معرفی جانشینان احتمالی مدیر عامل اپل
همانطور که تیم کوک در آبان ماه امسال در مصاحبهای اعلام کرد، زمان مدیر عاملی او در اپل رو به اتمام است و حتی اگر زمینه برای بیشتر ماندنش هم در این شرکت فراهم شود، خودش ماندن در این سمت را غیرمحتمل میداند؛ در همین راستا نگاهی انداختهایم به گزینههای جانشینی او، سوابق آنها و میزان احتمال انتخاب آنها.
تیم کوک مدیر عامل اپل، قصد دارد ظرف سالهای از اپل خارج شود. در اینجا قصد داریم قویترین مدعیان را برای جایگزینی او به عنوان مدیر عامل مرور کنیم.
به گفته خود کوک، زمان او برای بودن در راس شرکت اپل محدود است. کوک در مصاحبهای مربوط به آوریل ۲۰۲۱ (فروردین ۱۴۰۰) در مورد برنامههای جانشینی سازنده آیفون صحبت کرد و تایید کرد که قصد جدایی دارد.
کوک به پرسشی در مورد یک دهه دیگر ریاست پاسخ داد: «ده سال دیگر؟ احتمالا نه»
در همان سال در ماه آگوست (مرداد ماه ۱۴۰۰)، گزارشی حاکی از آن بود که باور درون اپل این است که کوک میخواهد برای یک دسته محصول جدید دیگر، یعنی عینکهای واقعیت افزوده باقی بماند. با عرضه اپل ویژن پرو، میتوان نتیجه گرفت که این هدست آن نیاز خاص را برآورده کرده و دیگر وقت جدایی فرا رسیده است.
چند سال بعد در نوامبر ۲۰۲۳ (آبان ماه ۱۴۰۲)، کوک بحث خروج خود را بهروز کرد، به این صورت که واقعا چندین طرح جانشینی به طور همزمان در حال کار است.
کوک زمانی که از طرف گزارشگر تحت فشار قرار گرفت که چه کسی جایگزین او خواهد شد، نامی را ذکر نکرد، اما اظهار کرد که چند احتمال وجود دارد. او ادامه داد: «کار من این است که چندین نفر را برای توانایی جانشینی و ایجاد موفقیتهای آینده آماده کنم».
علاوه بر این، او اعتراف کرد که واقعا دوست دارد «شخصی از درون اپل به عنوان مدیر عامل بعدی انتخاب شودو گفت که وظیفه من این است که اطمینان حاصل کنم تا هیئت مدیره چند نفر را انتخاب کند».
خارج از اظهارات کوک، تا زمانی که آن بیانیه سرنوشتساز از اتاق خبر اپل صادر نشود، به طور عملی هیچ شانسی برای دانستن اینکه دقیقا چه کسی سمت مدیر اجرایی را خواهد گرفت، وجود ندارد، اما این موضوع به طور رسمی است؛ ولی به طور غیررسمی راههایی وجود دارند که بتوان حدس زد چه اشخاصی میتوانند جانشین تیم کوک شوند.
هر کسی که هیئت مدیره تصمیم بگیرد باید مدیر عامل بعدی باشد، باید با دقت انتخاب شود زیرا نه تنها باید به پیشبرد اهداف و پروژههای اپل کمک کند، بلکه سرمایهگذاران این شرکت را نیز حفظ کند و آنها را به سرمایهگذاری سوق دهد.
برای کسب رهبری ارزشمندترین شرکت دنیا، پیشتازان زیادی در این شرکت وجود دارند. افرادی که انتخابهایی هستند که میتوانند به سهامداران و مصرفکنندگان به طور یکسان اطمینان دهند و درست مانند کوک، میتوانند برای مدتی طولانی در این سمت باقی بمانند.
جف ویلیامز، کرِیگ فِدِریگی، گرِگ جوزویاک
واضحترین انتخابها برای صدر فهرست، کسانی هستند که در صدر این شرکت هستند، به ویژه آنهایی که نقش مهمی در هدایت مسیر آینده اپل دارند.
جف ویلیامز در نقش مدیر عملیاتی، در یک موقعیت کلیدی قرار دارد که پیشتر توسط خود کوک قبل از اینکه استیو جابز را تصاحب کند، اشغال شده بود. قابل قبول است که حرکت مدیریتی مشابهی رخ دهد، به ویژه با توجه به اینکه این نقش برای همه کارهای اپل بسیار مهم است.
