وعده صورت نگرفته و شایعات حاکی از آن است که سال 2025، میتواند سال درخشیدن شارژ بیسیم مغناطیسی Qi2 باشد که درنهایت میتواند به یک جریان اصلی در تولیدکنندهها نیز تبدیل شود.
در میان افشاگریهای اخیر، گفته میشود که سامسونگ میتواند پشتیبانی از تکنولوژی Qi2 را در سری گلکسی اس 25 پیادهسازی کند و این میتواند اولین گوشیهای هوشمند اندرویدی باشند که به این تکنولوژی جدید مجهز شدهاند.
با توجه به اینکه سامسونگ احتمالا تنهاترین تولیدکننده گوشیهای اندرویدی نخواهد بود که تکنولوژی شارژ بیسیم مغناطیسی Qi2 را بهکار میگیرد، چیزی است که توانسته طرفداران گوشیهای اندرویدی را به وجد آورد. بهبودهایی در سرعت و کارایی شارژ بیسیم، فرصتهای بهرهبرداری از آهنرباها به روشهای دیگر هستند که درنهایت با راهاندازی آن توسط دیگر برندهای تولیدکننده گوشی اندرویدی میتواند تجربه کاربری این گوشیها را ارتقا دهد.
شارژ بیسیم مغناطیسی Qi2 چیست؟
شارژ بیسیم Qi2، نسل دوم استاندارد شارژ بیسیم Qi است. مانند Qi1 که امروزه بهصورت کموبیش در همه جا وجود دارد، شارژ Qi2 هم بهعنوان یک استاندارد باز توسط کنسرسیوم برق بیسیم توسعه داده شده است.
ایده پشت شارژ Qi2 در این است که آنچه را که تکنولوژی شارژ بیسیم در حال حاضر به روشهای مختلف ارائه میدهد، بهبود بخشیده و با رفع ایرادات آن به یک فناوری نوین کامل تبدیل میشود. این بهبودها شامل استفاده از آهنربا، با کمک توسعهدهندگام مگسیف اپل است، در حالی که ارتقاهای بزرگی را در خود شارژ ارائه میدهد. ارتقاهایی مانند سرعت شارژ بیشتر، بهرهوری انرژی بهتر و ایمنی بهبودیافته را میتوان از جمله چشمگیرترین بهبودهای شارژ بیسیم Qi2 دانست. بهطور کلی، همه این ارتقاها و بهبودها بدین منظور لحاظ شدهاند تا تجربه شارژ بیسیم برای همه افراد درگیر با کارایی بیشتری همراه باشد.
استاندارد Qi2 برای اولین بار در نمایشگاه CES 2023 توسط انجمن توان بیسیم (WPC) معرفی شد، اما تا ژانویه 2024 بهطور رسمی نهایی نشد. این تاخیر باعث شد که تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند، بهجز اپل که از قبل فناوری مگسیف را داشت، نتوانند حداقل تا یک سال پس از معرفی اولیه، این تکنولوژی را به دستگاههای خود اضافه کنند.
مزایا شارژ بیسیم مغناطیسی Qi2 چیست؟
مزیت اصلی شارژ بیسیم Qi2، حلقههای آهنربا در پشت گوشی بوده که در اطراف سیمپیچ شارژ بیسیم قرار گرفتهاند. اینها برای اتصال به آهنرباهای دیگر در شارژرهای بیسیم Qi2 طراحی شدهاند و اطمینان حاصل میکنند که سیمپیچهای دستگاه شما و شارژر در هر بار کاملا در جای خود قرار میگیرند و اتصال مطمئنی را تضمین میکنند.
این موقعیتیابی محل دقیق شارژر و سیمپیچ تعبیه شده در پشت گوشی همچنین تضمین میکند که گوشی کاربر قادر به شارژ بیسیم کارآمدتر است. از آنجایی که کویلها در تراز کامل هستند، به این معنی است که انرژی بیشتری وارد باتری شده و در نتیجه انرژی کمتری هدر میرود. این نه تنها از تبدیل انرژی از دست رفته به گرما جلوگیری میکند که در مقادیر بالا میتواند آسیبزا باشد، بلکه مزیت دیگری نیز در افزایش سرعت شارژ تا حد قابلتوجه بالایی دارد.