از این گروه، با اینکه ویلیامز بیشترین زمان را در اپل سپری نکرده و در سال 1998 به شرکت ملحق شده، اما نقش مهمی در ساخت اولین آیفون و همچنین اپل واچ داشته است.
موضوع مهم در این خصوص، سن ویلیامز اوست. اگر کوک ده سال پس از مدیر عاملی شرکت را ترک کند، ۷۰ ساله و ویلیامز ۶۸ ساله میشود، که بعید به نظر میرسد در نقش مدیر ارشد اجرایی بتواند دورهای طولانی در راس کار باقی بماند.
یکی دیگر از گزینههای برتر میتواند کریگ فدریگی، معاون مهندسی نرم افزار باشد. او به پیشبرد نرم افزار اپل کمک کرده است و سابقه او به شرکت NeXT برمیگردد.
فدریگی همچنین یکی از شخصیتهای بزرگ اپل است که حضورش در رویدادهای اپل به یک سنت تبدیل شده است. با پیروی از جابز صریح و کوک آرام، هیئت مدیره به راحتی میتواند فردی را انتخاب کند که مایل به نمایش محصولات باشد.
معاون ارشد مهندسی نرم افزار اپل در مورد سن جایگاه خوبی دارد. پس از همان دوره ده ساله برای جدایی کوک، فدریگی ۶۱ ساله خواهد شد که میتواند به راحتی این جایگاه را تصاحب کند.
سپس گرگ جوزویاک را داریم. معاون بازاریابی جهانی که در سال ۱۹۸۶ به اپل ملحق شد، نقش اصلی را در راهاندازی آیپاد داشت، به ساخت نسل اول آیفون کمک کرد و بارها در مراسم اصلی اپل ظاهر شده است.
تجربه 30 ساله او در بخش بازاریابی اپل نیز امتیاز بزرگی برای شرکتی خواهد بود که در تبلیغات مشهور است. با این حال، سن ۶۶ سالگیاش در زمانی که کوک شرکت را ترک می کند، او را در موقعیتی میانی قرار میدهد که دوران تصدی بالقوهاش را تحت تاثیر قرار میدهد.
در نهایت هر سه مورد بالا به راحتی میتوانند جای مدیر عامل را با شخصیتها و تجربیاتی که برای سرمایهگذاران و کارمندان قابل قبول است، پر کنند.
اِدی کیو و فیل شیلر
البته تعداد نامزدهای مدیر عاملی بسیار بیشتر از سه نفر است و ادی کیو و فیل شیلر هر دو قادر به انجام کارهای مشابه هستند. هر دوی آنها از زمان استیو جابز در نقشهای پرمخاطب با شرکت بودهاند، اما ممکن است توسط سه نفر برتر شکست بخورند.
در مورد کیو، معاون نرم افزار و خدمات اینترنتی، او در تمام بخش خدمات اپل دست دارد. این مرکز رشد سطح بالا برای شرکت به یکی از مهمترین منابع درآمد آن تبدیل شده است و همچنان به بزرگتر شدن ادامه میدهد.
کیو به عنوان یک کارمند از سال ۱۹۸۹، زمان زیادی را پشت سر گذاشته است، اما با داشتن سن بالقوه ۶۶ سال در زمان خروج ده ساله کوک، اگر خروج کوک زودتر بود، شانس بیشتری داشت.
شیلر هم با سه دهه کار روی محصولات و بازاریابی در این شرکت سابقه طولانی مشابهی در اپل دارد. او به عنوان مسئول اپ استور و رویدادهای اپل، در عناصر بسیار کلیدی امپراتوری اپل نیز نقش دارد.
چیزی که شیلر به نفعش است این است که او یک معاون نیست، بلکه او یک همکار اپل است، به این معنی که او نقش کمتری در شرکت دارد. این میتواند برای شیلر مفید باشد، زیرا به این معنی است که او میتواند راحتتر نقش مدیر عامل را بدون ایجاد اختلال در موقعیتهای دیگر مدیران بر عهده بگیرد.
با این حال برای او نیز سن میتواند یک عامل بازدارنده باشد، به این معنی که شیلر زمانی که کوک شرکت را ترک میکند، ۷۰ ساله میشود و توجیه او در سمت مدیر عاملی کمی دشوارتر میشود.