در این مورد، تکنولوژی Qi2 شارژ سریعتری را ارائه میکند که البته بهطور معمول، شارژ بیسیم Qi1 حداکثر سرعت شارژ 7.5 وات را دارد که خیلی هم عالی هم نیست. این عدد در Qi2 به 15 وات افزایش مییابد و به همه گوشیهای مجهز به این تکنولوژی اجازه میدهد با سرعتی دو برابر نسبت به قبل از هر شارژر دارای گواهی Qi2 بهرهمند شوند.
البته این سرعت هم در مقایسه با برخی از سرعتهای شارژ بیسیم که میتوانند به رقمهایی مانند 80 وات برسند، ناچیز است. با این حال، این سرعتها تنها با تکنولوژی شارژ بیسیم اختصاصی بهدست میآیند، به این معنی که آنها برای رسیدن به چنین سرعتهای شارژ بالایی از شارژرهای تخصصی تولید شده توسط شرکت سازنده گوشی استفاده میکنند. تکنولوژی شارژ بیسیم مغناطیسی Qi2 هم نمیتواند جایگزین آنها شود، اما میتواند برای تمام مواقعی که به شارژر رسمی شرکت سازنده گوشی دسترسی ندارید، با سرعت بالاتری شارژ کنید.
Qi2 همچنین سرعت شارژ تطبیقی را ارائه میدهد، که برای شارژ بیسیم یک ویژگی جدید محسوب میشود و به جای ارائه توان ثابت، امکان ارتباط بین گوشی و شارژر را فراهم میکند. این ارتباط تضمین میکند که هیچ توان اضافی غیرضروری ارسال نمیشود. این ویژگی نه تنها بهرهوری را افزایش میدهد، بلکه با جلوگیری از تولید حرارت اضافی، به حفظ سلامت بلندمدت گوشی و کاهش خطرات احتمالی ایمنی نیز کمک میکند.
درنهایت، آهنربای قرار گرفته در پشت گوشی علاوهبر قابلیتهای شارژ بیسیم، فرصت استفاده از لوازم جانبی مغناطیسی را در گوشیهای اندرویدی فراهم میکند. بسیاری از این لوازم جانبی با مگسیف آیفون در فروش هستند و این تکنولوژی در گوشیهای آیفون به آنها اجازه داده تا گجتهای متنوعی از جمله پایههای مغناطیسی و کیف پول مغناطیسی عرضه شوند. از آنجایی که مگسیف و Qi2 با هم سازگار هستند، درنتیجه این بدین معنی است که گجتهای مغناطیسی گوشیهای آیفون با گوشیهای اندرویدی مجهز به Qi2 هم سازگاری خواهند داشت.
Qi2 چه تفاوتی با مگسیف دارد؟
مشارکت اپل در توسعه Qi2 به این معنی است که شباهتهای قابلتوجهی با مگسیف خواهد داشت. این دو تکنولوژی به قدری مشابه هم هستند که تکنولوژی Qi2 را میتوان بهعنوان مگسیف گوشیهای اندرویدی معرفی کرد. با این حال، برخی تفاوتها نیز در بین آنها وجود دارد.
مگسیف، یک استاندراد اختصاصی متعلق به اپل بوده و توسط این غول تکنولوژی آمریکایی مدیریت میشود. گوشیهای مجهز به مگسیف با Qi2 نیز سازگار هستند، اما لزوما برعکس این موضوع صادق نیست. اپل سرعت شارژ مگسیف را برای سری آیفون 16 افزایش داده و به حداکثر سرعت 25 وات رساند. با این حال، سرعت شارژ در شارژرهای Qi2 برای سری آیفون 16 که از سختافزار پیشرفتهتری برخوردار است، تنها تا 15 وات محدود خوهد بود.