دِیردری اوبرایِن، جانی سِروجی، لیزا جکسِن، جان تِرنِس
هر چهار نفر از این نامها در نقش اجرایی بازیگران اصلی هستند و آنها را همچنان گزینههای قابل قبولی برای هیئت مدیره میکند، اما لزوما محتملترین گزینهها برای مدیر عاملی نیستند.
دیردری اوبراین معاون خردهفروشی است که کار بازسازی و افتتاح ویترینهای جدید در سراسر جهان و مدیریت تیمهای آنلاین اپل را انجام میدهد. مدیریت مشتریان به طور قطع بخش مهمی از عشق کاربران اپل به این شرکت است.
او بیش از ۳۰ سال در اپل مشغول شده و از زمان پیوستن به این شرکت، روی همه محصولات اپل کار کرده است. تجربه او به عنوان مدافع حقوق مردم نیز هنگام برخورد با کارمندان مفید خواهد بود.
از سوی دیگر جانی سروجی معاون فناوریهای سخت افزار اپل است و نقشی اساسی در ایجاد تیمهای مهندسی تراشه و فناوریهای مربوطه ایفا کرده است. کار تیمهای او به محصولات اپل سریعتر، کوچکتر، کارآمدتر و با تراشههای سری A و اپل سیلیکون کمک کرده است.
او در سال ۲۰۰۸ برای کمک به ساخت تراشههای اپل به عضویت درآمد، که در مقایسه با سایرین کار چندان مناسبی (برای جایگزینی تیم کوک) نیست، اما تاثیر کار او بر شرکت بدون شک به نفع او محسوب میشود.
مورد دیگر لیزا جکسن معاون محیط زیست، سیاستگذاری و ابتکارات اجتماعی است که برای مدیر عامل بزرگترین شرکت فناوری جهان مناسب به نظر نمیرسد. پیوستن به اپل در سال ۲۰۱۳ نیز در مقایسه با سایرین زمان کوتاهی به نظر میرسد و احتمال مدیر عاملی او را کم میکند.
با این حال پیش از پیوستن به اپل، نقش او به عنوان مدیر آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا، تجربه مدیریتی خوبی را برای او به همراه داشته است. البته حضورهای برجسته او در طول رویدادهای اپل نیز وجود دارد که به او نقش قابل توجهی در بین عموم میدهد.
در نهایت جان ترنس معاون ارشد مهندسی سخت افزار اپل است، سمتی که در سال ۲۰۲۱ پس از اینکه پیشتر معاون مهندسی سخت افزار از سال ۲۰۱۳ بود، به ترنس منتقل شد. او از سال ۲۰۲۱ در تیم طراحی محصول اپل بوده و روی هر نسل و مدل آیپد و همچنین آیفون و ایرپادز کار کرده است.
ترنس از چهره واقعی انتقال به تراشههای اپل سیلیکون و همچنین سن خود سود میبرد. بر اساس فارغ التحصیلی از دانشگاه پنسیلوانیا در سال ۱۹۹۷، برآورد میشود که در زمان ترک کردن شرکت توسط کوک، ترنس احتمالا در اواخر دهه ۴۰ خود خواهد بود و او را به یکی از جوانترین نامزدها تبدیل میکند که تجربه طولاین مدت قابل توجهی نیز در این شرکت دارد.
دیگر مدیران اپل
در بسیاری از شرکتها، انتصاب یک مدیر عامل جدید از میان معاونهای ارشد، معاونها و مدیران سطح پایینتر نسبتا بدون دردسر خواهد بود. هر کس در آن سطوح ثابت کرده که قادر به ایفای نقش در کار خود است، بنابراین با کمی تلاش بیشتر میتواند جایگاه بالاتری را کسب کند.
یکی از مشکلات سایر اعضای رهبری اپل این است که آنقدر دیده نمیشوند که به طور جدی برای کار در بزرگترین شرکت جهان در نظر گرفته شوند. اپل به عنوان یک نام اصلی که در آن نکات کلیدی و معرفی محصولاتش اخبار جهانی است، به یک مدیر عامل جدید نیاز دارد که در حالت ایدهآل یک نهاد شناخته شده باشد و به راحتی بتواند به چهرهای مهم بدل شود.
مشکل واقعی دیگر این است که آنها در موقعیتهایی هستند که بعید به نظر میرسد که انتصابشان به عنوان مدیر عامل برای شرکت مفید باشد. برای مثال تصور اینکه لوکا ماستری از بازوی مالی اپل به نقش اصلی و همهکاره آن تبدیل شود، سخت است، زیرا او در حسابداری آن بسیار درگیر است.
به همین ترتیب برای جان جیاناندریا؛ نقش او به عنوان معاون یادگیری ماشینی و استراتژی هوش مصنوعی و تجربه گسترده او در این زمینه، به طور مسلم برای پیشبرد اهداف هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی اپل مناسبتر است.
این داستان برای کاترین آدامز نیز وجود دارد که به عنوان معاون حقوقی و امنیت جهانی خدمت میکند. در حالی که آدامز در زنجیره شرکتی بالاست و نقش مهمی در حفظ IP، دعاوی حقوقی و حاکمیت شرکتی دارد، ممکن است آدامز در نقش فعلی خود بهتر دیده شود.
گاهی اوقات یک نامزد را میتوان رد کرد، زیرا آنها بهتر است نیازهای شرکت را در جایی که هستند برآورده کنند تا روی صندلی مدیر عامل باشند. گاهی اوقات هم میتوان آنها را رد کرد زیرا در راه خروج از شرکت هستند.
در ۳ مارس (۱۳ اسفند ماه)، گزارشی ادعا کرد که دَن ریچو، معاون سابق مهندسی سخت افزار، پس از ۲۵ سال کار در اپل «به بازنشستگی نزدیک میشود».
ریچو نقش معاون ارشد خود را برای کار بر روی یک پروژه ویژه در سال ۲۰۲۱ رها کرد که مشخص شد اپل ویژن پرو است. با عرضه این هدست، ریچو اکنون به دنبال کارهای بازنشستگی خود است.
او سابقه زیادی در اپل دارد، از جمله کار بر روی تاچ آیدی، فیس آیدی، آیپد، و حرکت برای ارایه طراحی تراشه در داخل. اما با توجه به بازنشستگی، پیشنهاد رهبری ریچو را زیر سوال میبرد.
کارمندان سابق و نامزدهای خارج از شرکت
این احتمال وجود دارد که اپل فردی با سابقه را برای تصدی پست مدیر عاملی انتخاب کند که برای مدت قابل توجهی اپل را زندگی کرده است. این امر به ویژه با توجه به امید کوک برای انتخاب هیئت مدیره بعدی مشهود است.
با این حال همیشه این امکان وجود دارد که اپل به بیرون از شرکت نگاه کند. در میان شش مدیر عاملی که قبل از کوک حضور داشتند، جان اسکالی، مدیر عامل سابق پپسی کو، که شرکت را با مهارتهای بازاریابی خود تقویت کرد، و مدیر عامل سابق شرکت نیمه هادی ملی، گیل آملیو که دو سال قبل از تصدی این نقش در هیئت مدیره اپل خدمت کرد، از افرادی بودند که پیشتر در اپل خدمت نکرده بودند.
اپل میتواند مدیر عامل دیگری یا یک مدیر اجرایی سطح بالا با مجموعه مهارت مناسب را متقاعد کند که در موقعیتی قرار گیرد تا شرکت را متزلزل کند. اما باز هم هیئت مدیره و سرمایهگذاران اپل ممکن است لزوما نخواهند تحول بزرگی در شرکت ایجاد کنند.
همچنین این امکان وجود دارد که به مدیران سابق اپل به عنوان نامزدهای احتمالی نگاه کنید.
آنجلا آرندتس، که پیشتر معاون خرده فروشی بود، تجربه مدیریت در صنعت را دارد و به مدت ۸ سال بخش برند Burberry را رهبری کرده بود. اما در عین حال، او هم سن و سال کوک است که منجر به مشکل در تصدی نقش او میشود.
سپس جانی آیو را داریم، طراح مشهوری که نام او مترادف با نام اپل است. با این حال شرایط خروج او از شرکت و تاسیس شرکت طراحی خودش به نام LoveFrom، بازگشت به اپل را مشکوک میکند.
هیئت مدیره اپل ممکن است این کار را دشوار یا حتی غیرممکن بیابد که فردی را از بیرون برای هدایت شرکت وارد کند. اما باز هم با وجود تعداد زیادی نامزد داخلی مناسب، انتخاب بهترین گزینه برای این شغل میتواند به همان اندازه سخت باشد. در هر صورت تیم کوک و مدیران اپل زمان زیادی ندارند و باید زمینهچینیهای لازم را برای انتصاب لایقترین و بهترین شخص جانشین فراهم کنند.