در واقع این فقط تکنولوژی مگسیف است که میتواند آیفون 16 را با سرعت 25 وات شارژ کند و گرنه Qi2 که شباهت زیادی هم به مگسیف دارد، حداکثر سرعت شارژ را میتواند تا 15 وات برساند.
مگسیف همچنین دارای یک تراشه NFC است که میتواند با شارژرهای مگسیف ارتباط برقرار کند. این ویژگی به گوشی اجازه میدهد شارژرها و تنظیماتی که برای آنها تعریف کردهاید را به خاطر بسپارد. بهعنوان مثال، اگر برای یکی از شارژرها ویجتها و تنظیمات خاصی در حالت استندبای داشته باشید و بخواهید برای شارژر دیگری تنظیمات متفاوتی اعمال کنید، مگسیف میتواند این تفاوتها را به خاطر بسپارد و مطابق آن عمل کند، اما Qi2 فاقد این قابلیت است.
Qi2 و مگسیف همچنین از لحاظ نیازمندیها و فرآیندهای صدور گواهی نیز متفاوت هستند. بهطور معمول، اپل در مورد کارهایی که توسعهدهندگان شخص ثالث مجاز به انجام آن هستند، مانند دریافت گواهی و استفاده از علائم تجاری اپل، محدودیتهای بیشتری را اعمال کرده است. بنابراین انتظار میرود لوازم جانبی دارای مجوز رسمی مگسیف گرانتر از Qi2 باشند.
بنابراین در حالی که آیفونهای مجهز به تکنولوژی مگسیف با Qi2 هم سازگار هستند، عکس برای گوشیهای اندرویدی که میتوانند از Qi2 پشتیبانی کنند، صادق نیست. متاسفانه، کمبود گوشیهایی که از Qi2 پشتیبانی میکنند باعث شده تا واقعا ندانیم اگر یک گوشی اندرویدی را با مگسیف شارژ کنید، چه اتفاقی میافتد. گوشیهای اندرویدی میتوانند با شارژرهای مگسیف که با سرعت تکنولوژی Qi1 بهصورت بیسیم شارژ شوند، بنابراین مشکلی در سازگاری وجود ندارد.
ما هنوز نمیدانیم که آیا گوشیهای مجهز به Qi2 تجربهای کامل از این فناوری خواهند داشت یا اینکه شارژر به طور خودکار با استاندارد Qi1 انجام خواهد شد.
در حاض حاضر چه گوشیهایی واقعا از Qi2 پشتیبانی میکنند؟
در حال حاضر گوشیهای زیادی وجود ندارند که از Qi2 پشتیبانی میکنند و اکثریت قریب به اتفاق آنها، آیفونهای سازگار با مگسیف هستند. شارژرهای Qi2 همچنان گوشیهایی که از Qi1 پشتیبانی میکنند را میتوانند شارژ کنند.
در ادامه لیست تمام گوشیهایی که میتوانند با شارژر بیسیم Qi2 شارژ شوند را آوردهایم:
- سری آیفون 12 (شامل مینی، پرو و پرو مکس)
- سری آیفون 13 (شامل مینی، پرو و پرو مکس)
- سری آیفون 14 (شامل پلاس، پرو و پرو مکس
- سری آیفون 15 (شامل پلاس، پرو و پرو مکس)
- سری آیفون 16 (شامل پلاس، پرو و پرو مکس)
- HMD Skyline
درست است که در حال حاضر، تنها گوشی اندرویدی که از Qi2 پشتیبانی میکند، HMD Skyline است؛ یک گوشی میانرده 499 دلاری که برای تعمیرات DIY ساخته شده است. اگرچه گوشی بدی نیست، اما مطمئنا نقطهای نیست که انتظار داشته باشید اولین استفادهها از تکنولوژی Qi2 را در گوشیهای اندرویدی ببینید.
شایعات حاکی از آن است که سری گلکسی اس 25 به تکنولوژی شارژ بیسیم مغناطیسی Qi2 مجهز خواهند بود، بنابراین امیدواریم این لیست در طی 12 ماه آینده با ظهور پرچمدارهایی که از Qi2 پشتیبانی میکنند، گسترش یابد.